Λορέντζο Μπράουν: Από βασικός στόχος του Παναθηναϊκού, έγινε... αντίπαλος

lorenzo brown

Ενόψει του αγώνα Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Φενέρμπαχτσε στο κλειστό του ΟΑΚΑ (22/10, 21:00), γινεται αναδρομη στον Λορέντζο Μπράουν και τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με το μεγάλο ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι «πράσινοι» για την απόκτησή του.

 Μερικά 24ωρα πριν από την οριστική και επίσημη απόφαση της EuroLeague να διακοπεί η σεζόν 2019-20 και να μπει «παύλα» ελέω Covid-19, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο συνέχιζε το ψάξιμο για το «χτίσιμο» του νέου ρόστερ αλλά ειχε ξεκινήσει και διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένους παίκτες!

Ο Λορέντζο Μπράουν ήταν ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος του Γιώργου Βόβορα προκειμένου να πάρει τη μπαγκέτα της περιφέρειας και να ηγηθεί της νέας προσπάθειας από τη θέση του βασικού point guard. Από τα μέσα του περασμένου Μαΐου οι «πράσινοι» είχαν ξεκινήσεις ήδη τις επαφές με την πλευρά του παίκτη, ο οποίος -αν και 30 χρονών- στη «rookie» του σεζόν στην EuroLeague είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις ως παίκτης του Ερυθρού Αστέρα.

Ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του με 12,3 πόντους και 4,6 ασίστ, είχε στο βιογραφικό του το φοβερό παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό (34 πόντοι με 13/22 σουτ και 6/9 βολές) και ήταν από τους παίκτες που είχαν ξεχωρίσει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Αν μη τι άλλο φάνταζε ως ιδανική λύση για τον Παναθηναϊκό βάσει των οικονομικών δεδομένων που είχαν προκύψει ή -σ' εκείνη τη χρονική περίοδο- έδειχναν ότι θα προκύψουν.

Από τη στιγμή που στις 25 Μαΐου η EuroLeague αποφάσισε και επίσημα το πρόωρο τέλος της σεζόν, άρχισαν να εντείνονται και οι προσπάθειες από την πλευρά του Παναθηναϊκού προκειμένου να αποκτήσουν τον Αμερικανό point guard. Μετά την συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, απ' όπου προέκυψε και επίσημα ότι το «τριφύλλι» θα πορευτεί με «έσοδα-έξοδα» έως και την μέρα που έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου διοικητικού σχήματος, οι άνθρωποι των «πρασίνων» ήταν καθημερινά σε ανοικτή επαφή με τον παίκτη και τους εκπροσώπους του.

Το πενθήμερο 5 Ιουλίου με 9 Ιουλίου ήταν και το διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε κάνει την τελευταία αντεπίθεση ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του παίκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» έκαναν την υπέρβαση (για το μπάτζετ που είχαν να διαχειριστούν) εκείνες τις ημέρες και πρόσφεραν μέχρι τελευταίου... σεντ τα χρήματα που ζήτησε ο Λορέντζο Μπράουν και τα οποία έφταναν τα 700.000 ευρώ. Και πάλι. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν έλεγε το «ναι» στην πρόταση που -σύμφωνα και με τον ίδιο- τον ικανοποιούσε.

Κάλυψε τις απαιτήσεις του, αλλά είπε «όχι»

Βέβαια είχε να διαχειριστεί και ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το οποίο τον κρατούσε στις ΗΠΑ και έδειχνε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ντυθεί στα «πράσινα» και να ολοκληρώσει το πολύκροτο σίριαλ που είχε δημιουργηθεί. Μάλιστα είχε διαρρεύσει από το περιβάλλον του ότι ήταν διατεθειμένος να περιμένει την free agency του ΝΒΑ προκειμένου να δοκιμάσει (ξανά) την τύχη του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη και γι' αυτόν τον λόγο ήταν... αναποφάσιστος όσον αφορά τη μετακόμισή του στο ΟΑΚΑ.

Τελικά, στις 8 Ιουλίου είπε «όχι» στην προοπτική του Παναθηναϊκού, επιβεβαιώνοντας και τις ανησυχίες των ανθρώπων του «τριφυλλιού» ότι η υπόθεση δεν θα είχε -τελικά- αίσιο τέλος μετά τις τόσες πολλές καθυστερήσεις από τη μεριά του. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το πρόβλημα του Λορέντζο Μπράουν δεν ήταν μόνο προσωπικό, αλλά παράλληλα χρησιμοποιούσε το μεγάλο ενδιαφέρον των «πρασίνων» για να κερδίσει περισσότερο χρήματα σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα. Μετά την απόσυρση του Παναθηναϊκού για την διεκδίκηση του παίκτη στις 9 Ιουλίου, δεν άργησε να βγει στο προσκήνιο το όνομα της... Φενέρμπαχτσε!

Με την -τότε- δεδομένη αποχώρηση και του Σλούκα από την τουρκική ομάδα, ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ ήθελε έναν παίκτη προκειμένου να «γεμίσει» τα παπούτσια του Έλληνα γκαρντ και παράλληλα να είχε εμπειρία και κάμποσα «χιλιόμετρα» στα παρκέ. Και την είχε βρει στο πρόσωπο του Λορέντζο Μπράουν! Πράγματι: Στις 14 Ιουλίου η Φενέρ ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανού πλέι μέικερ, ο οποίος θα έβαζε στον τραπεζικό του λογαριασμό περισσότερα από ένα εκατομμύρια δολάρια! Όπερ και σημαίνει ότι ενδεχομένως το «κόλλημα» να ήταν περισσότερο οικονομικό για τον Αμερικανό απ' ότιδήποτε άλλο.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για παίκτη που διαθέτει ποιότητα και ο οποίος θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στον Παναθηναϊκό. Άλλωστε ξεκίνησε δυναμικά και τη φετινή σεζόν στην EuroLeague αφού στα τέσσερα πρώτα ματς της σεζόν αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της Φενέρμπαχτσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι περνάει 31:51 λεπτά κατά μέσο όρο στο παρκέ έχοντας 13 πόντους με 48,4% στα δίποντα, 33,3% στα τρίποντα, 87,5% στις βολές, 4,8 ασίστ, 2,3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο αλλά και 3,8 λάθη. Αν μη τι άλλο οι αριθμοί αποδεικνύουν από μόνοι τους, του λόγου το αληθές!