• ΑΕΚ
  • Posted

Στο μυαλό του Σάκοτα

sale

Μάκης Αγγελόπουλος και Ντράγκαν Σάκοτα θα ταξιδέψουν την άλλη εβδομάδα στο Λας Βέγκας για να δουν παίκτες στο summer league του ΝΒΑ. Μέχρι τότε ας δούμε τι σκέφτεται ο Σάκοτα σε σχέση με το ρόστερ της ΑΕΚ.

Είναι αλήθεια πως οι μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ δεν είναι τόσο ραγδαίες όσο θα περίμενε κανείς μετά τα όσα είπε ο Ντράγκαν Σάκοτα στην συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε πριν από ένα μήνα, ωστόσο δεν ήταν εξ αρχής εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αφενός γιατί έπρεπε να ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα της συμμετοχής της ομάδας στο Eurocup και αφετέρου διότι οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται πάντα όπως θέλεις, ενώ, ασφαλώς, η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν ευνοεί τη σύντομη διευθέτηση μεταγραφικών υποθέσεων.

Παρ' όλα αυτά θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε στο μυαλό του προπονητή της ΑΕΚ για να δούμε πώς σκέφτεται να δομήσει το ρόστερ της ομάδας τη νέα σεζόν, αναλύοντας αυτές τις σκέψεις κατά θέση.

Πόιντ γκαρντ 

Η ΑΕΚ έκανε μια πρόταση στον Νίκο Ζήση περισσότερο για λόγους επικοινωνιακούς και όχι επειδή είχε ποτέ μεγάλες πιθανότητες για να τον πείσει. Όχι μόνο επειδή δεν μπορούσε να προσεγγίσει το κασέ του, αλλά και διότι δεν παίζει στην Ευρωλίγκα, που είναι πρώτη προτεραιότητα για τον πολύπειρο διεθνής μας γκαρντ. Γι' αυτό, άλλωστε, όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει στον Ολυμπιακό.

Τούτου δοθέντος, ο Σάκοτα θα αναζητήσει τον βασικό πλέι μέικερ της ομάδας από τη διεθνή αγορά. Ψάχνει για Αμερικάνο ή κοινοτικό, έχει ζητήσει από τους ατζέντηδες λίστες, ενώ θα έχει το νου του στο Λας Βέγκας μήπως εντοπίσει κάτι καλό. Ο Σκότι Ουίλμπεκιν παραμένει μια επιλογή, αλλά ο ίδιος θέλει να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ παίζοντας στα summer leagues, ενώ λέγεται ότι έχει και μια καλή πρόταση από την πρώην ομάδα του στην Αυστραλία.

Πίσω από τον ξένο πλέι μέικερ ο Σάκοτα θα ήθελε τον Δημήτρη Κατσίβελη, με τον οποίον η ΑΕΚ βρίσκεται σε συζητήσεις, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμα. Και τούτο, διότι ο διεθνής γκαρντ έχει υψηλές απαιτήσεις (περί τις 130.000 Ευρώ ετησίως), τις οποίες η Ένωση προσπαθεί να κατεβάσει. Οι συζητήσεις πάντως εξελίσσονται σε καλό επίπεδο και το γεγονός ότι ο Άρης, που επίσης θέλει τον Κατσίβελη, δεν μπορεί να εμφανιστεί ανταγωνιστικός ως προς την οικονομική του προσφορά, αυξάνει τις πιθανότητες της ΑΕΚ. Ο Σάκοτα πιθανότατα θα κρατήσει και τον Νώντα Παπαντωνίου, από τη διάθεση και την εργατικότητα του οποίου έχει μείνει πολύ ικανοποιημένος.

Σούτινγκ γκαρντ

Ο Καρλ Ίνγκλις και ο Τόμας Ντελινινκάιτς, που κάλυψαν τη θέση την περασμένη σεζόν, αποτελούν παρελθόν και ο Σάκοτα αναζητά νέες λύσεις. Τη μία τη βρήκε. Ο Μαρκ Αντόνιο Κάρτερ θα συνεχίσει να φορά δικέφαλο στο στήθος, όχι όμως του ΠΑΟΚ, αλλά αυτόν της ΑΕΚ. Ο παρτενέρ του στη θέση αναζητείται και δεν αποκλείεται να είναι ο Γιάννης Αθηναίου, που ήταν και πέρυσι στην ομάδα και μπορεί να παίξει και πλέι μέικερ. Το πρόβλημα είναι πως κι αυτός ζητά αρκετά (περί τα 100.000 Ευρώ ετησίως) και με αυτά τα χρήματα η ΑΕΚ δεν το συζητάει.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τον Αθηναίου, δεν αποκλείεται να αποκτηθεί και ένας κοινοτικός γκαρντ. Η περίπτωση, πάντως, του Κώστα Βασιλειάδη δεν υπάρχει στο πλάνο ούτε υπήρξε ποτέ. Ή μάλλον, για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, έγινε μια συζήτηση το Πάσχα, ο Σάκοτα είπε πως ο διεθνής γκαρντ δεν ταιριάζει σε αυτά που έχει στο μυαλό του και η κουβέντα σταμάτησε εκεί. Έκτοτε δεν υπήρξε ούτε κρούση ούτε πολύ περισσότερο πρόταση.

Σμολ φόργουορντ

Η παραμονή του Μαλίκ Χέρστον υπήρξε εξ αρχής πρώτη προτεραιότητα για τον Σάκοτα και την ΑΕΚ και απ' ό,τι φαίνεται επιτεύχθηκε. Ο Αμερικανός συμφώνησε κατ' αρχήν να μείνει για άλλα δύο χρόνια, αλλά αυτή η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Λέγεται πως έχει προκύψει ένα ζητηματάκι με τα χρήματά του (ο Χέρστον συμφώνησε σε δολάρια, αλλά θα πληρώνεται σε Ευρώ και με τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη χώρα μας οι ισοτιμίες δεν ευνοούν την ΑΕΚ), όμως μάλλον δεν είναι ικανό αυτό να χαλάσει τη δουλειά. Πίσω από τον Χέρστον θα αποκτηθεί ένας ακόμα παίκτης, πιθανότατα κοινοτικός.

Παόυερ φόργουορντ

Ο Ντούσαν Σάκοτα θα είναι βασικός σε αυτή τη θέση, όπως ήταν και τη σεζόν που πέρασε. Πίσω από αυτόν ο πατέρας του ψάχνει έναν παίκτη που θα μπορεί να τον συμπληρώνει χωρίς να θέλει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Η αρχική σκέψη ήταν να μείνει ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, όμως όσο περνά ο καιρός η περίπτωσή του χάνει έδαφος κυρίως λόγω του ότι θα παίξει με την Εθνική Βοσνίας στο Ευρωμπάσκετ και θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, κάτι που ο Ντράγκαν Σάκοτα θεωρεί κομβικό, διότι θέλει σε αυτό το διάστημα η ομάδα να δουλέψει άριστα και χωρίς απουσίες. 

Στην ΑΕΚ έχει προταθεί ο Μοχάμεντ Φαγέ, που μπορεί να φύγει από το Ρέθυμνο με ένα μικρό μπάι άουτ, αλλά ο Σάκοτα δεν τον προτιμάει, κυρίως επειδή δεν θέλει μη κοινοτικό σε αυτή τη θέση. Όπερ σημαίνει ότι θα ψάξει για κάποιον κοινοτικό ή θα πάει σε κάποια περίπτωση Έλληνα τύπου Δημήτρη Χαριτόπουλου, που φεύγει από τον ΠΑΟΚ, και είναι ένας καλός ρολίστας. Σε αυτή τη θέση υπάρχει και ο Μιχάλης Καμπερίδης, αλλά προορίζεται για συμπληρωματικό ρόλο στο ρόστερ.

Σέντερ

Ακόμα κι αν δεν συλλαμβανόταν ντοπέ, ο Ποπς Μενσά Μπονσού δεν θα έμενε στην ΑΕΚ. Ο Σάκοτα ψάχνει ένα καλό σέντερ από τη διεθνή αγορά, εξετάζει τις λίστες των ατζέντηδων, ενώ θα έχει το νου του και στο Λας Βέγκας για να βρει μια καλή περίπτωση. Από εκεί και πέρα βρίσκεται σε επαφή και με τον Ίαν Βουγιούκα, αλλά η κουβέντα μαζί του δεν έχει περάσει ακόμα σε λεπτομέρειες, ενώ υπάρχει φυσικά και ο Ζήσης Σαρικόπουλος, που ανανέωσε τη συνεργασία του με την ΑΕΚ μόλις έληξε το πρωτάθλημα.

Παράλληλα με τη στελέχωση της πρώτης ομάδας, η ΑΕΚ συνεχίζει την αναζήτηση νέων ταλαντούχων παικτών προκειμένου να δημιουργήσει την ομάδα του μέλλοντος. Ο Μωραΐτης και ο Δίπλαρος (παρότι για τον τελευταίο έχει αντιρρήσεις η πρώην ομάδα του, Έσπερος Πατρών) είναι τα δύο πρώτα αποκτήματα, ενώ θα υπάρξουν κι άλλα.