Like father, like son...

45

Ηταν καλοκαίρι του 1993 όταν ο Κένεθ Μπάρλοου αποχαιρετούσε τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα προκειμένου να μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Ρέτζιο Καλάμπρια. Και μάλιστα δίχως γυρισμό, αφού η επόμενη οκταετία τον βρήκε στη γειτονική χώρα, όπου άλλαξε πέντε ομάδες μέχρι το οριστικό του «αντίο» το 2002.


Εκείνη την περίοδο ο ένας του γιος, Κέλσεϊ, ήταν 11 ετών και βλέποντας τον πατέρα του άρχιζε σιγά σιγά να ασχολείται με την πορτοκαλί μπάλα. Ποιος όμως να περίμενε ότι 14 χρόνια αργότερα (και 23 από τη φυγή του μπαμπά από την Αθήνα) θα έδινε τα χέρια με ομάδα της Α1 και ότι το όνομα... Μπάρλοου θα έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην μπασκετική καθημερινότητα της Ελλάδας;

Ο Κέλσεϊ Μπάρλοου, γιος του Κένεθ, ο οποίος τίμησε τη φανέλα του ΠΑΟΚ για τρία χρόνια (1990-1993), θα αγωνιστεί τη φετινή σεζόν στα Τρίκαλα, έχοντας στο βιογραφικό του τα κολέγια των Περντιού και Ιλινόις, όπως επίσης τους Γκραντ Ραπίντς του ΝBDL και τη Λιλ της Α2 Γαλλίας. Φυσικά δεν είναι και η μοναδική περίπτωση πατέρα-γιου που έχει παρατηρηθεί στην Α1 (ή παλιότερα στην Α' Εθνική κατηγορία), αλλά, όπως λένε και οι Αμερικανοί «like father, like son», θα δούμε για 23η φορά!

Η οικογένεια Πολίτη ήταν από τις πρώτες που ο γιος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα. Ο "ευρωκόουτς" Κώστας Πολίτης είδε τον γιο του, Στάμο, να ξεκινάει κι αυτός την καριέρα του ως παίκτης από τον Παναθηναϊκό. Εκτοτε άνοιξε για τα καλά η κάνουλα των οικογενειακών υποθέσεων, αφού δεν ήταν λίγοι οι πατεράδες που έβλεπαν τα... βλαστάρια τους να ακολουθούν την ίδια ή εφάμιλλη πορεία.

Ο Ορέστης Αγγελίδης, που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ και ήταν μέλος της ομάδας στο πρώτο πρωτάθλημα του '59, καμάρωσε τον μικρό Μιχάλη να αγωνίζεται τόσο στον «δικέφαλο του Βορρά» όσο σε Ιωνικό και Απόλλωνα. Ο Γιάννης Παραγυιός έκανε μεγάλη καριέρα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ ο γιος του Μιχάλης αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της Α1, όπως σε Ηλυσιακό, Μαρούσι, Πανιώνιο. Ο Μιχάλης Γιαννουζάκος που έπαιξε σε ΧΑΝΘ, ΑΕΚ και Αρη είδε τον 41χρονο (σήμερα) Γιώργο να περνάει το μεγαλύτερο κομμάτι στο παρκέ του Ιβανώφειου για λογαριασμό του Ηρακλή, ενώ έχει να θυμάται και το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό.

Παλιοί και νεότεροι

Ο Γιώργος Μπαρλάς είχε θητεία σε Σπόρτιγκ και Ολυμπιακό, ενώ μετά το Παγκόσμιο Εφήβων του '95 ο Παναγιώτης Μπαρλάς αγωνίστηκε στην ΑΕΚ και αργότερα στον Σπόρτιγκ, ωστόσο στάθηκε πολύ άτυχος με τους τραυματισμούς. Ο αείμνηστος Πέτρος Παναγιωταράκος βρέθηκε για 11 χρόνια στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, ενώ ο γιος του Παναγιώτης αγωνίστηκε σε Αμπελόκηπους, Μαρούσι, Δάφνη, Απόλλωνα Πατρών και Κολοσσό Ρόδου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα στο τεχνικό επιτελείο. Για όσους δεν θυμούνται, ο Δημήτρης Κατσίβελης δεν είναι ο μοναδικός του... Κατσιβελέικου που έπαιξε μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο, κάτι που είχε κάνει και ο πατέρας του, Αγγελος Κατσίβελης, στον Πανελλήνιο (αν και προερχόταν από τον Νέστορα Θεσσαλονίκης). Ο αείμνηστος Ανδρέας Μολφέτας έπαιξε τη δεκαετία του ´70 στον Απόλλωνα και τα βηματά του στην ίδια ομαδα ακολούθησε και ο γιος του Γιαννης. Στην Πάτρα υπάρχει ένα ακόμη δίδυμο με τον μπαμπά Βασίλη και τον γιο Γιάννη Λιανό 

Ο Μιχάλης Κυρίτσης έμεινε για 14 χρόνια στον Παναθηναϊκό (1958-1972), με τον οποίο στέφθηκε τέσσερις φορές πρωταθλητής. Ο γιος του Αλέξης Κυρίτσης είναι γνώριμος των ελληνικών παρκέ, έχοντας αγωνιστεί σε Παπάγου, Αρη, Μαρούσι, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Καβάλα, Ηλυσιακό, Παναθηναϊκό, Πανιώνιος και Ικαρο Καλλιθέας. Ο συγχωρεμένος Τάκης Μάγλος αποτέλεσε «τοτέμ» του Παγκρατίου και ήταν πραγματικός σκόρερ στη «χρυσή» ομάδα των Κοντοβουνήσιου, Λάνθιμου, Γούναρα, Ραπτόπουλου κ.ά. Ο Κώστας, ο γιος του, ήταν μέλος του Παναθηναϊκού όταν κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2000, έχοντας αγωνιστεί επίσης σε Πανιώνιο, Νήαρ Ηστ, ΠΑΟΚ, Ηρακλή, ΑΕΚ... Ο Σούλης Μαρκόπουλος είχε παίξει στην μεγάλη κατηγορία με τον Δημόκριτο τη δεκαετία του '70, ενώ ο Χάρης με τον Ηρακλή. Όπως και Χρήστος Χουχούμης με τον Σπορτιγκ και ο γιος του με τον Πανελευσινιακό στην Α1.

Μία ακόμα περίπτωση ειναι αυτή του αείμνηστου Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και του γιου του Βλάντο. Ο 26χρονος παίκτης βάδισε στα χνάρια του πατέρα του έχοντας ανδρωθεί μπασκετικά στον Πανιώνιο, ενώ την τελευταία τριετία βρέθηκε στον Παναθηναϊκό. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις! Μάλιστα την εποχή που ήταν προπονητής στο Μαρούσι, είχε «ρίξει» στο παρκέ τον γιο του Δημήτρη για... τρεισήμισι λεπτά, τα οποία ήταν και τα μοναδικά του στην Α1!

Ο Βαγγέλης Πουλιανίτης έχει περάσει στην ιστορία για το πρώτο αυτοκαλάθι στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ (σ.σ. θα ήταν και το μοναδικό αν δεν τον είχε... μιμηθεί ο Μάρσαλ της Κηφισιάς πριν από μερικούς μήνες), την ώρα που ο γιος του Στέλιος βρίσκεται ήδη στην Α1, και δη στον Αρη, έχοντας κάνει το... αγροτικό του στον Κόροιβο Αμαλιάδας.

Φωτσέικο και Διαμαντοπουλέικο

Από τις πιο... γνωστές οικογένειες των παρκέ είναι αυτές των Βαγγέλη και Αντώνη Φώτση, Κώστα και Γιώργου Διαμαντόπουλου, όπως επίσης και των Μέμου και Στέλιου Ιωάννου. Από τις πιο... πρόσφατες η παρουσία του Δημήτρη Μωραΐτη στην ΑΕΚ (αλλά και νωρίτερα στον Πανιώνιο), με τον πατέρα του να έχει κάνει καριέρα στον Ολυμπιακό, όπως και η παρουσία του Δημήτρη Σταμάτη σε Πανιώνιο, Κηφισιά και (από) φέτος στην Κύμη. Να υπενθυμίσουμε ότι μπαμπάς Σταμάτης (Αντώνης) έχει αφήσει το στίγμα του στην Α1 έχοντας φορέσει τις φανέλες των Πανελληνίου και Ολυμπιακού. Αντίθετα με τον μπαμπά Παπαντωνίου (Ανδρέα) που έχει περάσει τη ζωή του ως παίκτης στον Παναθηναϊκό (αλλά και σε Ηλυσιακό και Εσπερο), ο Νώντας έχει αγωνιστεί σε Μαρούσι, Περιστέρι, Ηλυσιακό, Κολοσσό Ρόδου και μέχρι πρότινος στην ΑΕΚ.

Ο περήφανος και οι ξένοι

Εκείνος που έχει να καυχιέται ακόμη περισσότερο είναι ο Αργύρης Παπαπέτρου, αφού και οι δύο του γιοι έχουν βρεθεί (ή συνεχίζουν να βρίσκονται) στην Α1. Ο Γιώργος Παπαπέτρου πέρασε από την Αμαλιάδα, ενώ ο Ιωάννης αποτελεί βασικότατο στέλεχος του Ολυμπιακού. Στους «ερυθρόλευκους» θα αγωνιστεί φέτος και ο Πάρης Μαραγκός, γιος του παλιού παίκτη του Ηλυσιακού, Νίκου Μαραγκού.

Last but not least οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις ξένων παικτών! Ο Ιλια Εφθίμοφ αγωνίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 στον Σπόρτιγκ, ενώ ο Βάσκο Εφθίμοφ ήταν μέλος του Αμαρουσίου στην ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα το 2001. Παράλληλα έχει αγωνιστεί σε Δάφνη και Πανιώνιο. Τέλος, ο Στιβ Μπαρτ πέρασε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από την Α1 ως... αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Ανκρουμ (σ.σ. και όχι... Ινγκραμ!) στον Ηρακλή, αλλά μία υπόθεση ντόπινγκ τον έθεσε εκτός ομάδας. Ο γιος του, Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, πέρασε από τα ελληνικά παρκέ φορώντας τη φανέλα της... Ολυμπιάδας Πατρών!

ΠΗΓΗ: GOAL