• FIBA
  • Posted

Ουκρανία... γιοκ!

EuroBasket2015 logo

Το Ευρωμπάσκετ του 2015 δεν θα γίνει στην Ουκρανία, όπως αποφάσισε το Κεντρικό Γραφείο της FIBA Europe. Δεκαέξι χώρες (!) ενδιαφέρονται να το φιλοξενήσουν και το βέβαιο είναι πως θα διεξαχθεί σε περισσότερες της μίας χώρες.

Το Κεντρικό Γραφείο της FIBA Europe, στην παρθενική συνεδρίασή του μετά τις πρόσφατες εκλογές, ασχολήθηκε με το φλέγον ζήτημα του Ευρωμπάσκετ του 2015. Και αποφάσισε αυτό που λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενο. Αφαίρεσε τη διοργάνωση από την Ουκρανία, η οποία λόγω του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα είχε μείνει πολύ πίσω στην προετοιμασία και επιπλέον δεν παρείχε εγγυήσεις ασφάλειας των αποστολών.

Κατόπιν τούτων αρχίζει ένας νέος κύκλος υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάληψη της διοργάνωσης, ο οποίος θα λήξει στις 31 Ιουλίου. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αίτησή τους. Στη συνέχεια η FIBA Europe θα αποφασίσει πού θα αναθέσει το Ευρωμπάσκετ και τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει περί τα τέλη Αυγούστου.

Εκείνο που μοιάζει βέβαιο είναι ότι το Ευρωμπάσκετ 2015 θα φιλοξενήσουν περισσότερες της μίας χώρας. Θα πρόκειται δηλαδή για συνδιοργάνωση. Λέγεται ότι συνολικά 16 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Σχεδόν όλες ενδιαφέρονται να διοργανώσουν τον όμιλο που θα μετέχει η Εθνική τους ομάδας και πιθανώς και την τελική φάση, ωστόσο η FIBA Europe θα αποφασίσει με βάση δύο κύρια κριτήρια: α) την εμπειρία από ανάλογες διοργανώσεις και β) την ετοιμότητα των γηπεδικών εγκαταστάσεων. Η χώρα μας πληροί και τα δύο αυτά κριτήρια.

Η FIBA Europe έκανε επίσης γνωστό ότι η Ουκρανία θα έχει το προβάδισμα σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωμπάσκετ του 2017.