“Άρης, η Επιστροφή” σε “σκηνοθεσία” Νίκου Λάσκαρη

las


Ο Θοδωρής Φελάνης κάνει ταμείο με αφορμή την φετινή συμμετοχή του Άρη στο Eurocup και ανοίγει το θέμα της έλλειψης ενός τζένεραλ μάνατζερ στους «κίτρινους»


The Revanant , η επιστροφή. Βασισμένο λέει σε αληθινά γεγονότα του μακρινού παρελθόντος. Τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας ενσαρκώνει ο Ντι Κάπριο που περνάει τα...πάθη του Χριστού. Παλεύει με αρκούδες στο χιόνι, τον πουλάν οι φίλοι του, τον θάβουν ...ζωντανό. Το ηθικό του καταρρακώνεται όμως τελικά βρίσκει την δύναμη να επιστρέψει.

Και επιστρέφει για εκδίκηση. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα του...κοντινού παρελθόντος είναι και η επιστροφή του Άρη. Αυτός κι αν ανέβηκε “Γολγοθά” μέχρι να βγει στο ...ξέφωτο, μέχρι να παίξει ξανά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τρία χρόνια πάλευε με προσφυγές, με χρέη, με οφειλές στην FIBA που του επέβαλε και το σχετικό απαγορευτικό συμμετοχής στην Ευρώπη.

Ο Άρης στην επιστροφή του σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στην 1η χρόνια της εποχής Λάσκαρη, με προϋπολογισμό κάτι λιγότερο από 800.000 ευρώ κατάφερε να περάσει στην φάση των “32” του Eurocup ως πρώτος στον όμιλο του. Πρόσφερε ωραίες βραδιές , πασπαλισμένες με λίγη από την χρυσόσκονη του παρελθόντος κάποιες φορές στον κόσμο του, τον οποίο δεν πίκρανε σε κανένα εντός έδρας παιχνίδι. Ο Άρης είχε φέτος 8-0 στο Nick Galis Hall, ήταν ανταγωνιστικός και έκανε αισθητή την παρουσία του στην διοργάνωση με κάποιες εμφανίσεις όπως παραδείγματος χάρη ήταν αυτή μέσα στην Ρωσία απέναντι στην Ούνικς. Θα μπορούσαν να είχαν πάει και καλύτερα τα πράγματα. Εάν η ομάδα προσέθετε λίγη ακόμη ποιότητα με την προσθήκη ενός ψηλού… Έστω κι έτσι το πρόσημο είναι θετικό.

Ο Άρης έκανε το πρώτο βήμα κι αν κρίνουμε από όσα έλεγε και σε … πηγαδάκι μετά το τέλος του αγώνα ο κ.Λάσκαρης έρχονται και καλύτερες μέρες. Το μπάτζετ της επόμενης σεζόν θα είναι μεγαλύτερο. Όσο για το θέμα προπονητή; «Δεν θα κριθεί ο Πρίφτης από τα πλέι οφς», είπε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ και άφησε να εννοηθεί πως θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά.

«Μας πληρώνει ακόμη και νωρίτερα από το κανονικό»
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο Άρης ίσως αυτή την στιγμή είναι ίσως η πιο τυπική ΚΑΕ σε θέματα πληρωμών προς καλαθοσφαιριστές, ατζέντηδες κ.α. “Υπάρχουν περιπτώσεις που πληρωνόμαστε και πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία”, μου είχε πει κάποια στιγμή παίκτης των “κιτρίνων”. Ο Άρης βρίσκεται σε μια πολύ ευχάριστη συγκυρία να διαθέτει επιτέλους μετά από πολλά χρόνια έναν επενδυτή που δείχνει πως έχει μεγάλη διάθεση να προσφέρει. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό. Το σημαντικό -που συνηθίζει να λέει συχνά ο ίδιος- είναι πώς έχει και υπομονή. “Από την πλευρά μου θέλω να υπάρχει μία σταθερότητα. Δεν θέλουμε να είναι ο Άρης φούσκα. Οι επενδύσεις θα συνεχιστούν. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Άρη να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Θέλει χρόνο για να φτάσουμε εκεί”, αυτά έλεγε ο Νίκος Λάσκαρης. Το συμπέρασμα είναι ότι πλέον χρόνος μετράει υπέρ του Άρη.

Η κενή θέση του τζένεραλ μάνατζερ ο Ζορόσκι και η οργάνωση
Δεν αρκούν όμως μόνο οι καλές μεταγραφές για να φτάσεις στον στόχο σου. Υπάρχει ένα...αγαπημένο moto που λέει πως “η νίκη αγαπάει την προετοιμασία”. Όχι μόνο σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο. Ο Άρης πρέπει να θωρακιστεί και σε άλλα επίπεδα. Θα αναφέρουμε σήμερα ένα μόνο παράδειγμα κι αν χρειαστεί στο μέλλον θα επεκταθούμε και σε άλλους τομείς που αφορούν την οργανωτική δομή της ΚΑΕ.

Η παρουσία ενός Τζέναραλ μάνατζερ, ενός ανθρώπου με μπασκετική παιδεία που να γνωρίζει την αγορά, να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα του Ελληνικού μπάσκετ, που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο προπονητή-ιδιοκτησίας που θα βοηθάει τον εκάστοτε προπονητή στο σκάουτινγκ, που θα ταξιδεύει σε τακτά διαστήματα σε Αμερική(στα διάφορα summer leagues ώστε να αξιολογεί παίκτες) είναι κατά την γνώμη μας περισσότερο απαραίτητη από οτιδήποτε άλλο.

Δεν ξέρω αν θα παίξει τελικά αυτόν τον ρόλο ο Ιβάν Ζορόσκι, του οποίου η παρουσία αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη συζητήθηκε έντονα, ούτε ξέρω αν ο συγκεκριμένος θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο. Το βέβαιο είναι πως λείπει σήμερα από τον Άρη ένα πρόσωπο που να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε.