• NBA
  • Posted

Διπλωμάτης ο Γκασόλ

Με έξυπνο και διπλωματικό τρόπο διαχειρίστηκε ο Πάου Γκασόλ τη πολιορκία που δέχθηκε από ρεπόρτερ των Λέικερς. Η χρονιά τελείωσε προ πολλού για τον Ισπανό σέντερ, ενώ σε λίγους μήνες λήγει και το συμβόλαιό του. Κι ενώ κυριαρχεί η πληροφορία περί αποχώρησής του για το Μέμφις, ο ίδιος άφησε ανοιχτή τη πόρτα.


Στις σκέψεις των ανθρώπων των Γκρίζλις είναι η συνύπαρξη του Πάου με τον μικρότερο αδερφό του, Μαρκ, στο Μέμφις. Εκτιμούν ότι τόσο για αγωνιστικούς όσο και για λόγους marketing, θα βοηθήσει στην σχετική εκτόξευση του franchise. «Θα βρεθώ σε μια περίεργη και σπάνια θέση το καλοκαίρι. Θα κοιτάξω όλες τις προοπτικές και όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα υπάρχουν. Αναλόγως θα αποφασίσω. Στο σημείο που βρίσκεται η καριέρα μου, θα πρέπει να αποφασίσω κρίνοντας τη συνολική εικόνα», είπε μεταξύ άλλων και παραδέχθηκε ότι είναι ελκυστικό το ενδεχόμενο συνύπαρξης με τον αδερφό του στο Μέμφις. Βέβαια, στους Λέικερς γνωρίζουν ότι ο Γκασόλ δεν θα μπει σε διαδικασία συζήτησης στη περίπτωση παραμονής του Μάικ Ντ’ Αντόνι (σ. σ. το εγγυημένο συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2015) στη τεχνική ηγεσία.


Αμφισβητούνται πάντως και οι πραγματικές προθέσεις των Λέικερς, αν και επισήμως τονίζεται ότι «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την παραμονή του Πάου». Αν δηλαδή θέλουν να προχωρήσουν σε ουσιαστική πρόταση ανανέωσης. Το φετινό συμβόλαιο του Γκασόλ είναι 19,3 εκατομμύρια δολάρια, δεν μπορούν να του προσφέρουν πολλά εκατομμύρια. Φέτος, οι Λέικερς πλήρωσαν φόρο πολυτελείας και αγωνιστικά εισέπραξαν «μηδέν», πραγματοποιώντας τη χειρότερη πορεία στη σύγχρονη ιστορία τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές αλλαγές με σκοπό την ανανέωση της ομάδας. Αυτό το ενδεχόμενο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Κόμπι Μπράιαντ ο οποίος επιζητά την κατάκτηση ενός τελευταίου πρωταθλήματος και «απαιτεί» την προσθήκη παικτών που θα βάλουν τους Λέικερς σε θέση διεκδίκησης του τίτλου. Για την επόμενη χρονιά, το salary cap τους δεν είναι φορτωμένο. Ο Κόμπι Μπράιαντ έχει συμβόλαιο 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Στιβ Νας 9,7 εκ.  και μένουν οι… χαμηλόμισθοι Γιανγκ, Σάκρε και Μάρσαλ. Συνολικά, 35 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πρέπει να φτιάξουν μια ομάδα από την αρχή.


Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση για το μέλλον του Ντ’ Αντόνι. Έγινε γνωστό ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί άμεσα. Ο Ιταλοαμερικάνος προπονητής έχει συμβόλαιο 4 εκ. δολαρίων για την ερχόμενη σεζόν, είναι γνωστό επίσης ότι δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τη πλειοψηφία των παικτών. Αν για παράδειγμα συμβεί το… απρόοπτο και παραμείνει ο Ντ’ Αντόνι, αυτομάτως θα αποχωρήσει και ο Γκασόλ, αφού οι δυο τους (λέγεται ότι) δεν ανταλλάσσουν… ούτε καλημέρα.