Καπόνγκο ή Ζαρντίν

 
Αν χαρακτηρίσουμε απόλυτα αληθή την άποψη ότι «η επιτυχία μιας ομάδας κρίνεται από την επιλογή του βασικού πόιντ γκαρντ και του σέντερ», τότε ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ενώπιον των κρισιμότερων επιλογών του. Και τουλάχιστον στη θέση του combo guard φέρεται να είναι μεταξύ δύο κολεγιόπαιδων.
 
Για να ακριβολογούμε, ο Δικέφαλος βρίσκεται μεταξύ του Καναδού (με ρίζες από το Ζαίρ) Μικ Καπόνγκο και του Αντόνιο Σκουπ Ζαρντίν. Βέβαια, εντός του ΠΑΟΚ υπάρχουν και οι υποστηρικτές της περίπτωσης του Χάτσερ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι την ερχόμενη σεζόν θα παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος. Στην πραγματικότητα, οι υποστηρικτές του Ουίλιαμ Χάτσερ είναι λίγοι και οι περισσότερες ψήφοι είναι μοιρασμένες μεταξύ του Καπόνγκο και του Ζαρντίν. Εκτός κι αν επιλεγεί ο Χάτσερ κι ένας εκ των άλλων δύο. Κοινός παρονομαστής και των υποθέσεων Καπόνγκο-Ζαρντίν, η επιθυμία και των δύο παικτών να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Ο πρώτος πληρώνει το μάρμαρο μιας λανθασμένης επιλογής του και ο δεύτερος, έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό.
 
Το λάθος του Καπόνγκο
Ξεκινώντας από τη περίπτωση του Μικ Καπόνγκο, βάζοντας στη ζυγαριά το αστείρευτο και δεδομένο μπασκετικό ταλέντο του, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δύο κακές επιλογές του. Στο high school έκανε εκπληκτικά πράγματα φανερώνοντας μοναδικές αρετές στο σκοράρισμα. Επιλέχθηκε από το πανεπιστήμιο του Τέξας το 2011 αλλά εκεί έκανε δύο λάθη. Αρχικά προσέλαβε ατζέντη γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς του κολεγιακού πρωταθλήματος. Ο Ριτς Πολ φρόντισε να του εξασφαλίσει μια θέση σε καμπ ατομικής βελτίωσης, αλλά ο Καπόνγκο τιμωρήθηκε για την αντικανονική ενέργειά του. Το συγκεκριμένο γεγονός του στοίχισε το μεγαλύτερο μέρος της περσινής περιόδου (2012-13). Όσο για το δεύτερο λάθος; Παίζοντας μόλις 1½ χρόνο στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να το εγκαταλείψει και να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ, παρά τις συμβουλές περί παραμονή του στο πανεπιστήμιο για ακόμη έναν χρόνο. Δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ και εναπόθεσε τις ελπίδες του στο summer league όπου αγωνίστηκε με τους Μαϊάμι Χιτ. Δεν τους έπεισε και πλέον βρίσκεται σε απόγνωση. Στη τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «The Star» πριν από ακριβώς έναν μήνα, παραδέχθηκε ότι αγωνιά για το μέλλον, καθώς επίσης και πως δεν μπορεί πλέον να ρισκάρει περιμένοντας τον Οκτώβριο. Τον συγκεκριμένο μήνα, γίνονται οι τελευταίες «δοκιμές» από τις ομάδες του ΝΒΑ, επί της ουσίας όμως, οι περισσότερες θέσεις είναι κλειστές. Συνεπώς, το NBDL και η Ευρώπη αποτελούν τις επιλογές του. 
 
 
Η περίπτωση του Καπόνγκο έχει πολλούς υποστηρικτές. Στη μία πλευρά της ζυγαριάς τοποθετείται το μεγάλο ταλέντο του. 14,6 πόντοι, 5,5 ασίστ, 45% στα σουτ… Δεν είναι άσχημα νούμερα για έναν 20χρονο παίκτη. Και μάλιστα, σε καλό (μπασκετικά) κολέγιο όπως είναι το Τέξας. Από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς, μπαίνει η απειρία του αλλά και η έφεσή του στο λάθος. 
 
Ο άτυχος Ζαρντίν
Και πάμε στην περίπτωση του Σκουπ Ζαρντίν ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει Όσκαρ Ατυχίας. Από τα σχολικά χρόνια του έδειξε ότι πρόκειται για έναν κοντρολαρισμένο παίκτη. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι είχε επιλεγεί στην ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε συμμετάσχει στο τουρνουά του Μανχάιμ. Όπως και ο Καπόνγκο, έτσι και ο Ζαρντίν είχε αρκετές ατομικές διακρίσεις, πριν τελικώς επιλέξει το Σίρακιουζ για τα κολεγιακά χρόνια του. Δηλαδή, ένα από τα πλέον φημισμένα κολέγια των Ηνωμένων Πολιτειών, με αναγνωρισμένο μπασκετικό πρόγραμμα. Στη πρώτη χρονιά του στάθηκε τυχερός. Υπό την έννοια ότι τραυματίστηκε ο βασικός πόιντ γκαρντ και από το… πουθενά, βρήκε ρόλο και χρόνο συμμετοχής. Στο κολεγιακό… ποινικό μητρώο του γράφτηκε επίσης και μια «συνενοχή» σε κλοπή. Φίλος του έκλεψε την πιστωτική κάρτα ενός συμφοιτητή του, ξόδεψε 100 δολάρια και ο Ζαρντίν τιμωρήθηκε επειδή δεν το ανέφερε στις κολεγιακές χρονιές. Από τη δεύτερη σεζόν του στο Σίρακιουζ ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας. Έχασε όλη τη σεζόν (2008-09) λόγω επέμβασης που υποβλήθηκε στο γόνατο. Δεν το έβαλε κάτω, επέστρεψε και συνέβαλλε στην «απογείωση» του Σίρακιουζ στη τελευταία σεζόν του στο πανεπιστήμιο (2011-12). Μια ήττα στην παράταση από το Οχάιο του στέρησε τη δυνατότητα παρουσίας στο φάιναλ φορ του NCAA. Ο ίδιος τελείωσε εκείνη τη σεζόν με 9 πόντους και 4,9 ασίστ κατά μέσο όρο. Οι Αμερικανοί έγραψαν ότι «πρόκειται για έναν κοντρολαρισμένο παίκτη, με καλό περιμετρικό σουτ (48%). Δεν είναι ο κλασικός πόιντ γκαρντ, ούτε το καθαρό γκαρντ». Την ίδια χρονιά είχε 39% στα σουτ τριών πόντων.
 
 
Επέλεξε τους Κλίβελαντ Καβαλίερς για να δουλέψει με απώτερο σκοπό ένα εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Αφού δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ, εναπόθεσε τις ελπίδες του στo summer league, αλλά ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός ανέτρεψε τα σχέδιά του. Κι εδώ βρίσκεται η βασική αιτία των ενδοιασμών των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Ο Ζαρντίν δεν έπαιξε μπάσκετ όλη τη περσινή σεζόν (2012-13). Φέτος, συμμετείχε και πάλι σε summer league, αλλά δεν έπεισε. Όπως και ο Καπόνγκο, επίσης βρίσκεται σε απόγνωση σχετικά με τη καριέρα του.