Το "παιδομάζωμα" του ΠΑΟΚ (pics)

Μέσα στη καθημερινή δίνη των προβλημάτων, της κρίσης, της πολιτικής ανυπαρξίας και της αβεβαιότητας, θα επαναλαμβάνουμε χωρίς να κουραζόμαστε ότι το μπάσκετ είναι το πιο υγιές κομμάτι αυτού του τόπου. Είναι το μόνο που δουλεύει σωστά, παραγωγικά και αντιστέκεται στα σημεία των καιρών (έστω κι αν υπάρχουν μειοψηφίες ανεγκέφαλων που χαλούν κατά καιρούς την ομορφιά του, επειδή βρίσκουν πρόσφορο έδαφος).  Είναι το μόνο, που μαζί με τις ομορφιές αυτής της ευλογημένης χώρας, μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι. Το μπάσκετ έχει στέρεες βάσεις και μαζί με την τεχνογνωσία, παρατηρούμε ποσότητα και ποιότητα στις μικρές ηλικίες κυρίως. Παρακολούθησα τις τρεις τελευταίες μέρες του Πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων στα Γρεβενά και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα από το ταλέντο και το επίπεδο του μπάσκετ. Σ΄ όλη την επικράτεια υπάρχει πλούσιο υλικό και η παραγωγική διαδικασία είναι παράσημο για πολλούς συλλόγους, που στην πλειοψηφία τους  στερούνται και τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτοί όμως επιτελούν έργο, αυτοί τροφοδοτούν τους «μεγάλους» που δεν έχουν την υπομονή να δουλέψουν και να αναδείξουν δικά τους παιδιά. Προτιμούν τις εύκολες (αλλά ακριβές) λύσεις με τους κάθε λογής λεγεωνάριους. Και το χειρότερο, να τους παρακαλούν κιόλας.

Ο ΠΑΟΚ «βλέπει» μπροστά και μακροπρόθεσμα αυτός θα είναι ο κερδισμένος. Έχει «οργώσει» την περιφέρεια και επιλέγει αγόρια και κορίτσια με προοπτική. Βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους. Διαβλέπει το ταλέντο προτού οι παίκτες γίνουν γνωστοί από τη συμμετοχή τους στις μικρές εθνικές ομάδες. Η επένδυσή του αυτή έχει στόχο και όλο το πλάνο το διαχειρίζονται άνθρωποι με την ίδια φιλοσοφία. Και το κυριότερο έχει τους κατάλληλους προπονητές για να δουλεύουν μ’  αυτά τα παιδιά. Ο Ευριπίδης Μελετιάδης, για παράδειγμα, είναι ένας πολύ καλός προπονητής που αφιερώνει ώρες σκληρής δουλειάς στις υποδομές του ΠΑΟΚ. Και τα αποτελέσματα φαίνονται. Πρωταθλητής παίδων και νεανίδων. Η δουλειά αυτή θα φανεί  ακόμη περισσότερο μακροπρόθεσμα στους άνδρες και στις γυναίκες.  

 Ο ΠΑΟΚ στα Γρεβενά ήταν ένα επίπεδο πάνω από τις άλλες πέντε ομάδες. Και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που δείχνουν τη σοβαρότητα, την οργάνωση και το ενδιαφέρον για τις υποδομές. Έβλεπες, για παράδειγμα, τους παίκτες μετά από κάθε αγώνα να συγκεντρώνονται στην μία πλευρά του γηπέδου και να εκτελούν με λάστιχα διατάσεις αποθεραπείας. Στο παιχνίδι τους έβλεπες να πασάρουν όλοι οι παίκτες σωστά και ο κόσμος που γέμιζε το γήπεδο των Γρεβενών να θαυμάζει τον μικρό με το «Νο. 4».

 Ο Αντώνης Κόνιαρης, ήταν ο παίκτης που έλαμψε σ΄ αυτή τη διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ τον ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια στα Χανιά και τον έφερε σε ηλικία 14 ετών στη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Φεβρουάριο έπαιξε στο τουρνουά της Τουρκίας με την Εθνική παίδων και τον Αύγουστο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Κίεβο θα είναι ο βασικός πλέι μέικερ. Επειδή ο 16χρονος παίκτης είναι προσγειωμένος και τα μυαλά του δεν πρόκειται να πάρουν αέρα, διακινδυνεύω να προβλέψω ότι θα είναι ο επόμενος βασικός πλέι μέικερ της Εθνικής ανδρών. Έχει όλα τα στοιχεία για να αφήσει εποχή, αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει με την ίδια συνέπεια και προσήλωση. Με ύψος 1.90 και άνοιγμα χεριών 2.06, ο μικρός διακρίνεται για το καθαρό μυαλό του στη διάρκεια του αγώνα. Ξέρει τι γίνεται μέσα στο παιχνίδι, είναι εκπληκτικός πασέρ και έχει ανεπτυγμένο το αισθητήριο της δημιουργίας. Συμμετέχει σ΄ όλες τις φάσεις, γίνεται και σκόρερ αν χρειαστεί και αναλαμβάνει το αποφασιστικό σουτ στις κρίσιμες επιθέσεις. Ο ΠΑΟΚ είχε επίσης έναν ακόμη αξιόλογο γκαρντ τον Λαλαζήση, ενώ υποσχόμενος είναι και ο Ψυχίδης (2.03).

  Το΄"μήλο κάτω από τη μηλιά"... Η Άννη Κωνσταντινίδου με τον γιο της Γιώργο Τζελάλη

Η δεύτερη θέση για τον Δούκα ήταν επιτυχία και ο αγώνας με τους Τιτάνες Δράμας που κρίθηκε στην παράταση και είχε ανατροπή από τους 20 πόντους, πρόσφερε συγκινήσεις. Οι δύο γκαρντ (Χαϊκάλης, Τζελάλης) και ο ψηλός Καρράς (2.03), έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι Τιτάνες κέρδισαν τις εντυπώσεις και δύο παιδιά (Κολοβής, Γρηγοριάδης), ξεχώρισαν, ενώ ο Ίκαρος έχασε τοςυς δύο τελευταίους αγώνες με ΠΑΟΚ και Δούκα. Για τον  Έσπερο Πατρών και τη Χακίδα ήταν σημαντικό το γεγονός ότι έδωσαν το «παρών» σε τελική φάση.