"Ξεχάστε τους παίκτες της Ευρωλίγκα!"

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται μπροστά σε νέο σχίσμα. Αυτό έγινε αντιληπτό από την ημέρα λήψης ριζοσπαστικών αποφάσεων από τη πλευρά της ΦΙΜΠΑ και από τα μηνύματα μη αποδοχής αυτών, που έστειλε η Ευρωλίγκα. Οι δύο πλευρές έχουν αρκετούς μήνες στη διάθεσή τους για να τα βρουν, αποδεικνύεται όμως ότι είναι ανυποχώρητες.


Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «AS». «Η ΦΙΜΠΑ μονομερώς αποφάσισε για το νέο καλεντάρι της από το 2017 που αφορά τις Εθνικές ομάδες και προβλέπει τη διεξαγωγή αγώνων τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο. Το ΝΒΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει στους παίκτες του να συμμετάσχουν σε αυτούς τους αγώνες και η ΦΙΜΠΑ είπε ‘οκ’. Αλλά, αν η Ευρωλίγκα απαντήσει αρνητικά, η ΦΙΜΠΑ δεν θα το δεχθεί», είπε ο Μπερτομέου αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από τις αποφάσεις της ΦΙΜΠΑ, κάτι κρύβεται.


«Δεν είμαστε ΝΒΑ, αλλά και η ΦΙΜΠΑ δεν έχει το δικαίωμα να προβάλλεται ως η ΦΙΦΑ. Όταν η ΦΙΦΑ κάνει το καλεντάρι της, ο Μέσι είναι υποχρεωμένος να παίξει με την Εθνική ομάδα. Αλλά για την ΦΙΜΠΑ δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, αν για παράδειγμα δεν αγωνιστεί ο Ρούμπιο. Οι παίκτες του ΝΒΑ δεν θα πάνε να παίξουν με τις Εθνικές ομάδες τους. Για την Ευρωλίγκα, οι Εθνικές ομάδες είναι σημαντικές, εμείς προωθούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο της ΦΙΜΠΑ, μάλιστα καταθέσαμε εναλλακτικές λύσεις στη ΦΙΜΠΑ. Η πρώτη ήταν να γίνουν οι αγώνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και η δεύτερη, να γίνουν οι αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με τη προοπτική να ξεκινήσει η Ευρωλίγκα τον Νοέμβριο. Αλλά δεν μας άκουσαν. Έτσι το προϊόν της ΦΙΜΠΑ χάνει την αξία του. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωλίγκα δεν θα επιτρέψει στους παίκτες της να πάρουν μέρος στους αγώνες των Εθνικών ομάδων και αυτή η απόφαση ανήκει στα ίδια τα κλαμπ. Και κάποια δικαστήρια ήδη έχουν αποφανθεί ότι οι παίκτες δεν είναι υποχρεωμένοι να παίξουν στις Εθνικές ομάδες, είδατε τι έγινε με τη περίπτωση του Μαυροκεφαλίδη και την Ελλάδα. Μας αρέσει το ότι το Ευρωμπάσκετ θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά δεν είναι δυνατόν να εισβάλλουν στον χώρο μας». 


Ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν δίστασε μάλιστα να πετάξει και μια προειδοποιητική… βολή, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας από το 2000».