Αταμάν: «Έχουμε φτιάξει μια ομάδα που ενθουσιάζει το ελληνικό μπάσκετ, θέλουν το έβδομο αστέρι»

Ataman4

Ο Εργκίν Αταμάν μίλησε σε Μέσο της Τουρκίας για το μεγαλεπήβολο project του Παναθηναϊκού, σχολίασε την προσεχή αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε (17/10, 21:15), την επιστροφή του ως αντίπαλος στην Κωνσταντινούπολη και την Εθνική Τουρκίας.

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην Ulker Sports Arena κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (17/10, 21:15) για την τρίτη αγωνιστική της EuroLeague και ο Εργκίν Αταμάν μίλησε στο TRT Sports για την εμπειρία του στον «πράσινο» πάγκο, τους στόχους με το «τριφύλλι», την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη και τον ενθουσιασμό που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε φτιάξει μια καλή ομάδα στον Παναθηναϊκό που ενθουσιάζει το ελληνικό μπάσκετ.

Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έχει μια σοβαρή κυριαρχία στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός έχει στο παρελθόν έξι τίτλους EuroLeague, αλλά κανέναν από το 2011. Η ομάδα είχε πιάσει πάτο στην EuroLeague τις δύο τελευταίες σεζόν.

Πήγαμε σε μια νέα δομή. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή.Χάσαμε το πρώτο μας ντέρμπι στην EuroLeague με τον Ολυμπιακό στην παράταση μπροστά σε 20.000 κόσμο, αλλά είμαστε νέα ομάδα. Είμαστε μια ομάδα που αναπτύχθηκε πρόσφατα. Κερδίσαμε την Μπάγερν Μονάχου την περασμένη εβδομάδα.

Οι στόχοι είναι μεγάλοι. Φυσικά η μεταγραφική περίοδος δεν ήταν εύκολη. Κάναμε σοβαρές μεταγραφές, αλλά δεν είναι εύκολο να κάνουμε αυτές τις μεταγραφές στην Ευρώπη και να φτιάξουμε μια νέα ομάδα με στόχο το πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι έχουμε φτιάξει μια καλή ομάδα και θα κυνηγήσουμε τους στόχους μας μέχρι το τέλος.

Υπάρχει μεγάλη αγάπη όχι μόνο στο ΟΑΚΑ, αλλά και στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλες προσδοκίες, και υπάρχει μεγάλος σεβασμός από τον Ολυμπιακό. Ο σεβασμός αυτός βέβαια δεν πηγάζει από το όνομά μου. Με βλέπουν ως έναν προπονητή που κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια με την Αναντολού Εφές και κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές την EuroLeague.

Θέλουν το έβδομο αστέρι κάθε φορά που το βλέπουν. Πιστεύω ότι τους έλειπε αυτός ο ενθουσιασμός. Σηκώνω τις γροθιές μου για τον κόσμο κάθε φορά που βγαίνω στο γήπεδο. Με αυτόν τον ενθουσιασμό φτιάξαμε αυτήν την ομάδα. Προσπαθούμε να συνδεθούμε με το κοινό και να δημιουργήσουμε την ακατανίκητη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ.

Γενικότερα οι σχέσεις, η οπτική γωνία του κοινού και του κόσμου στο δρόμο είναι πολύ καλές. Πολύς κόσμος παρακολουθεί μπάσκετ στην Ελλάδα. Είναι στο ίδιο επίπεδο ή και πιο μπροστά από το ποδόσφαιρο. Γι' αυτό είναι τόσο ευχάριστο, αλλά και μεγάλη ευθύνη ταυτόχρονα.

Ο Σλούκας δεν έχει αγωνιστεί για περίπου 10 μέρες, αλλά σήμερα το απόγευμα θα κάνει την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα. Σκοπεύουμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένας σημαντικός παίκτης στο σύστημά μας.

Η Φενέρμπαχτσε είναι καλή ομάδα, αλλά και πολύ επικίνδυνη ομάδα, ειδικά στο γήπεδό της. Στον πρώτο τους αγώνα στην EuroLeague κέρδισαν την Αρμάνι, ένα από τα φαβορί της φετινής σεζόν. Είμαι συνηθισμένος στην ατμόσφαιρα στην Ulker Arena. Νομίζω ότι οι παίκτες σε αυτό το επίπεδο είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε καλά και να δείξουμε αντίσταση.

Η Φενέρμπαχτσεέρχεται πληγωμένη από την ήττα της τελευταίας στιγμής στη Βαλένθια. Γι'αυτό θα κάνουν λίγη παραπάνω προσπάθεια, σίγουρα θα θέλουν να κερδίσουν το ματς στην έδρα τους. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε αποτελέσματα παίζοντας καλό μπάσκετ. Είναι μόλις η τρίτη εβδομάδα της EuroLeague, είναι ένας πολύ μακρύς μαραθώνιος, αλλά φυσικά είναι ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι.

Όταν η εθνική Τουρκίας είναι πλήρης, μπορεί να παίξει σώμα με σώμα με οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη και να πετύχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Επόμενος στόχος μας είναι να αναθεωρήσουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, να πάρουμε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να είμαστε μια πλήρης ομάδα.

Το 2025, ο Αλπερέν θα φτάσει επίσης στο μέγιστο επίπεδο ωριμότητάς του. Νέοι παίκτες έρχονται από κάτω. Ο Ονουρλάπ Μπιτίμ θα αποκτήσει επίσης εμπειρία στο NBA.Στόχος αυτής της ομάδας το 2025 θα είναι πλέον η κατάκτηση μεταλλίων.

Η εθνική ομάδα της Τουρκίας είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Για άλλη μια φορά συγχαίρω την επιτυχία της ομάδας βόλεϊ μας. Όλοι στην Τουρκία λένε ποδόσφαιρο. Φυσικά, το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό, αλλά όλοι έχουμε δει πόσο μεγάλος είναι ο αντίκτυπος της επιτυχίας των κοριτσιών μας στο βόλεϊ. Αυτό συνέβαινε και στο μπάσκετ στο παρελθόν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να το πετύχουμε αυτό.

Οι παίκτες μας δεν πρέπει να βλέπουν την εθνική ομάδα ως καταπίεση, πρέπει να είναι εκεί για να τιμήσουν την Τουρκία με μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό. Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό μέχρι το 2025, θα υπάρχει εθνική ομάδα της Τουρκίας που θα στοχεύει ξανά στα μετάλλια.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα ρίξει φως σε αυτή τη διαδικασία όταν έρθει η ώρα. Ως προπονητής της εθνικής Τουρκίας, το καθήκον μου είναι να καλέσω στην εθνική ομάδα όλους τους παίκτες που έχουν δικαίωμα να παίξουν και να προσπαθήσω να έρθουν αυτοί οι παίκτες μέχρι την τελευταία μέρα που θα καθοριστεί η δωδεκάδα. Έκανα αυτή την προσπάθεια, γι' αυτό νιώθω πολύ άνετα στη συνείδησή μου.

Εδώ βρίσκω λίγο ένοχους τους προπονητές των συλλόγου. Οι παίκτες που έπαιξαν κατά μέσο όρο 30-35 λεπτά στους τελικούς και τους ημιτελικούς των playoffs, ήταν τραυματίες για να παίξουν για την εθνική ομάδα εκείνη την εποχή, αλλά έπαιξαν στους φιλικούς αγώνες των συλλόγων 10 ημέρες μετά τον αγώνα με την Κροατία στις 20 Αυγούστου ή δύο εβδομάδες αργότερα.

Δεν επέβαλλα εγώ αυτές τις ποινές στους παίκτες. Δεν έχω τέτοια δύναμη, είμαι απλώς ο προπονητής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανονισμοί που είχαν οριστεί προηγουμένως για αυτό το θέμα στην Τουρκία. Όταν παίρνεις την τουρκική υπηκοότητα, υπάρχουν υλικά και ηθικά πλεονεκτήματα που τη συνοδεύουν. Οι σύλλογοι έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Έχουν τεθεί επίσης κανονισμοί για τις στιγμές που δεν το χρησιμοποιείτε και δεν είστε στην εθνική ομάδα. Κατά τη γνώμη μου, η ομοσπονδία, το πειθαρχικό συμβούλιο και το συμβούλιο διαιτησίας έλαβαν αυτές τις αποφάσεις στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών.

Ποιος θέλει να χάσει παίκτες όπως ο Λάρκιν και ο Γουίλμπεκιν; Αλλά φυσικά, όλοι είχαν ευθύνη εδώ. Όλοι λυπούνται πολύ που επιβλήθηκε μια τέτοια τιμωρία. Δεν μπορείς να πεις: 'Θα παίξω σε όλη τη σεζόν της EuroLeague, στα playoffs της τουρκικής Λίγκας, στους φιλικούς αγώνες των συλλόγων και όταν έρθει η ώρα εθνικής ομάδας, θα κλανω αποκατάσταση'. Τότε θα ήταν άδικο για άλλους παίκτες.

Ο Γουίλμπεκινήρθε στη Ρόδο με μια κάπως δυσάρεστη στάση. Μπορεί να μην του μίλησα καθόλου, αλλά ήθελε να κάνουμε διάλογο. Είπα ότι έγινε παρεξήγηση χωρίς να μπω σε καμία αντιπαράθεση. 'Ήμουν τραυματίας' μου είπε. Ναι, μπορεί να ήσουν, αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Μπορεί να τραυματίστηκες περπατώντας στο δρόμο το καλοκαίρι.

Ο Λάρκιν ήρθε πραγματικά έτσι. Όταν έφτασε για πρώτη φορά, εντοπίστηκε οίδημα στο γόνατό του. Αυτό είναι αληθινό. Αλλά ο Γουίλμπεκιν δεν ήρθε στην Τουρκία. Αυτός που θα μου το πει δεν είναι αυτός, αλλά το ιατρικό τιμ της εθνικής ομάδας. Έρχεσαι, κάνεις ιατρικό έλεγχο, η ιατρική επιτροπή κάνει προσπάθειες να σε θεραπεύσει μέχρι την τελευταία μέρα και μετά δίνει μια αναφορά που λέει 'αυτός ο παίκτης δεν θα παίξει'. Όταν έρχεσαι ως παίκτης και λες 'Κόουτς, είμαι εδώ, η ιατρική ομάδα είναι εδώ, δεν θα παίξω', δεν μπορώ να σε αναγκάσω να παίξεις».

«Σε κάθε ματς κάνουμε αλλαγές και αυτό μας πληγώνει»

Από 'κει και πέρα, ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε ενόψει του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε:

Για την επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη και την αντιπαλότητά του με τη Φενέρ: «Για πολλά χρόνια υπήρξε μία "κόντρα" με τη Φενέρμπαχτσε, με τον κόσμο της δηλαδή, όχι με την ομάδα. Όμως, η ατμόσφαιρα εδώ είναι εξαιρετική. Είμαστε επαγγελματίες. Είναι δύσκολο να κερδίσεις σε αυτό το γήπεδο. Θυμάμαι τι είχε γίνει στους ημιτελικούς των play-offs με το τρίποντο του Ουίλ Κλάιμπερν, που μετά μας έφερε τον τίτλο. Έχω καλό ρεκόρ σε αυτό το γήπεδο. Κάποιες φορές οι ομάδες μου είχαν παίξει πολύ καλά. Θα είναι ένα δύσκολο ματς, είναι καλή ομάδα η Φενέρμπαχτσε».

Στην ερώτηση για τις συμβουλές που θα δώσει στους παίκτες του για να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την ατμόσφαιρα απάντησε πως: «Το πιο βασικό είναι να είμαστε ήρεμοι και να μην κάνουμε λάθη. Τα λάθη, ειδικά σε μία δύσκολη εκτός έδρας ατμόσφαιρα, είναι το χειρότερο πράγμα, γιατί δεν έχεις την ευκαιρία να παίξεις σωστή άμυνα και δέχεσαι τον αιφνιδιασμό. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι. Σίγουρα, η Φενέρμπαχτσε θα παίξει επιθετική άμυνα και πρέπει να απαντήσουμε με το ίδιο χαρακτηριστικό. Στην επίθεση θέλω να είμαστε ήρεμοι και να βρούμε τα σωστά σουτ. Θα δούμε αν θα μπουν ή όχι, αλλά θέλω να μην κάνουμε λάθη και αυτό θα είναι κλειδί για το ματς».

Σχετικά με την πρόοδο του Παναθηναϊκού και τους τραυματισμούς σημείωσε: «Ειλικρινά, υπάρχει αρκετός "θόρυβος". Στην προετοιμασία είχαμε μόνο τον τραυματισμό του Βιλντόζα στο "Παύλος Γιαννακόπουλος" και ήμασταν έτοιμοι. Αμέσως μετά ήρθαν οι τραυματισμοί του Παπαπέτρου και του Μήτογλου και μας κόστισαν, μας έκαναν ζημιά στο ροτέισιον. Στα δύο τελευταία ματς δεν είχαμε τον Σλούκα. Κόντρα στην Μπάγερν ο Παπαπέτρου έπαιξε, αλλά τώρα είναι ξανά εκτός. Δεν είναι κάτι καλό, δεν μου αρέσει. Αν δεν ήμασταν μια νέα ομάδα θα ήταν πιο εύκολο να βρούμε λύσεις. Όμως, είμαστε μια νέα ομάδα, "τρέχουμε" ένα νέο σύστημα, προσπαθούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον. Σε κάθε ματς κάνουμε αλλαγές στο ρόστερ και αυτό μας πληγώνει. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Έχουμε μπροστά μας ένα παιχνίδι και πρέπει να παίξουμε καλό μπάσκετ. H σεζόν στην Euroleague είναι μεγάλη και θα πρέπει να βρούμε νίκες».