Το... μπάσιμο της Βίρτους για την Ευρωλίγκα!

virtus

Στην περίπτωση της Βίρτους Μπολόνια, οι Queen ίσως είχαν δίκιο. «I Want It All and I Want It Now» και η απόκτηση του Μάρκο Μπελινέλι επιβεβαιώνει ότι οι Ιταλοί θέλουν να επιστρέψουν στην EuroLeague με κάθε κόστος.

Έπειτα από την παρουσίαση του Μάρκο Μπελινέλι, οι οπαδοί της Βίρτους έχουν την αίσθηση πως ο χρόνος που είχε σταματήσει το 2003, τρέχει ξανά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δυο χρόνια μετά από την κατάκτηση της EuroLeague στη σειρά των τελικών με την Τάου, η Βίρτους εξαφανίστηκε από τον μπασκετικό χάρτη. Ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1871 ως σύλλογος ενόργανης γυμναστικής και πρόσθεσε το μπάσκετ στα τμήματά του τη δεκαετία του '20 κατακτώντας 30 τίτλους εντός κι εκτός συνόρων πέρασε στην ανυποληψία λόγω κακής διαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων. Η σεζόν 2002-03 ήταν η πρώτη της νεότερης ιστορίας της που η ομάδα δεν προκρίθηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος, χρωστώντας στην εφορία, τερματίζοντας στη 14η θέση της κατάταξης και παραχωρώντας τη θέση της στην EuroLeague στον Φερντινάρντο Μινούτσι, ιδιοκτήτη της Μοντεπάσκι Σιένα που εξελίχθηκε στη νέα δύναμη της Ιταλίας. Την επόμενη χρονιά η Βίρτους έπαιξε στη Serie A2 για μια διετία πριν επιστρέψει στην κατηγορία των μεγάλων και υποβιβαστεί ξανά το 2016! Μια ομάδα εγκλωβισμένη στη χειρότερη δυνατή κατάσταση της αβεβαιότητας. Μια ομάδα που φόρεσαν τη φανέλα της ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς, ο Σάσα Ντανίλοβιτς, ο Ζόραν Σάβιτς, ο Αντουάν Ριγκοντό, ο Μάρκο Γιάριτς, ο Μανού Τζινόμπιλι και τόσοι άλλοι βίωνε μαύρες μέρες και η μαγεία της εικόνας της ξεθώριαζε.

Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ» ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΒΙΡΤΟΥΣ

Στις 23 Μαρτίου 2017 σημειώθηκε η κίνηση που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα και το status της ομάδας καθώς ο Μάσιμο Ζανέτι, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του καφέ και πρώην πολιτικός, έγινε κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Βίρτους. Ο 72χρονος «Βασιλιάς του Καφέ» όπως αποκαλείται στη γειτονική χώρα είναι ιδιοκτήτης της Segafredo με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως! Η νέα Βίρτους Μπολόνια άρχισε να χτίζεται στις στάχτες της παλιάς, εξασφαλίζοντας αρχικώς την άνοδο στη Serie A με 3-0 νίκες στα playoffs ανόδου με την Τριέστε κι επιστρέφοντας στην ιστορική έδρα της, το PalaDozza έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια! Το καλοκαίρι του 2017 οι μεταγραφές των Πιέτρο Αραντόρι, Αλεσάντρο Τζεντίλε, Μάρκουςς Σλότερ, Όλιβερ Λαφαγιέτ και Μάριο Τσάλμερς ήταν σκηνές από ταινία προσεχώς. Το 2018-19 η Βίρτους δήλωσε συμμετοχή στο Basketball Champions League επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από μια δεκαετία, κατακτώντας το τρόπαιο με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στην άκρη του πάγκου και MVP τον Κέβιν Πάντερ! Ήταν ο πέμπτος ευρωπαϊκός τίτλος έπειτα  από τις δυο EuroLeague (1998, 2001), το Σαπόρτα (1990) και το EuroChallenge για τους Μπολονέζους που ουδέποτε έκρυψαν πως σημαδεύουν πιο ψηλά… Οι φιλοδοξίες τους φτάνουν μέχρι την επιστροφή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο «ΜΕΣΣΙΑΣ» ΜΙΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΟ EUROCUP

Η Βίρτους Μπολόνια είναι αποφασισμένη να φτάσει την… ιδέα μέχρι τέλους και η απόκτηση του Μίλος Τεόντοσιτς στις 13 Ιουλίου 2019 επιβεβαιώνει του λόγου του αληθές. Ήταν μια δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση εκείνη με τον Σέρβο γκαρντ που κράτησε πάνω από δυο μήνες. Σε αυτό το διάστημα ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος τον γνωρίζει από τη συνεργασία τους στην εθνική ομάδα ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Τεόντοσιτς κι εν τέλει το super deal έκλεισε στα 5 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια, συν κάποια μπόνους εφόσον η Βίρτους παίξει στην EuroLeague! Οι οπαδοί τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο σαν Μεσσία και οι Ιταλοί πλαισίωσαν τον πρώην άσο του Ολυμπιακού, της ΤΣΣΚΑ και των Κλίπερς με ένα σπουδαίο supporting cast. Βινς Χάντερ, Κάιλ Ουίμς, Τζούλιαν Γκαμπλ και Στέφαν Μάρκοβιτς αποκτήθηκαν με στόχο το πρωτάθλημα στην Ιταλία και τη συμμετοχή στον τελικό του EuroCup που εξασφάλιζε αυτομάτως την πρόκριση στην επόμενη EuroLeague. Η Βίρτους άλλαξε ευρωπαϊκή στέγη, αποχωρώντας από τη διοργάνωση της FIBA για εκείνην της EuroLeague Basketball ώστε να εκπληρώσει τον μεγάλο στόχο όμως η οριστική διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων λόγω κορονοϊού… αναποδογύρισε το σύμπαν της. Στην τηλεδιάσκεψη των μετόχων στις 25/5 αποφασίστηκε πως η EuroLeague 2020-21 θα διεξαχθεί με τις ίδιες 18 ομάδες, κρατώντας τους Ιταλούς σε στάση αναμονής.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 40 ΕΤΩΝ

Ενδεικτική των προθέσεων της Βίρτους ήταν η δήλωση του Μάσιμο Ζανέτι όταν ήλθε στο προσκήνιο η πιθανότητα αποχώρησης του Παναθηναϊκού. «Θέλουμε να παίξουμε στην EuroLeague και έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε μιλήσει με τους manager της διοργάνωσης και μας είπαν πως αν προκύψει κενή θέση, θα είναι στο χέρι μας να παίξουμε… Η EuroLeague έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για το project μας που περιλαμβάνει και νέο γήπεδο». Εν τέλει οι Ιταλοί μπήκαν ξανά στην αφετηρία του EuroCup, έχουν ήδη ρεκόρ 7-0 στο Group C και τις προηγούμενες ημέρες ενεργοποίησαν τη «βόμβα» με την απόκτηση του Μάρκο Μπελινέλι, με τον Τζόρτζεβιτς να κάνει λόγο για την πιο σημαντική μεταγραφή στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια! Ο 34χρονος Ιταλός περιφερειακός άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στη Βίρτους τη σεζόν 2002-03 κι έπειτα από μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ όπου, μεταξύ άλλων κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, επέστρεψε στην πρώτη ομάδα του. Μάλιστα είναι ο μοναδικός Μπολονέζος στο ρόστερ ενώ φέρεται να συμφώνησε για τριετές συμβόλαιο αντί 5 εκατομμυρίων. Πλέον αναζητά νέες προκλήσεις στην καριέρα του, η Βίρτους του προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρό και η συμμετοχή στην EuroLeague είναι ο μεγάλος και, συγχρόνως ο μοναδικός στόχος.

Πηγή: GAZZETTA.GR