Αδερφική... υπόθεση στην Basket League

kalaitzakis2 768x478

Με αφορμή τη συνύπαρξη των Γιώργου και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στον Παναθηναϊκό, ιδού τα αδέρφια Ελλήνων που αγωνίστηκαν στην ίδια ομάδα!

 Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης αποτελεί την τελευταία προσθήκη που ανακοίνωσε ο Παναθηναϊκός και με την επιστροφή του στους «πράσινους», μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ μαζί με τον αδερφό του. Ο Παναγιώτης είχε προλάβει να ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου και έτσι οι δύο θα γίνουν το δωδέκατο ζευγάρι Ελλήνων που θα βρεθεί να παίζει μπάσκετ κάτω από την ίδια στέγη στην Basket League.

Άλλωστε η πορεία της καριέρας των δύο ήταν σχεδόν γραφτό να παραμείνει συνυφασμένη. Οι σχέσεις των διδύμων είναι πάντοτε πολύ δυνατές, σχεδόν τηλεπαθητικά συνδεδεμένες. Όπως έμελλε να είναι και αυτή των Τομ και Νικ Κατσίκη. Οι Ελληνοαμερικανοί ομογενείς είναι οι πρώτοι δίδυμοι που βρέθηκαν στην Α1. Μπορεί να μην αντιλαμβανόσουν την ομοιότητα, όμως οι δίδυμοι έπαιξαν για λογαριασμό του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1990-91, με τον Νικ να έχει μεγαλύτερο ρόλο αλλά τα μπασκετικά ίχνη των δύο να αγνοούνται έκτοτε.

Παναγιώτης και Γιώργος Καλαϊτζάκης βλέπουν πλέον και τις μπασκετικές τους καριέρες να έχουν την κοινό παρονομαστή, όπως έγινε και με άλλες έντεκα περιπτώσεις αδερφών στο παρελθόν.

Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης στον Ολυμπιακό

Το κουβάρι με τα αδέρφια που έχουν αγωνιστεί από καταβολής Α1 στην ίδια ομάδα αρχίζει να ξετυλίγεται από πολύ παλιά. Ο Αλέκος Σπανουδάκης αποτελεί έναν εκ εμβληματικών παικτών του Ολυμπιακού, κατακτώντας μάλιστα το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας των «ερυθρολεύκων» το 1949. Φυσικά και δεν ήταν μόνος, αφού είχε τον αδερφό του Γιάννη στο πλευρό του. Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης αγωνίστηκαν παρέα και με το εθνόσημο, με τον πρώτο να παραμένει θαμώνας του ΣΕΦ ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Κώστας και Τάκης Πετρόπουλος στον Απόλλωνα Πατρών

Προχωράμε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με την Πάτρα να... χορεύει στους ρυθμούς του «Νουρέγιεφ» Κώστα Πετρόπουλου. Ο Απόλλων Πατρών όμως έχει χώρο και για τον έτερο Πετρόπουλο, τον αδερφό του Τάκη, γράφοντας τη δική τους ιστορία την εποχή εκείνη.

Μάνθος και Ζαχαρίας Κατσούλης στον ΠΑΟΚ

Μέσα δεκαετίας του 1980 και ο ΠΑΟΚ αρχίζει να χτίζει την παράδοση με τα αδέρφια. Πριν από τους αδερφούς Κατσίκη και Καμπερίδη, την αρχή κάνουν οι Μάνθος και Ζαχαρίας Κατσούλης. Για τους φίλους του ΠΑΟΚ θα είναι αξέχαστες οι μνήμες που έχουν μαζί τους, αφού αγωνίστηκαν στον τελικό των... ξυρισμένων κεφαλιών του 1984. Ο Φαίδων Ματθαίου αφήνει τους παίκτες να δουν την «Αποστολή στη Νικαράγκουα» μία μέρα πριν τον τελικό με τον Άρη και εκείνοι επισκέφτηκαν την επόμενη μέρα έναν κουρέα για να ξυρίσουν τα μαλλιά τους. Μάνθος και Ζαχαρίας Κατσούλης ήταν αυτοί που αντέδρασαν περισσότερο σε αυτήν την απόφαση, αλλά στο τέλος το κόλπο έπιασε με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί 74-70.

Θοδωρής και Απόστολος Καραμανώλης στον Πανιώνιο

Μένουμε στη δεκαετία του 1980 και στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης συναντάμε τους Θοδωρή και Απόστολο Καραμανώλη. Οι δυο τους αποτέλεσαν τα αδέρφια πριν από τα... αδέρφια για τον Ιστορικό.

Φάνης και Χρήστος Χριστοδούλου στον Πανιώνιο

Στις χρυσές σελίδες του Πανιωνίου της δεκαετίας του 1990, θα δει κανείς το όνομα του Φάνη Χριστοδούλου. Ο σπουδαίος Φάνης του ελληνικού μπάσκετ όμως δεν ήταν μόνος του. Ο αδερφός του Χρήστος ήταν δίπλα του με τα χρώματα του Πανιωνίου για 11 ολόκληρα χρόνια, από το 1983 έως το 1994. Οι καριέρες των δύο άλλωστε είχαν ξεκινήσει από κοινή αφετηρία, αυτήν της Δάφνης.

Nικ και Πατ Καλάθης στον Παναθηναϊκό

Όχι μία αλλά δύο σεζόν βρέθηκαν στον Παναθηναϊκό οι Νικ και Πατ Καλάθης. Βέβαια δεν πρόκειται για χρονιές συνεχόμενες, αλλά με διακοπή τεσσάρων ετών, αφού ο Πατ αγωνίστηκε δύο σεζόν με τα πράσινα, το 2011-12 και το 2016-17.

Δείτε που πήγαν Νικ και Πατ Καλάθης • NewsPAO

Βαγγέλης και Αντώνης Μάντζαρης στο Περιστέρι

Μπορεί στο παλμαρέ του να έχει δύο τίτλους EuroLeague με τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Βαγγέλης Μάντζαρης είχε αδερφική βοήθεια στα πρώτα του βήματα. Στο Περιστέρι φυσικά, όπου για μία τετραετία ο Βαγγέλης συνυπήρξε με τον Αντώνη. Από το 2007 έως το 2011 αγωνίστηκαν στη δυτική όχθη της Αθήνας, με τον έναν στη συνέχεια να κατηφορίζει προς τον Πειραιά και τον άλλον να παίρνει μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Νίκος και Λευτέρης Μποχωρίδης στον Άρη

Αρκετοί δεν το θυμούνται, αλλά ο Λευτέρης Μποχωρίδης έχει αγωνιστεί παρέα με τον αδερφό του, φορώντας τα κιτρινόμαυρα του Άρη. Συγκεκριμένα τη σεζόν 2012-13 οι δύο ήταν συμπαίκτες, με τον 18χρονο τότε Λευτέρη να είναι ενεργό μέλος του rotation, ενώ ο Νίκος αγωνίστηκε μόλις σε πέντε παιχνίδια με πενιχρό χρόνο συμμετοχής.

Δημήτρης και Γιάννης Αγραβάνης στον Προμηθέα

1

Για δύο χρονιές η Πάτρα αποτέλεσε τον τόπο διαμονής τόσο του Δημήτρη, όσο και του Γιάννη Αγραβάνη. Ο δεύτερος βέβαια με διακοπές σε Μεσολόγγι και Ηρακλή, αλλά το φινάλε της σεζόν πάντοτε τον έβγαζε στον Προμηθέα, τόσο για το 2020-21, όσο και για το 2021-22.

Μιχάλης και Γιώργος Καμπερίδης στον ΠΑΟΚ

Μένουμε στα πιο πρόσφατα, της σεζόν 2021-22. Ο Γιώργος Καμπερίδης είχε ρίξει άγκυρες στον ΠΑΟΚ και εκεί πήγε να τον συναντήσει ο αδερφός του Μιχάλης. Οι δυο φόργουορντ βρέθηκαν να φορούν τα ασπρόμαυρα, με τον Μιχάλη να αγωνίζεται για 7 παιχνίδια, ενώ ο Γιώργος όντας... παλιός στην ομάδα και με μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα του Λυκογιάννη, πάτησε παρκέ σε 20.