«Κεφάλαιο της ζωής μου ο Παναθηναϊκός!»

65

Ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Ανδρέας Πιστιόλης μιλούν στο «BasketNews» και ξεδιπλώνουν το κουβάρι της καριέρας τους! Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναφέρεται στην παρουσία του στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ τα πέντε τελευταία χρόνια, στο μέλλον του, θυμάται τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, τη συγκίνησή του όταν αποθεώνεται από τον κόσμο των «πρασίνων» ενώ μιλάει για Ομπράντοβιτς, Γιασικεβίτσιους και Παύλο Γιαννακόπουλο. 

656565644Συνέντευξη στην Μάνια Αλιβιζάτου

Ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Ανδρέας Πιστιόλης μιλούν στο «BasketNews» και ξεδιπλώνουν το κουβάρι της καριέρας τους! Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναφέρεται στην παρουσία του στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ τα πέντε τελευταία χρόνια, στο μέλλον του, θυμάται τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, τη συγκίνησή του όταν αποθεώνεται από τον κόσμο των «πρασίνων» ενώ μιλάει για Ομπράντοβιτς, Γιασικεβίτσιους και Παύλο Γιαννακόπουλο.

Η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα γεμάτη σπουδαίους παίκτες και προσωπικότητες. Πώς είναι η συνεργασία μαζί τους από τη σκοπιά του προπονητή;

Δ.Ι: Άψογη. Μέσα στο γήπεδο είναι όλοι επαγγελματίες, είναι ευσυνείδητοι και έχουν επαγγελματισμό στο οτιδήποτε κάνουν.

Α.Π.: Δουλεύουμε με τους επαγγελματίες του υψηλότερου επιπέδου. Θέλουμε να έχουμε παίχτες που θα έχουν τον στόχο της ομάδας ως στόχο δικό τους.

Αν μπορείς να ανατρέξεις στον καιρό που ανέλαβες την ΤΣΣΚΑ, το πλάνο που είχες τότε στο μυαλό σου έχει πραγματοποιηθεί;

Δ.Ι.: Θα ήθελα καταρχάς να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια της Μπάνβιτ γιατί μετά την Ελλάδα πήγαμε στην Τουρκία και την Μπάνβιτ και μας έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε μετά στην ΤΣΣΚΑ. Νομίζω πως ναι, ότι είχαμε βάλει στο μυαλό μας ως στόχους έχει επιτευχθεί. Βέβαια στον δικό μας χώρο δε μπορείς να κάνεις μεγάλα πλάνα. Είμαι ευχαριστημένος με τις επιλογές που έχω κάνει. Θεωρώ ότι πορευόμαστε σ ένα δρόμο που είναι ουσιαστικός θα έλεγα.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να τον εμπιστεύεται η διοίκηση και να του δίνει το ελεύθερο των επιλογών; Μέχρι τώρα υπήρξε κάποια ομάδα που να δέχτηκες πίεση είτε για τον μεταγραφικό σχεδιασμό είτε για το επιτελείο;

Δ.Ι.: Η πίεση πάει με την δουλειά. Εγώ θεωρώ ότι δε θα μπορούσα να είμαι σ’ ένα comfort zone συνέχεια, στη ζώνη όπου όλα είναι ρόδινα και δεν υπάρχει πίεση. Η πίεση συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες, τους στόχους και όλα αυτά συμβαδίζουν με την ομάδα της ΤΣΣΚΑ, όπως συμβάδιζε και με την ομάδα του Παναθηναϊκού που ήμασταν 13 χρόνια. Δε θα μπορούσε να υπάρξει εκεί η συνεργασία αυτή αν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ διοικήσεως και προπονητή αλλά και η επιβράβευση που δεχόμασταν από τον κόσμο. Αυτός ο συνδυασμός ήταν που μας πήγε κ σ ένα μάκρος χρόνου που σ αυτό το επάγγελμα είναι δύσκολο να παραμείνεις σε μια ομάδα για ένα μεγάλο κύκλο. Αλλά και σ αυτή τη συνεργασία κάτι καλό συμβαίνει γιατί ήδη διανύουμε τον πέμπτο χρόνο και τους ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνεργασία.

1235298 1

Σε ενοχλεί που εδώ και πέντε χρόνια γράφουν πως «φεύγεις» από την ΤΣΣΚΑ;

Δ.Ι.: Από τη στιγμή που πήγαμε, έφευγα εγώ από την ΤΣΣΚΑ. Δε μ ενοχλεί το τι γράφετε. Ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει ότι θέλει. Το θέμα είναι τι συμβαίνει και να μπορεί να τεκμηριώνει ο καθένας αυτό που γράφει .

Το καλοκαίρι τελειώνουν εννέα συμβόλαια παικτών αλλά και το δικό σας. Υπάρχει από τώρα κάποιο πλάνο στο μυαλό σου;

Δ.Ι.: Το λιγότερο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το συμβόλαιο μας. Για εμάς το άμεσο μέλλον είναι πως θα παρουσιαστούμε σήμερα στο γήπεδο, η αμέσως επόμενη προπόνηση, το πως θα είμαστε υγιείς. Πολλά αλλάζουν άρδην αν κάποια πράγματα δεν εφαρμοστούν σωστά. Από κει και πέρα θα συζητήσουμε τι πετύχαμε, ποιοι είναι οι στόχοι μας. Πλέον έχουμε περάσει σ ένα άλλο επίπεδο, έχουμε κάνει φιλίες στη Μόσχα.

Α.Π.: Αυτή τη στιγμή νομίζω πως έχω μια από τις καλύτερες θέσεις που θα μπορούσες να έχεις στην Ευρώπη. Ο άμεσος στόχος είναι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ σ αυτή τη θέση και να δουλέψω όσο το δυνατόν περισσότερο. Τώρα το μέλλον είναι δύσκολο να προβλέψεις τι θα γίνει και που θα σε πάει. Αν με ρωτούσες πριν 6,7 χρόνια, θα σου έλεγα πως δε φανταζόμουν τη ζωή μου χωρίς τον Παναθηναϊκό αλλά τώρα είμαι εδώ. Δύσκολα θα προβλέψεις που θα βρεθείς την επόμενη ημέρα. Και πριν 8 χρόνια κανείς δε θα φανταζόταν την τροπή που θα είχε η αυτοκρατορία του Παναθηναικού όταν εμείς αναγκαστήκαμε να φύγουμε, εγώ προσωπικά δηλαδή αναγκάστηκα να φύγω.

Από τους εν ενεργεία παίκτες ποιον ξένο και ποιον Ελληνα θα θέλατε να στην ομάδα;

Δ.Ι.: Καλή αυτή η ερώτηση αλλά είναι υποθετική και θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω για να μπω σε υποθετικές απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε τους παίκτες που θέλουμε να έχουμε, τους επιλέξαμε και τους υποστηρίζουμε.

Α.Π.: Κοίταξε δε θα ήθελα να σου πω αν θα ήθελα να πάρω κάποιον στην ΤΣΣΚΑ αυτή τη στιγμή αλλά μπορώ να σου πω ποιους μ αρέσει που βλέπω. Νομίζω αυτή τη στιγμή ο Έλληνας που έχει την καλύτερη παρουσία στην Ευρώπη και χαίρομαι πολύ γι αυτό είναι ο Κώστας ο Σλούκας. Βλέπω ένα παιδί που είναι προϊόν δουλειάς αυτό που έχει κάνει κι αυτό αρέσει στους προπονητές. Εμείς βλέπουμε ένα παιδί που έχει ξεκινήσει από ένα σημείο κι έχει φτάσει πολλά επίπεδα πάνω με σκληρή δουλειά. Χαίρομαι πραγματικά για τον Σλούκα έστω κι αν είναι αντίπαλος μου, μ αρέσει που επιβραβεύεται η καλή και σκληρή δουλειά που κάνει ο Κώστας.

Πώς σχολιάζεις την μέχρι τώρα πορεία των αιωνίων; Ο Ολυμπιακός του Μπλατ και πλέον ο Παναθηναϊκός του Πιτίνο, ο Παναθηναικός που χτίστηκε με τον Πασκουάλ και αυτό το υλικό καλείται να το διαχειριστεί ο Ρικ Πιτινο.

Δ.Ι.: Και οι δύο είναι ιστορικά σωματεία, ισχυροί οργανισμοί. Στην Ευρωλίγκα τώρα είναι όλα ρευστά, έτσι είναι η φύση της Ευρωλίγκας. Και οι δύο έχουν κάνει αρκετές αλλαγές, όπως είπες, αλλά και οι δύο κυνηγούν την οκτάδα και πιστεύω ότι έχουν βάσιμες και ουσιαστικές ελπίδες να την έχουν. Τώρα ποια θέση θα είναι αυτή δε μπορώ να γνωρίζω. Κάνουν και οι δύο την μεγάλη τους προσπάθεια.

Α.Π.: Για μένα ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο παράδειγμα για να καταλάβει ο κόσμος το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά στο μπάσκετ και για τους προπονητές και για τις διοικήσεις. Και οι δύο είχαν καλούς προπονητές, ο Παναθηναικός τον Πασκουάλ ο Ολυμπιακός τον Σφαιρόπουλο για κάποιο λόγο αυτό δεν πήγε καλά. Αναγκάστηκαν οι διοικήσεις να τους αντικαταστήσουν, πήραν πάλι καλούς προπονητές και πάλι δεν έχουν τα αποτελέσματα που θέλουνε. Αυτό νομίζω είναι ένα παράδειγμα για το πόσο δύσκολη είναι πλέον η Ευρωλίγκα.

53333194 489714311559869 7853445256623161344 n 1

Ο Πιτίνο άφησε την Αμερική και ήρθε Ευρώπη, ο Φώτης Κατσικάρης άφησε την Ευρώπη για την πολιτεία της Αμερικής. Τα σύνορα πλέον μεταξύ Αμερικάνικου και Ευρωπαϊκού μπάσκετ έχουν αρχίσει να μικραίνουν;

Δ.Ι.: Δύο διαφορετικά πράγματα. Ο Ρικ Πιτίνο θρύλος στο κολεγιακό πρωτάθλημα και ουσιαστικά προς το τέλος της καριέρας του, όπως έιχε ο ίδιος δηλώσει, ήρθε να αναλάβει ως πρώτος προπονητής μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης. Ο Φώτης έκανε το ακριβώς αντίθετο ταξίδι, όπως είπατε, όντας με μια μεγάλη προπονητική καριέρα. Το μπάσκετ πλέον είναι universal. Προφανώς υπάρχουν διαφορές στον τρόπο λειτουργίας ΝΒΑ και Ευρωλίγκας, αλλά δεν παύει να είναι παγκόσμιο. Η ψαλίδα, όπως αναφέρατε, κλείνει. Οι περισσότερες ομάδες του ΝΒΑ θέλουν να έχουν επιρροή από την Ευρώπη είτε με παίκτες, είτε με προπονητές. Θεωρώ ότι θα φτάσουμε σ ένα σημείο που θα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι ευρωπαίοι προπονητές στην Αμερική.

Α.Π.: Θεωρώ ότι θα δούμε πολύ περισσότερο το από την Ευρώπη στην Αμερική παρά το αντίθετο. Ο ευρωπαίος προπονητής έχει ανέβει στην εκτίμηση των Αμερικανών.

Νικ Καλάθης. Τον είχατε στον Παναθηναϊκό από την πρώτη στιγμή που ήρθε από τις ΗΠΑ. Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι κατάφερε και έδεσε τον ηγέτη του, πώς βλέπετε την εξέλιξή του από έναν ταλαντούχο γκαρντ σε ηγέτη του Παναθηναϊκού;

Δ.Ι.: Πριν ο Ανδρέας είχε αναφερθεί στον Κώστα τον Σλούκα, κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Νομίζω και ο Νικ είναι προιόν δουλειάς αυτό που κάνει. Είμαι χαρούμενος και εγώ προσωπικά για την εξέλιξη του γιατί ήταν μια από τις επιλογές μας τότε στον Παναθηναϊκό. Ήταν μια πολύ εύστοχη κίνηση και για το ελληνικό μπάσκετ και για τον Παναθηναϊκό. Αναμφίβολα ο Νικ κουβαλάει στις πλάτες του και αυτόν τον τίτλο που είπατε, του ηγέτη, του αρχηγού του Παναθηναϊκού. Θεωρώ λοιπόν προιόν δουλειάς αυτό που έχει κάνει ο Νικ με πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Α.Π.: Ο Παναθηναϊκός είναι τυχερός που πήρε το Νικ, αλλά και ο Νικ ήταν τυχερός που πήγε στον Παναθηναϊκό όταν ήρθε, γιατί είχε την τύχη να έρθει σε μια μεγάλη ομάδα και να δουλέψει δίπλα σε μεγάλους παίκτες και μεγάλες προπονητές από τους οποίους έμαθε πολλά και σε συνδυασμό μ’ αυτό που ανέφερε ο Δημήτρης, τον έχει βοηθήσει να εξελιχθεί σ αυτόν τον παίκτη που είναι.

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός φαίνεται να «ξεμένει» από ηγέτες μιας και ο Βασίλης Σπανούλης αλλά και ο Γιώργος Πρίντεζης είναι αν μπορούμε να το πούμε στη δύση της καριέρας τους. Πώς μπορεί να διαχειριστεί ο Ολυμπιακός τέτοιες απώλειες;

Δ.Ι.: Ακόμη δεν είναι απώλειες, είναι εκεί. Θεωρώ ότι τα πόδια τους βαστάνε καλά και είναι σημεία αναφοράς για τον Ολυμπιακό αλλά και για εμάς τους προπονητές για το πως θα τους σταματήσουμε ,βασικά να τους περιορίσουμε μέσα στο γήπεδο γιατί το να τους σταματήσουμε είναι ουτοπία.

Πώς ήταν τα χρόνια σας στον Παναθηναϊκό;

Δ.Ι.: Τέλεια. Δεν υπάρχει καλύτερο πανεπιστήμιο για οποιονδήποτε επαγγελματία άνθρωπο. Αν τώρα στα 5 χρόνια που είμαστε εκτός Ελλάδος έχουμε δημιουργήσει σχέσεις και φιλίες, φανταστείτε πλέον αυτές οι σχέσεις με τον Παναθηναϊκό, με τους ανθρώπους του και με τον κόσμο του, έχουμε μεγαλώσει μαζί. Έχουμε περάσει χαρές και λύπες, προσωπικές και ευρέως αθλητικές. Για εμένα λοιπόν είναι τεράστια τιμή, ένα μεγάλο κεφάλαιο της προπονητικής μου καριέρας αλλά και της προσωπικής μου ζωής και εξέλιξης ως άνθρωπος γενικότερα.

Α.Π.: Νομίζω πως βλέποντας αυτή την αυτοκρατορία, που είχε χτιστεί τότε, ο κόσμος θυμάται τα καλά πράγματα. Η διαφορά είναι ότι εμείς θυμόμαστε και τις δυσκολίες που υπήρξαν στο δρόμο μας στις οποίες χρειάστηκε να αντεπεξέλθουμε και τα καταφέραμε και το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό για εμάς, δίνουν μεγαλύτερη αξία στην ομάδα που είχαμε γίνει. Οπότε ήμασταν τυχεροί που ζήσαμε σε μια από τις πιο ιστορικές στιγμές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και σε μια ομάδα που έχει μείνει στην ιστορία. Ευτυχισμένοι που ζήσαμε και ήμασταν κομμάτι αυτής της ιστορίας.

Δ.Ι.: Θα ήθελα να προσθέσω κάτι πάνω σ αυτό που είπε ο Ανδρέας τώρα. Στα 13 αυτά χρόνια που ήμασταν στον Παναθηναϊκό θεωρώ ότι μεγαλώσαμε γενιές φιλάθλων. Αρκετά παιδιά γίνανε Παναθηναικοί εξαιτίας του Αλβέρτη, του Διαμαντίδη, του Μποντίρογκα, του Ρέμπρατσα.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Χρόνια συνεργάτες αλλά και κουμπάροι. Πώς είναι εντός και εκτός γηπέδου;

Δ.Ι.: Πώς είναι ; Όπως είπες κουμπάροι, φίλοι, συνεργάτες, χρόνια μαζί.. Απλός, φιλικός, με χιούμορ. Όσον αφορά τη δουλειά του γι αυτόν μιλάνε τα έργα του, αυστηρός επαγγελματίας και λάτρης της λεπτομέρειας. Αναμφίβολα έχω πάρει πολλά από τη φιλοσοφία του, πορευτήκαμε μαζί 13 χρόνια.

Α.Π.: Έχω αποκομίσει από τον Ζέλικο και τον Δημήτρη πάρα πολλά, σχεδόν ότι γνωρίζω για το μπάσκετ αυτή τη στιγμή.

2049602 1

Ο άνθρωπος που έκανε τον Παναθηναϊκό μεγάλο, δεν είναι πια στη ζωή. Θέλω να μου περιγράψετε τον Παύλο Γιαννακόπουλο με τρεις λέξεις.

Δ.Ι.: Καταρχήν αποτελεί ύψιστη τιμή για εμένα προσωπικά ότι είχα αυτή τη σχέση που είχα με τον κύριο Παύλο, θα μου επιτρέψετε να τον λέω κύριο Παύλο. Με τρεις λέξεις προφανώς δεν μπορείς να τον περιγράψεις έναν τεράστιο άνθρωπο αλλά είναι ευεργέτης του μπάσκετ. Και γενικότερα απλός, απλοϊκός, άνθρωπος που ήθελε να βοηθάει συνέχεια το συνάνθρωπό του. Έχτισε μαζί με τα αδέλφια του μια αυτοκρατορία και στο μπάσκετ και στην βιομηχανία. Ξέρετε για εμάς ήταν τεράστιο κίνητρο όταν βλέπαμε την ενέργεια που είχαν σ αυτή την ηλικία και μ αυτές τις επιτυχίες που είχαν να έχουν αυτή την ενέργεια και στον αθλητικό χώρο. Όταν αυτοί έχουν τέτοια ενέργεια πόσο μάλλον εμείς που ήμασταν πολύ πιο κάτω από αυτούς να έχουμε τέτοιο κίνητρο. Τεράστια τιμή πραγματικά.

Α.Π.: Το απλός είναι το ένα. Μιλάμε για τον μόνο πολυεκατομμυριούχο άνθρωπο που δεν χρειαζόταν να κυκλοφορεί με θωρακισμένα αυτοκίνητα, με στρατό δίπλα του. Μπορούσες να τον πλησιάσεις και να του πεις το οτιδήποτε. Το άλλο είναι γνήσιος γιατί αυτό που έβλεπες αυτό ήταν, δεν προσποιούταν, καταλάβαινες τι αισθάνεται κάθε στιγμή. Η άλλη λέξη είναι το τεράστιος γιατί αυτό που έχτισε κι αυτό που κατάφερε είναι πραγματικά τεράστιο.

Κάθε φορά η επιστροφή σας στο ΟΑΚΑ συνδυάζετε και με το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Πώς νοιώθεις την ώρα που μπαίνεις στο ΟΑΚΑ; Τι συναισθήματα σου δημιουργούνται;

Δ.Ι.: Καταρχήν σ ευχαριστώ γι αυτή την ερώτηση γιατί που δίνεται η ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ ακόμα μια φορά στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Είναι έντονα συγκινησιακή η στιγμή και ήταν πολύ πιο έντονη, μιας και την ανέφερες η πρώτη φορά που βρέθηκα στο ΟΑΚΑ. Δηλαδή πραγματικά γυάλισαν τα μάτια μου, ήταν έντονα συγκινησιακή. Εκεί όντως για κάποια λεπτά, μάλιστα θυμάμαι ότι γύρισα και σου είπα, είπα στον πάγκο they got me. Από κει και πέρα μετά προφανώς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε έναν τεράστιο σύλλογο να προπονήσουμε. Μάλιστα νομίζω το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι. Αυτή είναι η απόδειξη του τι σχέσεις χτίσαμε 13 χρόνια. Μακάρι να μπορούσα να χειροκροτήσω κι εγώ τον καθένα ξεχωριστά από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.

Έχοντας ζήσει 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό, γιατί τα τελευταία χρόνια, και παρά το γεγονός πως συνεχίζει μίας μορφής κυριαρχία στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι εκτός Final Four;

Δ.Ι.: Αυτή η ερώτηση θεωρώ πως πρέπει να απευθυνθεί στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, αυτοί ξέρουν πολύ καλύτερα. Δεν αισθάνομαι πως είμαι κριτής των πάντων και μπορώ να σχολιάσω τα πάντα , ιδιαίτερα για τον Παναθηναικό που υπηρέτησα με τιμή 13 χρόνια. Από την άλλη δε ξέρω αν θεωρείται και μη επίτευξη στόχων σ όλη αυτή την πορεία. Γιατί παίζει ρόλο και τι αντιξοότητες μπορεί να δημιουργήθηκαν και τι εμπόδια χρειάστηκε να υπερπηδήξουν. Δεν είναι πάντα όλα στρωμένα με ροδοπέταλα σε μια μπασκετική πορεία. Θα ήταν άστοχο από μερους μου να κρίνω τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Α.Π.: Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η Ευρωλίγκα έχει αλλάξει. Πιο δύσκολο το σύστημα και οι συνθήκες. Ο Παναθηναικός έχασε τη συμμετοχή του τα δύο τελευταία χρόνια στο F4, από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης. Όταν είσαι απ’ ‘εξω δεν μπορείς να ξέρεις όλες τις παραμέτρους. Είναι πραγματικά δύσκολο.

Έχετε παρακολουθήσει καθόλου Α1; Η ΑΕΚ πέρυσι έκανε μια εκπληκτική πορεία. Φέτος έχει αρκετούς παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας. Θεωρείτε ότι μπορεί να σπάσει το δίπολο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ;

Δ.Ι.: Δε ξέρω αν είναι η στιγμή να σπάσει το δίπολο αλλά είναι η στιγμή να μπουν δυνατά κι άλλες ομάδες.

Α.Π.: Δε θα το συγκεκριμενοποιούσα μόνο στην ΑΕΚ. Θα θελα το ελληνικό πρωτάθλημα να ανέβει επίπεδο, όπως ήταν παλιότερα. Θα βοηθήσει αυτό και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό.

Δ.Ι.: ένα τέτοιο παράδειγμα είναι επίσης και ο Προμηθέας Πατρών και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους.

Φαντάζομαι παρακολουθήσατε τον αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. Αν ήσασταν στη θέση του Ντέιβιντ Μπλατ πως θα το διαχειριζόσασταν;

Δ.Ι.: Δεν πιστεύω ότι είναι απόφαση προπονητή. Είναι απόφαση της διοίκησης και πρέπει να σεβαστείς την απόφαση της διοίκησης. Προφανώς θα γίνανε συζητήσεις. Τα παιχνίδια πρέπει να γίνονται στο γήπεδο, νομίζω για τους περισσότερους.

Α.Π.: Αυτό είναι διοικητική απόφαση, ο προπονητής δεν έχει τη δύναμη, δεν είναι η δουλειά του. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παραιτηθείς, αλλά νομίζω κανείς δε το κάνει αυτό.

Έχοντας ζήσει και οι 2 την ελληνική πραγματικότητα πιστεύετε ότι η απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού ήταν σωστή και πόσο βοηθάει στην εξυγίανση της βίας; Γιατί βλέπουμε και παρόμοιες σκέψεις από Ρεάλ Μαδρίτης(σκέφτονται να αποχωρήσουν) αλλά και Ερυθρό Αστέρα(δεν πήραν τα μετάλλια).

Δ.Ι.: το ισπανικό πρωτάθλημα είναι η μέρα με την νύχτα. Εκεί είναι φίλαθλοι δίπλα δίπλα και από τις 2 ομάδες. Θεωρώ ότι πρέπει να αναγάγουμε το θέμα αλλού.

Σάρας Γιασισκεβίτσιους. Τον γνωρίζετε καλά από την θητεία στον ΠΑΟ. Όλοι αναγνωρίζουν την αξία του ως παίκτη, περιμένατε να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίσσεται ως προπονητής;

Δ.Ι.: Πίστευα ότι θα είχε αυτή την εξέλιξη. Ήταν παίκτης πάντα που συμμετείχε ενεργά στα μίτινγκ και στα βίντεο της ομάδας. Είναι κάτι που αγαπά και φαίνεται αυτό, έχει μια πορεία και χαίρομαι γι αυτή την εξέλιξή του.

Α.Π.: Όταν προπονείς ένα παίχτη βλέπεις αν έχει την αντίληψη του μπάσκετ και αν όχι. Ο Σάρας ήταν ένας παίχτης που πίστευα ότι θα γίνει προπονητής γιατί σκέπτονταν το μπάσκετ, δεν έπαιζε απλά μπάσκετ. Οπότε δε μας εκπλήσσει η πορεία του και η εξέλιξη του. Τέτοιος παίκτης ήταν και ο Μάικ Μπατίστ, δύσκολο για σέντερ αλλά έβλεπες στα μάτια του, καταλάβαινες ότι θα γίνει προπονητής.

2049628 1

Θεωρείτε πως έχει επηρεαστεί από το δίδυμο Ομπράντοβιτς – Ιτούδη;

Δ.Ι.: Ήταν κάτι που έγραψε και στο βιβλίο του που μου αφιέρωσε την πρώτη του χρονιά στην Ζαλγκίρις. Είναι λογικό γιατί εκτός από εξαιρετικός παίκτης που ήταν και εξελίσσεται σε πολύ καλό προπονητή, είναι και άνθρωπος που πατάει στη γη. Ξέρει τι κάνει, δεν πετάει στα σύννεφα.

Γιάννης Αντετοκούμπο. Ένα κεφάλαιο μόνος του. Έχει παλέψει με αρκετές αντιξοότητες και έχει βγει νικητής. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν και αν μπορούν οι Μπακς να πάνε τελικό ακόμα και να το πάρουν.

Δ.Ι.: Καταρχήν για το Γιάννη πάρα πολλά συγχαρητήρια, κάνει εξαιρετική δουλειά. Οι αντιξοότητες της ζωής και της πορείας του ως αθλητή, είναι αυτές που τον γαλούχησαν να παλέψει μέσα από αντιξοότητες για να εκτιμήσει το καθετί που έχει ως αγαθό. Είναι πολύ μεγάλο κομμάτι. Είναι ένα παιδί μην ξεχνάμε που δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Α1. Ζωντανό μάθημα για όλους τους νέους αθλητές πως η δουλειά και οι αντιξοότητες μπορούν να εξελίξουν. Όσον αφορά τους Μπάκς, εγώ τους είδα δύο φορές φέτος, μοιάζουν πολύ long, μια ομάδα που είναι πολύ δύσκολο να την κερδίσεις.

Α.Π.: Πιστεύω δεν υπάρχει όριο για το πόσο μπορεί να εξελιχθεί ο Γιάννης. Μπορούμε να μιλάμε για ένα σούπερ σταρ επιπέδου Λεμπρόν. Πραγματικά ελπίζω να δω τους Μπακς πρωταθλητές. Καλό θα ήταν σαν κοινωνία να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας σε οικογένειες όπως αυτές του Γιάννη.

Κατάφερε να τερματίσει πρώτη στο γκρουπ της η Ελλάδα. Στους περισσότερους αγώνες ο Θανάσης Σκουρτόπουλος κατέβαινε με παίκτες «από τον πάγκο». Τι πιστεύετε γι αυτή την Εθνική;

Δ.Ι.: Έχω να πω συγχαρητήρια στην Εθνική, σε όλους. Είναι μεγάλη υπόθεση και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Τους ευχόμαστε τα καλύτερα. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει μ αυτόν τον πόλεμο μεταξύ Φίμπας και Ευρωλίγκας. Δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα να μην μπορούν οι αθλητές που θα ήθελε ο προπονητής στην ομάδα να δώσουν το παρόν γιατί την ίδια μέρα υπάρχει παιχνίδι Ευρωλίγκας. Το ζήσαμε και εμείς. Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό όμως. Δεν πρέπει να μπαίνει ούτε ο προπονητής, ούτε ο σύλλογος σ αυτό το τρυπάκι. Υπάρχουν μέρες και μήνες που μπορούν να τις ξεχωρίσουν για να παίξουν οι ομάδες και οι σύλλογοι.

Μίνι απόσπασμα της συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ