Από τον Ντουξάιρ στον Πιτίνο!

duks piti

Ο Ρικ Πιτίνο συμφώνησε να αναλάβει τις τύχες της Εθνικής Ελλάδας και θα γίνει ο 4ος ξένος προπονητής που θα καθίσει στον γαλανόλευκο πάγκο και ο 2ος Αμερικανός!

Εποχή... Πιτίνο ξημερώνει στο ελληνικό μπάσκετ και δη στην Εθνική ομάδα, αφού ο διάσημος Αμερικανός προπονητής συμφώνησε να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Προολυμπιακό τουρνουά, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο. Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι το 2020.

Ο Hall Of Famer του παγκόσμιου μπάσκετ θα γίνει ο 4ος ξένος τεχνικός που θα βρεθεί κάτω από την ελληνική στέγη της πορτοκαλί μπάλας, ενώ θα είναι ο 2ος από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Για την ακρίβεια πρέπει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω μέχρι να βρούμε τον πρώτο ξένο προπονητή που συμφώνησε με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα στο... μακρινό 1972! Τότε που ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ πρωτοκάθισε στον πάγκο της γαλανόλευκης για οκτώ μήνες (Ιανουάριος 1972 έως και Αύγουστο 1972) την οποία και κοουτσάρισε στο βαλκανικό πρωτάθλημα του Σεράγεβο. Το πρώτο του ματς στον πάγκο της Εθνικής ήταν στο φιλικό με την Αυστραλία η οποία είχε νικήσει με 69-68 (Κατσαφάδος 18π., Χριστοφόρου 13π.) Στις 19/8/1972 κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο με την Εθνική να κερδίζει την Ελβετία σε άλλο φιλικό ματς με το εντυπωσιακό 112-47 (Γκούμας 19π., Κόντος 17π., Γιαννουζάκος 13π., Αλεξανδρής 13π.)

Στο μεσοδιάστημα ο Ντουξάιρ ανέλαβε τις τύχες των μικρών εθνικών ομάδων ενώ επέστρεψε στην Εθνική Ανδρών το 1975 και δη στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλγερίας. Στην «γαλανόλευκη» παρέμεινε για πέντε χρόνια και δη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν και κοουτσάρισε για τελευταία φορά στην καριέρα την Εθνική ομάδα στο Βαλκανικό της Ρουμανίας και στην ήττα με 83-71 από τη Γιουγκοσλαβία (Γιαννάκης 20π., Πετρόπουλος 15π., Καρατζουλίδης 10π., Βίδας 10π.) Συνολικά ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ μέτρησε 107 παιχνίδια στην Ανδρών έχοντας 65 νίκες και 42 ήττες!

Για να συναντήσουμε τον επόμενο ξένο προπονητή έπρεπε να περάσουν 29 χρόνια και να μεσολαβήσουν οκτώ προπονητές (Κώστας ΠολίτηςΕυθύμης ΚιουμουρτζόγλουΜάκης ΔενδρινόςΛάκης Τσάβας -υπηρεσιακός-, Θανάσης Παπαδημητρίου -υπηρεσιακός-, Παναγιώτης Γιαννάκης -δύο φορές-, Κώστας Πετρόπουλος και Γιάννης Ιωαννίδης). Εκείνος που πήρε το χρίσμα από την Ομοσπονδία ενόψει του Eurobasket της Πολωνίας ήταν ο Γιόνας Καζλάουσκας. Ο Λιθουανός προπονητής έχει να επιδείξει και το τελευταίο μετάλλιο της Εθνικής μας σε μεγάλη διοργάνωση, ενώ έμεινε στην Εθνική έως και το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας το 2010.

Συγκεκριμένα κάθισε στον πάγκο της Εθνικής σε 30 ματς έχοντας 21 νίκες και 9 ήττες. Το πρώτο του ματς ήταν ένα φιλικό με την Ρουμανία στο κλειστό του ΟΑΚΑ, με την Εθνική να κερδίζει εύκολα με 102-57 (Κουφός 15π., Σχορτσανίτης 13π., Ζήσης 10π., Μπουρούσης 10π.) Αντίστοιχα η τελευταία του παρουσία στον «γαλανόλευκο» πάγκο ήταν στην νοκ-άουτ αναμέτρηση με την Ισπανία στο Παγκόσμιο της Τουρκίας έχοντας γνωρίσει την ήττα με 80-72 (Διαμαντίδης 16π., Ζήσης 16π., Σχορτσανίτης 13π., Σπανούλης 12π., Φώτσης 12π.) Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη με την Εθνική μας.

Ο τελευταίος ξένος της λίστας μέχρι την έλευση του Ρικ Πιτίνο ήταν ο Αντρέα Τρινκιέρι τον Αύγουστο του 2013 και λίγο πριν από το Eurobasket της Σλοβενίας. Ο Ιταλός τεχνικός πήρε το χρίσμα του ομοσπονδιακού για μόλις... 38 ημέρες! Φυσικά ο λόγος της σύντομης παρουσίας του στην Εθνική ομάδα είχε να κάνει με την αποτυχία στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε στην 11η θέση. Συνολικά είχε 18 ματς στο ενεργητικό του ως προπονητής της Εθνικής ομάδας με 12 νίκες και 6 ήττες. Ντεμπούτο έκανε στο τουρνουά του Στρασβούργου και τη νίκη κόντρα στην Κροατία με 87-85 (Μαυροκεφαλίδης 16π., Πρίντεζης 14π., Μπράμος 13π., Βουγιούκας 13π.) ενώ οι τίτλοι τέλους έπεσαν και πάλι κόντρα στην Κροατία αλλά στο Eurobasket της Λιουμπλιάνας όπου η Εθνική μας ηττήθηκε με 92-88 (Μπουρούσης 21π., Σπανούλης 18π., Ζήσης 14π., Καϊμακόγλου 14π.) στην παράταση με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τα προημιτελικά.