Ο Καββαδάς βγήκε από το μανίκι

aek olympiakos 2014

Ντέρμπι από τα παλιά έγινε στο ΣΕΦ, καθώς η ΑΕΚ κόντραρε στα ίσια τον Ολυμπιακό, ο οποίος εν τέλει νίκησε με 83-77 χάρη στον Σπανούλη και με παίκτη-κλειδί τον Καββαδά, που έλυσε το πρόβλημα Μενσά Μπονσού.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά, με τον Σπανούλη να δείχνει ορεξάτος, και προηγήθηκε με 7-1 στο 2', ωστόσο η ΑΕΚ προϊόντος του χρόνου ισορρόπησε. Βελτίωσε την άμυνά της πάνω στον Σπανούλη με τον Μπονσού να κλείνει σωστά μέσα στη ρακέτα και να κλείνει τους διαδρόμους και στην επίθεση ο Χέρστον με τις διεισδύσεις της και δύο τρίποντα από τους Ίνγκλις και Αθηναίου της επέτρεψαν να ισοφαρίσει στο 5' (11-11). Ο Σάκοτα ρίσκαρε αφήνοντας τον Ίνγκλις μέσα στο παιχνίδι παρά τα γρήγορα δύο φάουλ του πάνω στον Σπανούλη, αλλά δεν το πλήρωσε, αντίθετα ο Σφαιρόπουλος έβγαλε αμέσως τους Πετγουέι και Μάντζαρη, όταν αυτοί έκαναν γρήγορα δύο φάουλ.

Γενικά ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε πολλές αλλαγές στην πρώτη περίοδο, γεγονός που δεν επέτρεψε στην ομάδα να βρει ρυθμό. Έτσι η ΑΕΚ πατώντας πιο γερά στα πόδια της και με τον Μπονσού να βρίσκει χώρο μέσα στη ρακέτα και να παίζει και κανά δυο πικ εν ρολ κατάφερε ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου να προηγηθεί με 20-16 τρέχοντας ένα σερί 7-0.

Από εκείνο το σημείο και μετά και μέχρι το 14' και καθώς μεσολάβησε η ανάπαυλα μεταξύ των δύο περιόδων, ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 12-3 και προηγήθηκε με 28-23 παίζοντας πιεστική άμυνα με τις γνωστές παγίδες στα πικ εν ρολ και εκμεταλλευόμενη στην επίθεση κάποια καλά σουτ των Λοτζέσκι και Λαφαγέτ, αλλά κυρίως την δραστηριότητα του Πρίντεζη μέσα στη ρακέτα. Δραστηριότητα η οποία πάντως περιορίστηκε όταν ανέλαβε το μαρκάρισμά του ο Κασελάκης, ο οποίος πήρε χρόνος ως "4άρι" απόντος του Ντούσαν Σάκοτα (τραυματίας) και τα πήγε πάρα πολύ καλά, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Σε αυτό το κομμάτι σημαντική ήταν η συμβολή και του Ντελινινκάιτις, ο οποίος τα πήγε καλά πάνω στον Σπανούλη, αλλά και τον Σλούκα, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να έχει βραχυκυκλώσει κάπως επιθετικά, καθώς ο μόνος γκαρντ που είχε αξιοπρεπή παρουσία, αν και ήταν άστοχος, ήταν ο Κατσίβελης.

Κάπως έτσι και με τον Σαρικόπουλο να κάνει καλή δουλειά αντί του Μπονσού η ΑΕΚ κάλυψε και πάλι το εις βάρος της χάντικαπ και με τρίποντο του Ντελινινκάιτις πέρασε μπροστά με 38-36 στο 19'. Ο Ολυμπιακός, που γενικά ήταν άστοχος από την περιφέρεια και βασίστηκε περισσότερο στην παρουσία του Ντάνστον μέσα στη ρακέτα και τα επιθετικά ριμπάουντ, κατάφερε να προηγηθεί στο ημίχρονο με 40-39, αλλά το παιχνίδι ήταν ντέρμπι.

Κάτι που δεν άρεσε στον Ολυμπιακό και μπήκε στο παρκέ στο δεύτερο ημίχρονο με στόχο να τελειώνει την... πλάκα. Τρεις καλές άμυνες, απέναντι στους παίκτες της ΑΕΚ, που έδειχναν αιφνιδιασμένοι, ένα καλάθι του Σπανούλη και δύο τρίποντα απο τους Πέτγουέι, Μάντζαρη και αίφνης η διαφορά ανέβηκε στους 9 (48-39). Παρ' όλα αυτά η ΑΕΚ δεν τα έχασε. Ένα τάιμ άουτ από τον Σάκοτα βοήθησε ώστε να διατηρήσει την αυτοσυγκέντρωσή της και κυρίως να κρατήσει τον χαμηλό ρυθμό που τη συνέφερε. Οι Μπονσού, Ίνγκλις και Χέρστον έπαιζαν καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ και μολονότι ο Λοτζέσκι έδειχνε να έχει βρει το χέρι του, ο Ολυμπιακός, μην μπορώντας να τρέξει και να βρει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό, είχε μεν το προβάδισμα, αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει (53-51 στο 25').

Κι όχι μόνο δεν ξέφυγε, αλλά είδε και την ΑΕΚ να περνάει μπροστά με 56-53 στο 27' τρέχοντας ένα σερί 12-0, που βασίστηκε στην καλή άμυνά της και την εξαιρετική παρουσία του Μπονσού μέσα στις δύο ρακέτες. Τα τρίποντα των Σπανούλη και Ντάρντεν κράτησαν όρθιο τον Ολυμπιακό, ο οποίος ωστόσο ήταν φανερό πως είχε εγκλωβιστεί στον αργό ρυθμό της ΑΕΚ. Ο Σπανούλης ήταν εκεί και έδινε λύσεις, όμως η ΑΕΚ επέμενε και στο 30' το παιχνίδι ήταν ακόμα ντέρμπι (64-62 υπέρ του Ολυμπιακού).

Παρέμεινε τέτοιο και στην τελευταία περίοδο, καθώς ο Σπανούλης από τη μια μεριά και ο Μπονσού από την άλλη πλευρά πρωταγωνιστούσαν στις επιθέσεις των ομάδων τους δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Η ΑΕΚ αντιστεκόταν σημαδεύοντας στην επίθεση τον Μπονσού, στον οποίον παραδόξως η άμυνα του Ολυμπιακού δεν έστελνε βοήθειες κάνοντας πιο εύκολο το έργο του, ωστόσο ήταν ο Αθηναίου αυτός που με ένα τρίποντο της έδωσε το προβάδισμα στο 36' (73-72). Ο Ολυμπιακός πέρασε και πάλι μπροστά με τον Σλούκα, ο οποίος είχε δύο πετυχημένες προσπάθειες κάνονυας το 76-73 ενάμισι λεπτό πριν από τη λήξη, ωστόσο ήταν η άμυνα αυτή που φαινόταν να δίνει τη λύση στον Ολυμπιακό.

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ πέρασε μπροστά με 73-72, η μπάλα δεν ξαναπέρασε στον Μπονσού, διότι στην περιφέρεια οι "ερυθρόλευκοι" πίεσαν πιο πολύ και βραυχκύκλωσαν την κυκλοφορία της μπάλας για την Ένωση, ενω σημαντική ήταν η βοήθεια και του Καββαδά, ο οποίος όχι μόνο πήγε πολύ καλά πάνω στον Άγγλο σέντερ της ΑΕΚ, αλλά 1,22'' πριν από τη λήξη πετυχε ένα κρίσιμο καλάθι δίνοντας προβάδισμα πέντε πόντων στον Ολυμπιακό (78-73). Το παιχνίδι εν τέλει τελείωσε ο Λοτζέσκι, ο οποίος με τρίποντο 49'' πριν από τη λήξη έκανε το σκορ 81-74 και η ΑΕΚ δεν μπορούσ πια να επιστρέψει. 

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 83-77 και διατήρησε το προβάδισμά του έναντι του Παναθηναϊκού στη βαθμολογία, ενώ η ΑΕΚ έμεινε με την ικανοποίηση ότι φάνηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστική μέσα στο ΣΕΦ απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 40-39, 64-62, 83-77.

Ολυμπιακός: Πετγουέι 3(1), Χάντερ 4, Ντάνστον 8, Σπανούλης 21(1), Ντάρντεν 3(1), Σλούκας 10, Λαφαγέτ 6(2), Λοτζέσκι 9(3), Πρίντεζης 11, Μάντζαρης 3(1), Καββαδάς 2, Κατσίβελης 3.

ΑΕΚ: Παπαντωνίου 3(1), Ντελινινκάιτις 6(2), Κασελάκης 3, Χέρστον 13(1), Ουίλιαμσον 1, Σαρικόπουλος 6, Αθηναίου 12(3), Μιλόσεβιτς 1, Μενσά Μπονσού 24, Ίνγκλις 8 (1).