Ο λόγος του "αυτοκράτορα"!

vezenkov aek

Ο Άρης θύμισε κάτι από τις παλιές ένδοξες εποχές σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους την απογοητευτική ΑΕΚ (79-68) στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο και παίρνοντας με το σπαθί του την πρόκριση στα ημιτελικά των πλέι οφ!

Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και με το τρικ του Σάκοτα να βγάλει στην κορυφή της ρακέτας τον Μπονσού, δημιούργησε πολλούς διαδρόμους στη ρακέτα του Άρη, τους οποίους εκμεταλλεύονταν οι κοντοί με τις διεισδύσεις τους, ενώ και ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν "ζεστός". Έτσι, καθώς από την άλλη πλευρά ο Άρης ήταν άστοχος και δεν μπορούσε να μπει στη ρακέτα με ευκολία, η Ένωση πήρε μια καλή διαφορά, που μισό λεπτό πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου έφτασε τους 8 πόντους (24-16).

Μόλις τελείωσε το δεκάλεπτο, ωστόσο, κάποιοι οπαδοί του Άρη εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των διαιτητών και του πάγκου της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να αποχωρήσουν στα αποδυτήρια, μετά από απόφαση του πρώτου διαιτητή Σπύρου Γκόντα, και το παιχνίδι να διακοπεί για περίπου μισή ώρα. Άρχισε μόνο αφού οι διαιτητές κατέστησαν σαφές πως αν έπεφτε το παραμικρό από εκεί και μετά, η διακοπή θα ήταν οριστική και μάλιστα χωρίς να υπάρξει εκκένωση των κερκίδων.

Η διακοπή αυτή ευνόησε τον Άρη, που μπήκε πιο συγκεντρωμένος στο παρκέ για το δεύτερο δεκάλεπτο. Βοήθησε και το τρικ του Πρίφτη, που χρησιμοποίησε ως "τριάρι" τον Τσιάρα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το μις ματς με τον Ίνγκλις δημιουργώντας προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ. Μαζί του ο Βεζένκοφ έβαλε δυο τρίποντα και ο Άρης όχι μόνο μάζεψε σταδιακά τη διαφορά, αλλά αφού στο 15' ισοφάρισε 28-28, δύο λεπτά αργότερα προσπέρασε με καλάθι του Χαρίση. Ο Άρης έδειχνε να λειτουργεί καλύτερα στην επίθεση, αντίθετα η ΑΕΚ με τις πολλές αλλαγές έχασε το ρυθμό της και το χαμηλό σχήμα που χρησιμοποίησε ο Σάκοτα δεν τη βοήθησε ιδιαίτερα. 'Έτσι ο Άρης προηγήθηκε στο ημίχρονο με 38-36.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του Μπονσού στην πεντάδα της ΑΕΚ για να ξεφύγει. Η Ένωση έδωσε την μπάλα στον Άγγλο στην επίθεση, αλλά αυτός δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός, ενώ στην άμυνα δεν μπόρεσε να θωρακίσει τη ρακέτα, με αποτέλεσμα ο Άρης να βρει χώρους μέσα σε αυτή, με τον Τόμας να κάνει ζημια με τις διεισδύσεις του, ενώ με ένα κλέψιμο του Τόμας και κάρφωμα του Ριντ στον αιφνιδιασμό και με μια βολή του τελευταίου λίγο αργότερα προηγήθηκε με 51-41 στο 24'. Ο Βεζένκοφ έκανε το 53-41 στη συνέχεια και ο Άρης έδειχνε να κυριαρχεί πλήρως απέναντι στην ΑΕΚ, που έμοιαζε πελαγωμένη μην μπορώντας να ευστοχήσει ούτε στις βολές που κέρδιζε έχοντας τραγικό ποσοστό.

Η Ένωση με τις βολές που κέρδιζε και κάποιες σπασμωδικές επιθετικές ενέργειες προσπάθησε να μειώσει, αλλά ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ο Άρης από τη στιγμή που πήρε τη διαφορά έλεγξε το παιχνίδι, ο Τόμας έδωσε γρήγορο ρυθμό όταν τα πράγματα το επέτρεπαν και παρόλο που ο Βεζένκοφ είχε αποσυρθεί στον πάγκο για να προφυλαχθεί από το τέταρτο φάουλ, οι γηπεδούχοι δεν είχνα πρόβλημα να διατηρούν τη διαφορά. Με τρίποντο του Μούρτου, μάλιστα, προηγήθηκαν με 63-50 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Και το σερί συνεχίστηκε στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, οπότε η ΑΕΚ παρουσίασε συμπτώματα διάλυσης κάνοντας τη μία επιπολαιότητα μετά την άλλη. Άλλο που δεν ήθελε, λοιπόν, ο Άρης για να ξεφύγει κι άλλο και με πρωταγωνιστές τους Τόμας και Ριντ να προηγηθεί με 73-50 στο 34' ολοκληρώνοντας ένα σερί 16-0 στα τελευταία 5,5 λεπτά! Το παιχνίδι τελείωσε σε εκείνο το σημείο.

Ο Άρης μέσα σε αποθέωση νίκησε με 79-68 και πήρε με το σπαθί του την πρόκριση στα ημιτελικά των πλέι οφ, αφήνοντας την ΑΕΚ να κάνει την απαραίτητη ενδοσκόπηση πριν καταστρώσει τα πλάνα της για την επόμενη σεζόν.

Το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.