Μίλαν ο 9ος και ο εκλεκτός

Ποιος Κολέ και ποιος Φλέμινγκ. Με την πρώτη ήττα του Ολυμπιακού, θα υποστούν πολιτισμικό σοκ. Άλλη νοοτροπία κι άλλη κουλτούρα έχουν οι άνθρωποι, που επιπλέον  δικαιούνται και σημαντικό χρόνο προσαρμογής σε μία ομάδα που θέλει νίκες και διακρίσεις «εδώ και τώρα».

Άκουγα χθες βράδυ τον Μιχάλη Κακιούζη στην εκπομπή της Nova να τονίζει πόσο άσχημο είναι για την ομάδα που ξεκινάει απόψε τις υποχρεώσεις της στην ευρωλίγκα, να υπάρχει αυτή η ακατάσχετη προπονητολογία. Απόλυτα σωστή άποψη, όταν μετά την  παραίτηση του αξιοπρεπέστατου Γιώργου Μπαρτζώκα, η ομάδα ανατέθηκε στον Μίλα Τόμιτς.
Η «ταμπέλα» του «υπηρεσιακού προπονητή» αδικεί και τον ίδιο, που στο κάτω – κάτω είναι προπονητής, ασχολείται με το αντικείμενο αυτό και δεν μοιάζει με την περίπτωση του Φραγκίσκου Αλβέρτη που ανέλαβε αυτό το ρόλο σαν λύση ανάγκης για τον Παναθηναϊκό. Ο «Φράγκι» δεν έψαχνε την ευκαιρία για να γίνει προπονητής γιατί ποτέ δεν ήθελε να ασχοληθεί με την προπονητική.
Ο Τόμιτς στη δεδομένη στιγμή κι ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν, αποτελεί συνετή και ασφαλή λύση. Γνωρίζει καλά την ομάδα, δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και το κυριότερο δεν θα νιώσει την πίεση του κόσμου. Γιατί κακά τα ψέματα, στον Ολυμπιακό μεγάλη σημασία έχει η άποψη των οργανωμένων. Στο πέρασμα των χρόνων έχει αποδειχθεί ότι ο «πύρινος λαός» προτιμάει τους τσαμπουκάδες προπονητές και αυτούς που θα μπορούν να νικήσουν τον Παναθηναϊκό. Όλα τα άλλα έχουν δεύτερη και τρίτη σημασία. Το απωθημένο είναι ο Παναθηναϊκός και η χρονιά –δυστυχώς – κρίνεται πετυχημένη αν κερδίσει το ελληνικό πρωτάθλημα. Κοντόφθαλμη λογική, αλλά είναι και η πραγματικότητα.
Κι αν ο Ολυμπιακός απόψε ικανοποιήσει με την εμφάνισή του στη Βαλένθια (παίζει μπάσκετ και ο αντίπαλος), γιατί να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον Τόμιτς που έχει και την αποδοχή του κόσμου, που τόσο λαμβάνουν υπόψη τους οι διοικούντες.
Πιο λογικό φαίνεται να παραμείνει ο Μίλαν μέχρι το τέλος, από το να «τρελαίνεται» ξαφνικά ο Ολυμπιακός για τον Κολέ και να τάζει (όπως γράφεται) λαγούς και πετραχήλια,  λες και θέλει να φέρει στον Πειραιά τον Πόποβιτς.
Ο Μίλαν Τόμιτς γίνεται απόψε στον 303ο αγώνα του Ολυμπιακού στην ευρωλίγκα, ο 9ος προπονητής των «ερυθρολεύκων» σ’ αυτή τη διοργάνωση.
Στο ίδιο γήπεδο είχε αγωνιστεί και ως παίχτης στις 15 Ιανουαρίου 2004, στην πρώτη συμμετοχή της Βαλένθια στην ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός με προπονητή τότε τον Ντράγκαν Σάκοτα, νίκησε 90-78 και πήρε τη ρεβάνς της ήττα του α΄ γύρου στον Κορυδαλλό (69-77) με προπονητή τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Στη Βαλένθια τότε αγωνιζόταν και ο Δήμος Ντικούδης, μαζί με τους Πόποβιτς, Ομπέρτο, Ριγκοντό, Τομάσεβιτς.
Οι «ερυθρόλευκοι» τότε είχαν στη δύναμή τους Γιούρακ, Γκόρενς, Κ. Χαρίση, Καλαμπόκη, Λιαδέλη. Χ. Χαρίδη, Σκλάβο, Διαμαντόπουλο, Μπάγκαριτς, Βολκόφσκι, Μιλισάβλεβιτς, Γαννουζάκο.
Άλλες δύο φορές ο Ολυμπιακός συναντήθηκε με τη Βαλένθια στο Τοπ-16 του 2011 με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και νίκησε δύο φορές στο Ν. Φάληρο με 77-62 και 85-79.
Ας θυμηθούμε και τους προπονητές που κάθισαν στον «ερυθρόλευκο» πάγκο στους 302 μέχρι τώρα αγώνες στην ευρωλίγκα με τα ρεκόρ τους.
Ηλίας Ζούρος                14αγ.  (9ν. – 5 ήττες)
Λευτέρης Σούμποτιτς     42 (24-18)
Ντράγκαν Σάκοτα         18 (8-10)
Γιόνας Καζλάουσκας     37 (16-21)
Πίνι Γκέρσον               36 (20-16)
Παναγιώτης Γιαννάκης 53 (36-17)
Ντούσαν Ίβκοβιτς       42 (27-15)
Γιώργος Μπαρτζώκας  60 (42-18)