"Χρωστάω στην ΑΕΚ"

dimosdik

Ο Δήμος Ντικούδης ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την καριέρα του ως αθλητής και ότι ξεκινά μια νέα ως αθλητικός διευθυντής της ΑΕΚ. "Η ΑΕΚ μ' έκανε αυτό που έγινα. Της χρωστάω και θέλω να τη βοηθήσω να γίνει ξανά μεγάλη", ήταν το ζουμί όσων είπε.

Η πρώτη επαφή για την επιστροφή του Δήμου Ντικούδη στην ΑΕΚ έγινε πριν από μερικές εβδομάδες μέσω του προπονητή της ομάδας, Βαγγέλη Ζιάγκου, με τον οποίον ο βετεράνος πλέον άσος διατηρεί φιλική σχέση. Αρχικά η πρόταση αφορούσε την επιστροφή του ως αθλητής, όμως στην πορεία ο Ντικούδης πήρε την απόφαση να σταματήσει, άλλωστε είχε μείνει ένα χρόνο εκτός δράσης, και η κουβέντα διαφοροποιήθηκε. Η πρόταση για ανάληψη διοικητικού πόστου ήταν ενδιαφέρουσα και την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια.

Το απόγευμα της Δευτέρας 27/5 ο Δήμος Ντικούδης βρέθηκε στα γραφεία της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και στήθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους για να ξανασυστηθεί. Πρώτα όμως έπρεπε να βγάλει οριστικά τη φανέλα και το σορτσάκι.

"Πριν από λίγο καιρό αποφάσισα να σταματήσω να παίζω μπάσκετ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες που είχα, τους προπονητές και τα επιτελεία τους, τους φιλάθλους, τους συλλόγους που μου έδωσαν τη δυνατότητα να φορέσω τη φανέλα τους, την οικογένειά μου, τον ατζέντη του, τους φίλους μου".

Τι τον έκανε όμως να καθυστερήσει τόσο πολύ να το αποφασίσει; Έναν ολόκληρο χρόνο του πήρε... "Όταν κάνεις κάτι επί 20 ολόκληρα χρόνια, δεν είναι εύκολο να πάρεις απόφαση ότι δεν θα το ξανακάνεις. Άφησα ένα χρονικό περιθώριο για να δω πώς θα νιώθω μακριά από τις προπονήσεις και τους αγώνες και μετά από ώριμη σκέψη κατάλαβα πως ό,τι είχα να δώσω το έδωσα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είναι κάτι που το κάνω συνειδητά".

Το χρέος στην ΑΕΚ

Μια καριέρα ολοκληρώθηκε, μια καινούρια αρχίζει. Αυτή του αθλητικού διευθυντή. Ο Δήμος Ντικούδης δήλωσε ενθουσιασμένος, διότι "επιστρέφω στην ΑΕΚ, όπου έχω περάσει πολλά. Τα περισσότερα είναι αξέχαστες στιγμές. Όταν με πλησίασαν οι άνθρωποί της, δεν το σκέφτηκα καθόλου. Η ομάδα έκανε πέρυσι μια πολύ καλή χρονιά σε μια δύσκολη κατηγορία, όπως η Β' Εθνική, τώρα βρίσκεται στην Α2 και οι στόχοι μεγαλώνουν. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να βοηθήσω την ΑΕΚ να μεγαλώσει ξανά".

Γιατί όμως στην ΑΕΚ; "Δεν θέλω να πουλήσω οπαδιλίκι με αυτό που θα πω, αλλά είναι η αλήθεια. Η ΑΕΚ με πήρε από την Ολύμπια Λάρισας και με έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Κέρδισα τίτλους μαζί της και μου έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστώ στο εξωτερικό, όποτε για όλα αυτά της χρωστάω. Όπως της χρωστούν όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν σε αυτήν".

Έπειτα ήταν το πλάνο που κατάρτισαν και του παρουσίασαν οι διοικούντες. Ένα πλάνο "πολύ ελκυστικό. Οι κύριοι Κοτσάτος και Αλεξιου μπορούν να αλλάξουν οριστικά εποχή και να οδηγήσουν την ΑΕΚ σε άλλα πετυχημένα μονοπάτια".

Σίγουρα πάντως όχι η συγκυρία του να είναι ένας από τους παίκτες που βίωσαν τον τραγικό υποβιβασμό από την Α1 πριν από δύο χρόνια: "Εκείνη την περίοδο την έχω διαγράψει από το μυαλό μου. Τότε κατάλαβα κάποια πράγματα για τους λόγους που είχαν φέρει την ΑΕΚ σε εκείνη την κατάσταση, αλλά τώρα πια όλα αυτά έχουν τελειώσει. Έρχομαι σε μια εντελώς διαφορετική ΑΕΚ".

Ποια όμως είναι ακριβώς τα καθήκοντά του; "Δεν θέλω να βάλω ένα συγκεκριμένο τίτλο. Μπορώ να βοηθήσω σε πολλά θέματα, αγωνιστικά, οργανωτικά, λειτουργικά, μεταγραφικά. Θέλω να μεταδώσω όσα έχω μάθει τόσα χρόνια στα γήπεδα και να γίνει η ΑΕΚ τόσο δυνατή και οργανωμένη όσο ήταν όταν ήρθα σε αυτήν για πρώτη φορά από τη Λάρισα".

Με στόχο... "να τη βοηθήσω να φτάσει και πάλι ψηλά. Πόσο ψηλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα, είναι νωρίς. Το σίγουρο είναι πως θέλω να κάνω κι εγώ ό,τι μπορώ ώστε η ΑΕΚ να ξαναγίνει στις συνειδήσεις των φιλάθλων μια μεγάλη ελληνική και ευρωπαϊκή ομάδα"

"Ενας θρύλος της μπασκετικής ΑΕΚ"!

Μεταξύ αστείου και σοβαρού ο έφορος του τμήματος μπάσκετ της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, είπε πως "όταν ο Δήμος φύγει από εδώ, θα έχει πάρει πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό"!  Δεν αστειευόταν όμως καθόλου όταν κατά την παρουσίασή του στον Τύπο, τον χαρακτήρισε θρύλο!

"Είναι ένας σύγχρονος θρύλος της μπασκετικής ιστορίας της ΑΕΚ. Είναι ένας από τους σταθμούς αυτής της ιστορίας, αφού μετείχε στην ομάδα που κέρδισε πρωτάθλημα, κύπελλα και φυσικά το Σαπόρτα".

Ο Αλεξίου υποστήριξε ότι "ο Δήμος ως ΑΕΚτσής που είναι, δεν έφυγε ποτέ από την ΑΕΚ. Απλά έτυχε να παίξει και σε κάποιες άλλες ομάδες. Τώρα επανεντάσσεται σε αυτό που ήταν ήδη ενταγμένος και έρχεται να βοηθήσει πολύ με την ισχυρή προσωπικότητά του".

Χαρακτήρισε μάλιστα την επιστροφή του Ντικούδη σημειολογική: "Θέλουμε να δείξουμε ότι μετά από μια χρονιά στη Β' Εθνική, επανερχόμαστε στην Α2, όπου κι από εκεί ελπίζουμε να είμαστε περαστικοί, ώστε να επανακαθιερωθούμε στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Ο Δήμος είναι το σημείο αναφοράς και δείχνει από φέτος πού θα είμαστε στο μέλλον".

Περιγράφοντας τα καθήκοντα του Ντικούδη ο Αλέξης Αλεξίου έκανε λόγο για ένα καινοτόμο πόστο: "Καινοτομούμε εισάγοντας στο ελληνικό μπάσκετ το θεσμό του αθλητικού διευθυντή. Είμαστε οι πρώτοι ακόμα και από τις ομάδες της Α1 που θα λειτουργούμε αυτή τη θέση όπως λειτουργεί σε μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού. Ο Δήμος θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα τρία κομμάτια της ομάδας: τη διοίκηση, τους προπονητές και τους παίκτες. Ο Δήμος θα ενώνει αυτά τα κομμάτια και θα περνάει την εικόνα της ΑΕΚ προς τα έξω".

Τον Δήμο Ντικούδη καλωσόρισε στην ΑΕΚ και ο προπονητής Βαγγέλης Ζιάγκος κάνοντας λόγο για έναν "άνθρωπο-κλειδί στην υλοποίηση του πλάνου που έχει καταρτιστεί, έναν άνθρωπο που θωρακίζει την ομάδα σε όλα τα επίπεδα".