• NBA
  • Posted

Το έχουν... ξανακάνει

 
Η προϊστορία δεν χαρακτηρίζεται ως ο ασφαλέστερος οδηγός. Είναι αλήθεια βέβαια ότι, είναι άκρως βολική για τους Λέικερς ενόψει των αναμετρήσεών τους με το Σαν Αντόνιο στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, μόλις δέκα φορές βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, επτά φορές προκρίθηκαν οι Λέικερς και μόλις τρεις οι Σπερς.
 
Βέβαια, στη προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωριστεί η απουσία του φυσικού ηγέτη των Λέικερς, του Κόμπι Μπράιαντ. Ούτως ή άλλως οι Σπερς απέδειξαν ότι είναι πολύ πιο ομάδα από τους Λέικερς, έχουν το πλεονέκτημα της έδρας, δεν έχουν και να… πονοκεφαλιάζουν λόγω της απουσίας του Κόμπι. Ξετυλίγοντας την ιστορία των αναμετρήσεων (σε επίπεδο πλέι οφ) των δύο ομάδων, πρωτίστως πρέπει να αναφέρουμε ότι μόλις για 3η φορά θα τεθούν αντιμέτωπες στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Και θα πρέπει να ταξιδέψει κανείς πολύ πίσω στο χρόνο. Στα πλέι οφ του 1986 και στα αντίστοιχα του 1988. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Λέικερς «σκούπισαν» τους Σπερς (3-0), με πλεονέκτημα έδρας. Η επόμενη συνάντησή τους στα πλέι οφ έγινε το 1995! Οι Λέικερς είχαν μειονέκτημα έδρας και οι Σπερς τους απέκλεισαν με 4-2 νίκες. Κάτι ανάλογο έγινε και το 1999, όπου η παρουσία του Σαν Αντόνιο ήταν επιβλητική (4-0). 
 
Η εκδίκηση των Λέικερς ήρθε δύο χρόνια μετά στους τελικούς της Δύσης. Οι Σπερς είχαν το πλεονέκτημα αλλά Σακίλ Ο’ Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ τους… καθάρισαν με 4-0. «Η ομάδα είναι πολύ πεινασμένη», είχε εκτιμήσει ο τότε (ίσως και… μελλοντικός) προπονητής των Λέικερς, Φιλ Τζάκσον. Το ίδιο έργο ανέβηκε κι έναν χρόνο αργότερα. Τούτη τη φορά οι Λέικερς είχαν το πλεονέκτημα της έδρας και απέκλεισαν τους Σπερς με 4-1 νίκες στα ημιτελικά της Δύσης. Το 2003 οι Σπερς πήραν το αίμα τους πίσω και πάλι στα ημιτελικά της Δύσης με 4-2 νίκες. Οι Λέικερς κατέγραψαν δύο ακόμη νίκες επί των Σπερς. Στα ημιτελικά το 2004 (4-2 νίκες) παρότι είχαν μειονέκτημα έδρας και το 2008 (4-1 νίκες) στους τελικούς της Δύσης.
 
Γενικότερα, όταν οι Λέικερς έχουν μειονέκτημα έδρας από τον πρώτο γύρο των πλέι οφ, έχουν έναν κακό δαίμονα. Τους Φοίνιξ Σανς. Είναι πολλά τα παραδείγματα. Το 1993, το 2006 το 2007. Αντιθέτως, το 1995 και παρά το μειονέκτημα απέκλεισαν το Σιάτλ, ενώ το 2003 θύμα τους ήταν η Μινεσότα.