Ο Διαμαντίδης είχε τον… Wright τρόπο! (pics)


Και… τώρα όλα γίνονται!Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ μετά τις δύο πρώτες ήττες στη σειρά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πήρε το μομέντουμ και… κυνηγάει επί ίσοις όροις την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Μιλάνου!

Βγάζοντας περίσσιο πάθος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, οι  «πράσινοι» επικράτησαν στο 3ο ματς της σειράς με 65-59, μείωσαν τη σειρά σε 2-1 και αναπτέρωσαν τις ελπίδες για συμμετοχή στο τελικό ραντεβού της Ευρωλίγκας.

Ο Ζακ Ράιτ ήταν εκείνος που έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο ματς όντας ο πολυτιμότερος παίκτης της ελληνικής ομάδας, ωστόσο αυτός που έκλεψε την παράσταση δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος (ξανα)έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της Ευρωλίγκας!

Η 5η του ασίστ στο παιχνίδι, εκτός του ότι «κλείδωσε» τη νίκη για τον Παναθηναϊκό, τον έφερε στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερους πασέρ  όλων των εποχών! Συγκεκριμένα μετράει ήδη 978 ασίστ στην κορυφαία διασυλλογική αφήνοντας πίσω του τον Θοδωρή Παπαλουκά που έχει ολοκληρώσει την καριέρα του με 977 τελικές πάσες.Βέβαια ο Ράιτ έκανε το καλύτερο –ίσως- παιχνίδι του από τότε που έγινε μέλος του Παναθηναϊκού. Έδωσε γρήγορο ρυθμό, ενέργεια και σημαντικές βοήθειες στα ριμπάουντ (είχε 8 ριμπάουντ με τρία από τα 13 επιθετικά της ομάδας του!), ενώ ο Λάσμε έδωσε ομηρικές μάχες με τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η παρουσία του Αντώνη Φώτση, ο οποίος –αν και άστοχος με 2/9 τρίποντα- «καθάρισε» πολλές… εναέριες μονομαχίες συμπληρώνοντας ιδανικός τον Λάσμε σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε τα 13 επιθετικά ριμπάουντ ήταν σημαντικός παράγοντας (αν όχι ο σημαντικότερος) για τη μείωση του σκορ σε 2-1.

Με αυτή τη νίκη ο Παναθηναϊκός παρέμεινε «ζωντανός» στο κυνήγι της πρόκρισης, έχοντας και τη θερμή συμπαράσταση 17.000 φίλων του που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.Επιτέλους… ευστοχία!Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό! Στηριζόμενος στην καλή του άμυνα εξουδετερώνοντας το inside game της ΤΣΣΚΑ, μπόρεσε να κρατήσει μακριά από το καλάθι του ψηλούς της ρωσικής ομάδας. Σε αντίθεση με τα δύο πρώτα ματς στη Μόσχα, οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν πολύ πιο εύστοχοι, ενώ είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στο transition και ταυτόχρονα να βρουν σουτ κάτω από τις καλές προϋποθέσεις. Αυτή τη φορά ήταν… πολύ πιο εύστοχοι έχοντας στο πρώτο δεκάλεπτο 3/5 τρίποντα και 7/14 σουτ εντός πεδιάς στο σύνολο.

Ο Διαμαντίδης ήταν ο κινητήριος μοχλός του Παναθηναϊκού σε εκείνο το διάστημα, ενώ το ευχάριστο για τους γηπεδούχους ήταν ότι έλεγξαν παράλληλα και τα ριμπάουντ. Μόλις στο 6’ η διαφορά είχε «πιάσει» διψήφιο νούμερο (16-5) για να κλείσει η πρώτη περίοδος στο 20-11.Η ΤΣΣΚΑ «ροκάνιζε», ο Παναθηναϊκός άντεχεΣτη συνέχεια ο Ετόρε Μεσίνα ήταν πολύ πιο υποψιασμένος για τον τρόπο που έπαιζε ο Παναθηναϊκός και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να γυρίσει την άμυνά του σε «ζώνη» βάζοντας τον Χριάπα στην κορυφή προκειμένου να «φρακάρει» τον κεντρικό διάδρομο και τα pick ‘n roll Διαμαντίδη… ψηλών! Και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Με τον Φριτζόν να δίνει λύσεις στην επίθεση και τον Τζέρεμι Πάργκο να «βγάζει» φάσεις στο «ένας εναντίον ενός» η ΤΣΣΚΑ μπόρεσε να «ροκανίσει» τη διαφορά και με ένα επιμέρους 11-3 να μετατρέψει το -10 (30-20 στο 13’) σε -2 (33-31 στο 18’). Ο Διαμαντίδης είχε κουραστεί και αυτό αποτυπώθηκε στα λάθη του, ενώ την ίδια ώρα η αστοχία του Κάρι δεν έδωσε το δικαίωμα για κάτι καλύτερο. Ο Ράιτ ήταν αρκετά θετικός σε αυτό διάστημα, με τον Αντώνη Φώτση να «καθαρίζει» στα ριμπάουντ (17-11 τα συνολικά στο α’ μέρος).«Μπλοκάρισμα» και… ντέρμπι!Αν και στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει στη Μόσχα την αστοχία του στα σουτ εντός πεδιάς, στη συνέχεια παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα! Το ξεκίνημα στην 3η περίοδο δεν ήταν αυτό που θα περίμενε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, αφού οι παίκτες των «πρασίνων» είχαν 1/7 σουτ στο πρώτο πεντάλεπτο με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ να το εκμεταλλευτεί και να μειώσει σε απόσταση αναπνοής (43-42) πραγματοποιώντας ένα (νέο) επιμέρους 7-2 μέχρι εκείνο το σημείο. Όμως λίγο το… απίστευτο τρίποντο του Ούκιτς από τα 10 μέτρα που άλλαξε την ψυχολογία, λίγο η σταθερά καλή παρουσία του Φώτση στον αέρα και λίγο τα ξεσπάσματα του Ράιτ, δεν έδωσαν το δικαίωμα στους Ρώσους να περάσουν μπροστά στο σκορ.

Αίμα και άμμος και… ιστορία από Διαμαντίδη! Κάτι που έγινε στην τελευταία περίοδο. Παρά την εξαιρετική παρουσία του Ζακ Ράιτ, ο οποίος προσπαθούσε να δώσει ρυθμό, ενέργεια και να σπρώξει την ομάδα του στο transition, η ΤΣΣΚΑ είχε έτοιμες τις απαντήσεις στο πρόσωπο του Σόνι Ουίμς, ο οποίος ήταν εκείνος που (ξανα)κρατούσε (όπως και στο πρώτο ματς) τους Ρώσους μέσα στο παιχνίδι. Οι φιλοξενούμενοι μπόρεσαν να προηγηθούν με 53-52 3:23 πριν από το τέλος του αγώνα και έκτοτε η αναμέτρηση να γίνει… αίμα και άμμος! Το παιχνίδι πήγαινε πόντο-πόντο αλλά στο τέλος «μίλησε» η προσωπικότητα τόσο του Διαμαντίδη, όσο και του Στεφάν Λάσμε.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 41-35, 51-47, 65-59

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος 2 (0/4τρ.), Κάρι 2 (0/3τρ.), Μπατίστ 2, Φώτσης 9 (2/9τρ., 7ρ.), Ούκιτς 5 (1), Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9 (1), Γκιστ 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 6 (1), Ράιτ 10 (8ρ.)

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Μίτσοφ 7 (1), Φριτζόν 10 (2), Τζάκσον (0/6σουτ), Κρστιτς 6, Ουίμς 14 (1/5τρ.), Βορόντσεβιτς 7, Κάουν 4, Χριάπα 1, Χάινς 4.