• ΑΕΚ
  • Posted

Μπλόκο στο πιστοποιητικό!

aek omadiki

Ο Γιώργος Γαργαρόπουλος προσέφυγε στην ΕΕΑ και το ίδιο λέγεται ότι θα κάνουν σύντομα οι Χατζής, Παπανικολάου και... Καβάλα για να μπλοκάρουν το πιστοποιητικό συμμετοχής της ΑΕΚ στην Α1! Δεν κινδυνεύει η σύσταση της ΚΑΕ.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες οφειλές της παλιάς ΚΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν να καταδιώκουν την καινούρια, όμως δεν μπορούν να εμποδίσουν τη σύστασή της. Η νέα ΚΑΕ ΑΕΚ θα συσταθεί κανονικά μετά τη λύση και εκκαθάρισης της παλιάς και το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει και να εμποδίσει την Ένωση να αγωνιστεί στην Α1 είναι να μην πάρει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πιστοποιητικό συμμετοχής. Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

Η παλιά ΚΑΕ ΑΕΚ λύθηκε και εκκαθαρίστηκε, επομένως δεν υπάρχει πια. Την Κυριακή 15/6 στη γενική της συνέλευση η Ερασιτεχνική θα εξουσιοδοτήσει τους μετόχους της νέας ΚΑΕ να προχωρήσουν στη σύστασή της. Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά με βάση τις διατάξεις του δικαίου των εμπορικών εταιρειών και όταν ολοκληρωθεί, η νέα ΚΑΕ θα λάβει από το υπουργείο Ανάπτυξης ΑΦΜ, το οποίο θα είναι καινούριο, εντελώς διαφορετικό από αυτό της παλιάς ΚΑΕ. Μετά από αυτή τη διαδικασία η παλιά ΚΑΕ και η νέα ΚΑΕ δεν θα έχουν απολύτως καμία σχέση, θα είναι δύο εντελώς διαφορετικά νομικά πρόσωπα. Και αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να τη σταματήσει ΚΑΝΕΙΣ.

Επιπλέον, με βάση την κείμενη νομοθεσία, ουδείς εξ όσων έχουν απαιτήσεις από την παλιά ΚΑΕ μπορεί να τις διεκδικήσει από τη νέα ΚΑΕ. Ακριβώς επειδή είναι δύο εντελώς διαφορετικά νομικά πρόσωπα. Επομένως η επίκληση της διάταξης του νόμου σύμφωνα με την οποία "δεν μπορεί να προβιβαστεί ομάδα εις βάρος της οποίας έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσιες", δεν ευσταθεί. Διότι οι όποιες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις παραμένουν ανεκτέλεστες, έχουν εκδοθεί εις βάρος της παλιάς ΚΑΕ. Όχι εις βάρος της νέας, που συστήνεται τώρα μετά τον προβιβασμό του ερασιτεχνικού σωματείου ΑΕΚ στην Α1.

Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δικηγόροι αυτών που έχουν στα χέρια τους τέτοιες αποφάσεις. Γι' αυτό κατέφυγαν ή πρόκειται να καταφύγουν στο τελευταίο μέσο που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να διασφαλίσουν τα οφειλόμενα προς αυτούς. Προσέφυγαν ή πρόκειται να προσφύγουν όχι σε κάποιο δικαστήριο, πολιτικό ή αθλητικό, αλλά στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ζητώντας να μην εκδώσει πιστοποιητικό συμμετοχής της ΑΕΚ στην Α1.

Τι επικαλούνται; Την παραπάνω διάταξη νόμου. Ότι δηλαδή "δεν μπορεί να προβιβαστεί ομάδα εις βάρος της οποίας έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις". Και επιδιώκουν να μην παίξει η ΑΕΚ στην Α1. Διότι τα λεφτά τους δεν πρόκειται να τα πάρουν αν η ΕΕΑ τους δικαιώσει. Εκτιμούν ωστόσο ότι έτσι θα πιέσουν τη νέα ΚΑΕ να τακτοποιήσει τις οφειλές της παλιάς ΚΑΕ προς αυτούς.

Ο πρώτος που έχει προσφύγει στην ΕΕΑ είναι ο παλιός φροντιστής Γιώργος Γαργαρόπουλος. Λέγεται ότι πρόκειται να τον μιμηθούν ο Νίκος Χατζής, ο Νίκος Παπανικολάου, αλλά και η... Καβάλα! Η τελευταία δεν έχει φυσικά καμία οικονομική απαίτηση από την ΑΕΚ. Θα επιδιώξει ωστόσο να μπλοκάρει τη συμμετοχή της στην Α1, ώστε να αποκτήσει αυτή το δικαίωμα να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, ως πρώτη επιλαχούσα από την Α2, στο πρωτάθλημα της οποίας κατέλαβε την τρίτη θέση. Θεωρητικά, δηλαδή, έχει έννομο συμφέρον.

Πώς πρόκειται να αντιδράσει η ΑΕΚ σε όλα αυτά; Κατ' αρχάς θα προχωρήσει κανονικά στη σύσταση της νέας ΚΑΕ. Και όταν μαζέψει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, φτιάξει το φάκελό της, τον υποβάλει στην ΕΕΑ και τεθεί αντιμέτωπη κατά τον Σεπτέμβρη με τις προσφυγές, εκείνο που λένε οι άνθρωποί της ότι θα επικαλεστεί είναι το εταιρικό δίκαιο. Από τη στιγμή δηλαδή που είναι νέα ΚΑΕ και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παλιά, δεν μπορεί να ευθύνεται για οποιαδήποτε εκκρεμότητα της παλιάς. Και ότι αν αυτοί που έχουν προσφύγει θέλουν να εκτελέσουν τις αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους, θα πρέπει να προσφύγουν κατά των φυσικών προσώπων, που ήταν πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι της παλιάς ΚΑΕ και είχαν το δικαίωμα υπογραφής στο διάστημα που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Όπως ορίζει, δηλαδή, ο νόμος για όλες τις ανώνυμες εταιρείες...