Λευτέρης Μαντζούκας: Το ελληνικό μπάσκετ... τρίβει τα χέρια του!

matthew costello herbalife gran canaria photo gran canaria ec20

Ο Λευτέρης Μαντζούκας βρήκε την ευκαιρία και για ακόμα μια φορά έδειξε ξεκάθαρα ότι είναι φτιαγμένος για ΣΠΟΥΔΑΙΑ πράγματα στο μπάσκετ.

 Τι να πει κανείς γι' αυτόν τον απίθανο 17χρονο πιτσιρικά του Προμηθέα Πάτρας...

Ο Λευτέρης Μαντζούκας βρήκε την ευκαιρία (η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν είχε τόσες πολλές, γιατί άραγε;), έδειξε ότι η μεγάλη σκηνή είναι γι' αυτόν και έγραψε και πάλι ιστορία κόντρα στην Γκραν Κανάρια. Ο Μαντζούκας τελείωσε το ματς με 24 πόντους, 3/4 δίποντα, 6/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη σε 32:45. Όλα αυτά τα στατιστικά, με εξαίρεση τα επιθετικά ριμπάουντ, αποτελούν ρεκόρ καριέρας για τον νεαρό.

Το όνομα του δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει δίπλα σε διθυραμβικά σχόλια. Ο νεαρός που έχει κλείσει πλέον τα 17 του, έχει αποδείξει ότι η μεγάλη σκηνή είναι η δικιά του προσωπική πρόκληση για εκείνον. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Προμηθέας, του έδωσαν την ευκαιρία και εκείνος φρόντισε, όπως κάνει τις περισσότερες φορές, να την πιάσει από τα... μαλλιά.

Ο Λευτέρης Μαντζούκας πήρε μια τεράστια απόφαση για τον ίδιο, το μπασκετικό του μέλλον και φυσικά για την οικογένεια του και αποφάσισε να μετακομίσει στην Πάτρα το καλοκαίρι του 2105 (από τα Γιάννενα), να εμπιστευθεί το εξαιρετικό project του Προμηθέα και να ξεκινήσει να γράφει τα πρώτα κεφάλαια σε μια καριέρα και από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι φτιαγμένος από διαφορετικά υλικά. Αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει. Τα βήματα του είναι μεθοδικά και δείχνει ότι βαδίζει πάνω στην καλύτερη διαδρομή.

Ήταν Ιούνιος του 2018 όταν ο νεαρός έγραψε ιστορία στην Basket League, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που ξεκινά σε αρχική πεντάδα. Τότε σε συνέντευξη του είχε παραχωρήσει, σε ερώτηση για το πιο... τρελό του όνειρο, ο Λευτέρης ήταν ξεκάθαρος: «Να γίνω ένας εκ των μεγαλύτερων παικτών όλων των εποχών...».

Και φαίνεται ότι τα λόγια του ήταν 100% αληθινά. Σε κάθε ευκαιρία που παίρνει, σε κάθε μεγάλη σκηνή που πατάει παρκέ ο Μαντζούκας φροντίζει να κάνει το όνομα του να λάμπει και φυσικά να μπαίνει στα πιο ιδιαίτερα... μπλοκάκια. Ο Προμηθέας έχει πιστέψει τον παίκτη του, είναι ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα στον οργανισμό της Πάτρας και φυσικά παίρνει μεγάλο μερίδιο για την πορεία του, που μοιάζει να έχει τον ουρανό για ταβάνι της. Ο Μάκης Γιατράς του δίνει ευκαιρίες  και ο Μαντζούκας δεν φοβάται να τις αρπάζει. 

Οι συστάσεις που έκανε στο Eurocup δεν ήταν οι πρώτες, απλά ήταν ακόμα μια ευκαιρία να δείξει ότι δεν λυγίζει στην μεγάλη σκηνή. Το ταλέντο του είναι απεριόριστο και αν και μόλις 17 χρονών έχει φροντίσει να δώσει μπόλικες δόσεις τους, όπου φυσικά δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Το περασμένο καλοκαίρι έδωσε ρεσιτάλ στην τελική φάση του εφηβικού πρωταθλήματος και τα νούμερα του μιλούν από μόνα τους...

  • 33.6 πόντους (168 συνολικά)
  • 70% στο δίποντο (55/79)
  • 30% στο τρίποντο (7/23)
  • 61% στις βολές (62/102)
  • 17.4 ριμπάουντ 
  • 4.2 ασίστ
  • 1.8 κλεψίματα
  • 3.6 λάθη
  • 35.6 λεπτά συμμετοχής

Η επαφή του με τους άνδρες του έχει κάνει απίστευτο καλό και αυτό φαίνεται σε κάθε παιχνίδι που έχει με τους παίκτες της ηλικίας του. Οι σπουδαίες παραστάσεις, που έχει από τους άνδρες τον ανεβάζουν επίπεδο και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα το περασμένο καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί στις 18 Ιανουαρίου του 2020 η ΑΠΙΘΑΝΗ εμφάνιση του για την 2η αγωνιστική του Αdidas Next Generation Tournament, κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, όπου είχε 49 πόντους και 19 ριμπάουντ πετυχαίνοντας ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης στους πόντους.

Είναι προφανές ότι κάθε φορά που βρίσκει την ευκαιρία, «λάμπει» και κάνει άπαντες να τρίβουν τα χέρια τους, για το μέλλον του ελληνικούμπάσκετ. Στο περασμένο All Star Game κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων και το παιδί δείχνει ότι είναι φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα, με πλούσιο ρεπερτόριο. Καρφώνει, σουτάρει από μακριά, πασάρει, κατεβάζει ριμπάουντ, μοιάζει να έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, που με πολλή δουλειά θα τον στείλουν στην κορυφή.

Ο Μαντζούκας αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Ο νεαρός δεν μοιάζει με κανέναν από θέμα ταλέντου και σίγουρα το μέλλον του είναι λαμπρό. Αν συνεχίσει να δουλεύει είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η χθεσινή εμφάνιση θα αποτελεί απλά μια αφετηρία για πολλές ακόμα, με τα μάτια όλου του πλανήτη να είναι ήδη πάνω του και να είναι ξεκάθαρα στο χέρι του, η διαδρομή του να έχει ως μοναδικό προορισμό τα αστέρια.

Ο 17χρονος παίκτης με τα όσα κάνει σε όλη αυτή την πορεία είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι έχει καταφέρει να τραβήξει το ενδιαφέρον από πάρα πολλές πλευρές και τα δεδομένα στην περίπτωση του είναι κάπως... μπερδεμένα.

Ο Μαντζούκας δεσμεύεται με ιδιωτικό συμφωνητικό (αφού είναι ανήλικος) με την ομάδα της Πάτρας και το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε επέκταση του, με την φετινή σεζόν να ξεκινά με το δεδομένο ότι ο νεαρός θα μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2021. Ο Ολυμπιακός θέλησε να κάνει μια έρευνα για τον παίκτη, του οποίου το buy out (στο ιδιωτικό συμφωνητικό) έχει οριστεί στις 300 χιλιάδες ευρώ, ποσό που θα πάει στην ομάδα, που επιπροσθέτως αξιώνει κι ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας/μεταπώλησης, κυρίως σε περίπτωση μελλοντικής μεταπήδησης στο ΝΒΑ.

Οι δυο πλευρές, Προμηθέας και παίκτης, συμφώνησαν να τα πουν και μέσα στην σεζόν και δεν είναι καθόλου απίθανο να φτάσουν τελικά σε συμφωνία και τότε ο νεαρός να συνεχίσει στην Πάτρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη θα πρέπει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να κάνει κίνηση και να πληρώσει το παραπάνω ποσό, πριν οι δύο πλευρές κάτσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί τότε ο παίκτης μπορεί να ικανοποιηθεί και να παραμείνει κάτοικος της αχαϊκής πρωτεύουσας. Το ΝΒΑ είναι πάντα στον ορίζοντα και μένει να δούμε ποια θα είναι η απόφαση που θα πάρει τελικά ο νεαρός για την συνέχεια της καριέρας του, αφού τέτοιες εμφανίσεις γυρνούν ακόμα περισσότερα μάτια στην περίπτωση του.