Φάκελος: Ντι Τζέι Κούπερ

 
Μια πρόχειρη αναζήτηση πληροφοριών για έναν Αμερικανό αθλητή που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνήθως οδηγεί σε «δυσάρεστα» συμπεράσματα. Στη περίπτωση του Ντι Τζέι Κούπερ... Διαβάζεις μόνο ρεκόρ. Καθώς επίσης και τους λόγους «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Λαμβάνοντας υπόψη από τις δημοσιευμένες απόψεις των opinion makers στο NCAA, αν ο Ντι Τζέι Κούπερ προσαρμοστεί στα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο ΠΑΟΚ θα απολαύσει τους καρπούς μιας εξαιρετικής επιλογής. Βέβαια, θα χρειαστεί ο Σούλης Μαρκόπουλος να κρατάει κι ένα… χαλινάρι. Στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, μόλις τρεις παίκτες ολοκλήρωσαν τις «σπουδές» τους με περισσότερους από 2000 πόντους, 900 ασίστ και 300 κλεψίματα. Ο άλλοτε σπουδαίος Γκάρι Πέιτον, ο Σέρμαν Ντάγκλκας και ο Ντι Τζέι Κούπερ. Μόνο ένας – μαζί με τα τρία παραπάνω στοιχεία – είχε και τουλάχιστον 600 ριμπάουντ. Ο Ντι Τζέι Κούπερ. Αυτές οι επιδόσεις στοιχειοθετούν το highlight της μέχρι στιγμής καριέρας του. Μαζί ασφαλώς με τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στην MAC American (σ. σ. ουσιαστικά πρόκειται για τα πανεπιστήμια που μπασκετικά κατατάσσονται στα κολέγια… δεύτερης διαλογής).
 
Ο 23χρονος point guard φανέρωσε τις ιδιαίτερες μπασκετικές αρετές του, από την περίοδο στο high school. Γι’ αυτό εξάλλου είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος στο σύνολο των λυκείων στο Σικάγο. Όπως αντιλαμβάνεστε, αν μη τι άλλο είχε επιλογές για την πανεπιστημιακή μόρφωσή του. Είχε στα χέρια του υποτροφίες από το Κεντάκι και το Μπέιλορ. Επέλεξε το Ohio University διότι έλαβε τις εγγυήσεις ότι θα εντάσσονταν στις προτεραιότητες του πανεπιστημίου. Ως freshman στο Κεντάκι ή στο Μπέιλορ θα ερχόταν από τον πάγκο, ενδεχομένως να είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Στο Οχάιο ήταν «πενταδάτος».
 
Στη 4ετία των πανεπιστημιακών σπουδών του πάνω στην κοινωνιολογία, πέτυχε σπουδαία πράγματα στο παρκέ. Στους τελικούς του NCAA το 2012 οδήγησε το πανεπιστήμιό του στο Sweet 16, αποκλείοντας το Μίτσιγκαν και στη συνέχεια το South Florida. Για το πανεπιστήμιό του, επρόκειτο για ένα μοναδικό επίτευγμα. Δεν κατάφερε να προχωρήσει περαιτέρω καθώς ηττήθηκε από το North Carolina.
 
Η επιλογή του Ohio University είχε τα καλά και τα άσχημά της. Έχοντας τα «κλειδιά» της ομάδας από τη πρώτη σεζόν, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ μπασκετικό κοινό, πέτυχε πολλά ρεκόρ, απόλαυσε δεκάδες ατομικές διακρίσεις. Στον αντίποδα, τη τελευταία 10ετία οι ομάδες του ΝΒΑ δεν συνηθίζουν να επιλέγουν παίκτες από τα mid American πανεπιστήμια. Ο Ντι Τζέι Κούπερ παρακολουθούταν στενά από δύο ομάδες. Από τους Ορλάντο Μάτζικ και τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Μάλιστα, περίπου μία εβδομάδα πριν το ντραφτ φαινόταν ότι θα τον επέλεγαν είτε οι Ορλάντο Μάτζικ στο Νο49, είτε οι Ουόριορς στο Νο 51. Τελικώς, η βραδιά της 28ης Ιουνίου έκρυβε μια τεράστια απογοήτευση. Ο Κούπερ δεν επιλέχθηκε, αφού για μια ακόμη χρονιά επιλέχθηκαν παίκτες από τα top κολέγια.
 
Αυτά «έγραψαν» οι Αμερικάνοι
Οι Αμερικανοί εκτιμητές παρέδωσαν πλουσιότατο φάκελο περί των ικανοτήτων του Κούπερ. «He is an absolutely jet with the ball in his hands», έγραψε ένας εξ’ αυτών, τονίζοντας την ταχύτητα και την εκρηκτικότητά του με την μπάλα στα χέρια του. Έγραψαν επίσης ότι «παίζει καλά το πικ εν ρολ, κυρίως όμως μπορεί να πασάρει εξαιρετικά τη μπάλα, καθώς βρίσκεται σε διείσδυση». Σημείωσαν επίσης ότι είναι «ηγέτης», «νικητής», πολύ καλός δημιουργός.
 
Από την άλλη πλευρά, στάθηκαν σε – κυρίως – τρεις βασικές αδυναμίες του. Καταρχήν, έγραψαν ότι συνηθίζει να «κρατάει» πολύ την μπάλα με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να καθυστερεί να πάρει τη σωστή απόφαση. Όπως ήταν λογικό, εξέφρασαν τις αμφιβολίες του λόγω του χαμηλού ύψους του, αλλά και της γενικότερης «μικροκαμωμένης» δομής του σώματός του. Και τέλος, τόνισαν τα άσχημα ποσοστά ευστοχίας του. Ο αριστερόχειρας Κούπερ συνηθίζει να σουτάρει πάνω στη κίνηση και οι ενστάσεις των εκτιμητών είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι αποφεύγει – πάνω στην αλλαγή του μαρκαρίσματος στο πικ εν ρολ – να πάει τον ψηλό μέχρι μέσα, προτιμάει να σουτάρει από τα επτά μέτρα κι αυτά διότι δεν είναι τόσο δυνατός στους «κραδασμούς».
 
Ο Κούπερ επιδίωξε να εξασφαλίζει συμβόλαιο μέσω των summer league, δεν τα κατάφερε. Κι έτσι επέλεξε να βαδίσει στο μονοπάτι που επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών που τελείωσαν από mid American College. Είναι βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ πρόσθεσε στην ομάδα του έναν «πυραυλοκίνητο» παίκτη. Αν ο Κούπερ διατηρήσει την ταχύτητα, την έκρηξη και τον άριστο χειρισμό της μπάλας, αλλά και βελτιώσει τα ποσοστά ευστοχίας του, τότε θα ανοίξουν διάπλατα και οι πόρτες του ΝΒΑ.