Όλα τελείωσαν...

elefsina kolossos

Δύο αγωνιστικές πριν τελειώσει η κανονική περιόδου στην Α1 κρίθηκε η μάχη της ουράς και των πλέι οφ. Δείτε ποιοι πέφτουν, ποιοι θα παίξουν στα πλέι οφ και γιατί πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής ήταν καθοριστικά όσον αφορά τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, αλλά και για τις θέσεις της πρώτης οκτάδας που οδηγούν στα πλέι οφ. Οι δύο αυτές μάχες κρίθηκαν και μόνο με... θαύμα θα αλλάξει η κατάσταση στις δύο αγωνιστικές που απομένουν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Σώθηκε ο Πανελευσινιακός!

Η νίκη του Πανελευσινιακού επί των Τρικάλων σε συνδυασμό με τις ήττες του Ηλυσιακού από τον Κολοσσό και του Ικάρου από τον Άρη ξεκαθάρισαν το τοπίο στη μάχη της ουράς. Ηλυσιακός και Ίκαρος θα υποβιβαστούν, αφού για να σωθούν θα πρέπει στις επόμενες δύο αγωνιστικές να γίνουν πράματα και θάματα. Η κατάσταση των τριών ομάδων που παλεύουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό παρουσιάζεται πλέον ως εξής:

Πανελευσινιακός: Έχει 31 βαθμούς και πρέπει να παίξει στη συνέχεια με τον ΚΑΟΔ στη Δράμα και με τη Νέα Κηφισιά στην Ελευσίνα. Με μία νίκη σε αυτά τα δύο παιχνίδια εξασφαλίζει και μαθηματικά τη σωτηρία του, καθότι υπερτερεί στις ισοβαθμίες του με Ηλυσιακό και Ίκαρο, αλλά και στην τριπλή ισοβαθμία μεταξύ αυτών των ομάδων, αφού έχει νικήσει δύο φορές τον Ίκαρο. Με αυτό το δεδομένο, παραμένει στην κατηγορία ακόμα κι αν χάσει και τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του, αρκεί όμως ταυτόχρονα Ηλυσιακός και Ίκαρος να κάνουν μόνο μία νίκη σε δύο αγώνες. Η μόνη περίπτωση δηλαδή για να πέσει είναι να κάνει 0/2 αυτός και 2/2 και οι δύο άλλοι.

Ηλυσιακός: Έχει 30 βαθμούς και πρέπει να παίξει στη συνέχεια με τον ΠΑΟΚ στα Ιλίσια και με το Ρέθυμνο στην Κρήτη. Ακόμα κι αν νικήσει στα δύο επόμενα παιχνίδια του (πράγμα πολύ δύσκολο, αφού ο ΠΑΟΚ θα έρθει στην Αθήνα για να "κλειδώσει" και μαθηματικά την τεταρτη θέση), για να σωθεί θα πρέπει και ο Πανελευσινιακός να κάνει δύο ήττες. Το μόνο θετικό είναι πως σε περίπτωση που συμβεί αυτό το θαύμα, δεν τον νοιάζει τι θα κάνει ο Ίκαρος, διότι υπερτερεί στην ισοβαθμία με την ομάδα της Χαλκίδας.

Ίκαρος: Έχει 30 βαθμούς και πρέπει να παίξει στη συνέχεια με τον Κολοσσό στη Χαλκίδα και τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Έχει ακόμα λιγότερες από τις... μηδαμινές ελπίδες του Ηλυσιακού, διότι δεν του φτάνει να κάνει δύο νίκες αυτός και δύο ήττες ο Πανελευσινιακός. Πρέπει συγχρόνως να κάνει και τουλάχιστον μία ήττα ο Ηλυσιακός! Διότι σε περίπτωση που ξεπεράσουν και οι δύο τον Πανελευσινιακό, η ομάδα από τα Ιλίσια υπερτερεί στην ισοβαθμία, οπότε θα πέσει ο Ίκαρος.

"Κλείδωσαν" τα πλέι οφ

Πίσω από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, Ν. Κηφισιά, που έχουν εξασφαλίσει εδώ και καιρό την παρουσία τους στην πρώτη οκτάδα, οι συμμετοχές στα πλέι οφ ουσιαστικά "κλείδωσαν" την 24η αγωνιστική μετά τις νίκες του Απόλλωνα επί της Ν. Κηφισιάς και του Άρη επί του Ικάρου και την ήττα του Ρεθύμνου από τον Πανιώνιο. Ο Απόλλων, ο Άρης και ο ΚΑΟΔ (θεωρούμε ότι θα χάσει τη Δευτέρα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ) έχουν από 35 βαθμούς, ενώ Ρέθυμνο, Τρίκαλα και Κολοσσός, που τους καταδιώκουν, έχουν από 33. Εξαιρετικά δύσκολο να τους προλάβουν και να αλλάξουν τη σύνθεση της οκτάδας, καθώς οι τρεις προπορευόμενοι με μία νίκη στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια εξασφαλίζουν και μαθηματικά τη θέση τους στα πλέι οφ.

Από τις τρεις ομάδες που καταδιώκουν και πρέπει να νικήσουν και στα δύο παιχνίδια που μένουν για να ελπίζουν, αυτή που δεν έχει καμία ελπίδα είναι η ομάδα του Ρεθύμνου, για τον πολύ απλό λόγο ότι την επόμενη αγωνιστική παίζει με τον Παναθηναϊκό, οπότε... χαίρεται. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο πρόγραμμα των ομάδων, που εμπλέκονται ακόμα στην υπόθεση των πλέι οφ:

Απόλλων Π.: 35β. Πανιώνιος (εκτός), Παναθηναϊκός (εντός)
Άρης:
35β. Τρίκαλα (εντός), Κολοσσός (εκτός)
ΚΑΟΔ:
35β. (εφόσον χάσει από τον Ολυμπιακό) Πανελευσινιακός (εντός), Τρίκαλα (εκτός)
Ρέθυμνο:
33β. Παναθηναϊκός (εκτός), Ηλυσιακός (εντός)
Τρίκαλα:
33β. Άρης (εκτός), ΚΑΟΔ (εντός)
Κολοσσός:
33β. Ίκαρος (εκτός), Άρης (εντός)

Αν τα αποτελέσματα την επόμενη αγωνιστική έρθουν με βάση μια στοιχειώδη λογική, αν δηλαδή ο Παναθηναϊκός νικήσει το Ρέθυμνο και ο Άρης τα Τρίκαλα, τότε το... παραμύθι τελειώνει. Διότι ακόμα κι αν ο Κολοσσός κάνει δύο νίκες στη συνέχεια, δεν ευνοείται σε ισοβαθμίες με Απόλλωνα Π. και ΚΑΟΔ, που θεωρητικά θα μπορούσαν να προκύψουν στην όγδοη θέση, οπότε δεν αλλάζει η οκτάδα που αναφέραμε.

Αν όμως τα Τρίκαλα νικήσουν τον Άρη στο Αλεξάνδρειο, το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον, καθότι στο τέλος της κανονικής περιόοδυ μπορεί να προκύψει μέχρι και πενταπλή ισοβαθμία, από την οποία ευνοημένες θα είναι τρεις ομάδες, που θα παίξουν στα πλέι οφ! Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Αν τα Τρίκαλα νικήσουν Άρη και ΚΑΟΔ, ο Κολοσσός νικήσει Ίκαρο και Άρη, ο Απόλλων χάσει από Πανιώνιο και Παναθηναϊκό και ο ΚΑΟΔ χάσει και από τον Πανελευσινιακό στη Δράμα. Σε μια τέτοια ισοβαθμία υπερτερούν τα Τρίκαλα, ο Κολοσσός και ο Απόλλων Π., που θα παίξουν στα πλέι οφ, ενώ έξω θα μείνουν ο Άρης και ο ΚΑΟΔ!

Αν όμως ο ΚΑΟΔ νικήσει τον Πανελευσινιακό την επόμενη αγωνιστική, όπως είναι το πιο λογικό, τα υπόλοιπα ανωτέρω αποτελέσματα δημιουργούν τετραπλή ισοβαθμία, από την οποία ευνοημένοι είναι τα Τρίκαλα και ο Απόλλων, που θα παίξουν στα πλέι οφ, ενώ Άρης και Κολοσσός θα μείνουν έξω.

Τα Τρίκαλα με νίκη επί του Άρη περνούν στα πλέι οφ ακόμα κι αν ο ΚΑΟΔ νικήσει τον Πανελευσινιακό και ο Άρης νικήσει την τελευταία αγωνιστική τον Κολοσσό, αρκεί να κερδίσουν την τελευταία αγωνιστική τον ΚΑΟΔ και να κάνει ο Απόλλων δύο ήττες, πράγμα λογικό να συμβεί απέναντι σε Πανιώνιο και Παναθηναϊκό. Σε μια τέτοια περίπτωση η θεσσαλική ομάδα θα αφήσει εκτός την ομάδα από την Πάτρα, καθώς την έχει νικήσει δύο φορές.

Τρίκαλα και Κολοσσός ευνοούνται και σε τετραπλή ισοβαθμία με Άρη και ΚΑΟΔ, ενώ ο Άρης την έχει άσχημα και σε τριπλή ισοβαθμία με Τρίκαλα και Κολοσσό, που μπορεί να προκύψει αν χάσει και από τους δύο.

Σε όλα αυτά τα σενάρια, που πάντως έχουν αφετηρία την ήττα του Άρη από τα Τρίκαλα, η οποία δεν είναι πιθανή, μπορείτε να προσθέσετε και σενάρια με το Ρέθυμνο. Επειδή, όμως, πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να κερδίσει το Ρέθυμνο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ ωστε να μπει ξανά στη μάχη των πλέι οφ, εμείς δεν ασχολούμαστε...