Όταν ο Π. Γιαννακόπουλος έπεισε τον Στεργάκο να επιστρέψει στην Ελλάδα

stergakos alvertis parthenopoulos

Μπράβο στον Παναθηναϊκό, για την πρωτοβουλία της ΚΑΕ να βραβεύσει τον Ντέιβιντ Στεργάκο, ο οποίος  σύνδεσε το όνομά του με την ομάδα του «τριφυλλιού» στα 13 χρόνια (1978-1991) που έπαιξε μπάσκετ στην Ελλάδα.

Μία κίνηση που δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός σέβεται και τιμά την ιστορία του. Ειδικά τώρα, που έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά σ΄ όλους τους τομείς, τέτοιες εκδηλώσεις, στο ωραιότερο γήπεδο της Ευρώπης, είναι ξεχωριστές για τους άσσους των περασμένων δεκαετιών, που μεγαλουργούσαν στον «Τάφο του Ινδού» της Λ. Αλεξάνδρας. Ευκαιρία, επίσης, και για τις νέες γενιές να βλέπουν και να μαθαίνουν τους «θρύλους» της ομάδας και, ομολογουμένως, ήταν συγκινητική η υποδοχή στον Στεργάκο από τους 20.000 φιλάθλους, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.

Ακόμη και η βράβευση από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη (μαζί με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Βασίλη Παρθενόπουλο), ήταν σημειολογική, καθώς ο Ντέιβιντ Στεργάκος έπαιξε μαζί του, την περίοδο 1990-91. Ήταν η τελευταία για τον διεθνή παίκτη και η πρώτη για τον 16χρονο «Φράγκι» στην Α΄ Εθνική, προερχόμενος από τη Γλυφάδα. Πολύκροτες και οι δύο περιπτώσεις κι αν δεν ήταν ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος, το πιθανότερο θα ήταν ο Ντέιβιντ να παρέμενε στην Αμερική και ο Αλβέρτης να μην είχε μετακινηθεί από τη Γλυφάδα τόσο νωρίς.

Δύο ήταν οι κύριοι στόχοι του Π. Γιαννακόπουλου το καλοκαίρι του 1987, το καλοκαίρι του Ευρωμπάσκετ, όταν αποφάσισε να αναλάβει τον Ερασιτέχνη και κυρίως το τμήμα του μπάσκετ. Υποσχέθηκε τότε, στη Γενική Συνέλευση, ότι θα αναθέσει την ομάδα στον Αμερικανό προπονητή Ρίτσαρν Ντουξάιρ, που είχε εργαστεί και την περίοδο 1974-75 στον Παναθηναϊκό και συγχρόνως θα πείσει τον Ντέιβιντ Στεργάκο να επιστρέψει στην ομάδα. Ο τελευταίος ρίξει «μαύρη πέτρα» πίσω του, πικραμένος από την αθέτηση της συμφωνίας στο οικονομικό μέρος. Τελικά ο πρόεδρος «έκλεισε» και τους δύο και ο Στεργάκος επέστρεψε και ρίζωσε στην Ελλάδα, ενισχύοντας και την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του ’89 στο Ζάγκρεμπ και στο Μουντομπάσκετ του ’90 στην Αργεντινή.

Το διορατικό μάτι του Χρήστου Ιορδανίδη όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό το 1990, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Κυρίτση, διέκρινε τις προοπτικές που είχε ο «πιτσιρικάς» της Γλυφάδας και πρότεινε στον Παύλο Γιαννακόπουλο να αποκτηθεί ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ανάμεσα στα οικονομικά ανταλλάγματα, παραχωρήθηκε στη Γλυφάδα και ο 27χρονος διεθνής πολίστας Δημήτρης Σελετόπουλος και η συμφωνία επιτεύχθηκε την τελευταία ημέρα της μεταγραφικήε περιόδου.

stergakos 1987 afixi2

Καλοκαίρι 1987. Ο Ντέιβιντ Στεργάκος επιστρέφει στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό και έκτοτε παραμένει μόνιμα εδώ. Για λογαριασμό των "πρασίνων" τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο φίλος της ομάδας και μέλος της διοίκησης Γιώργος Φίλης. Στο στιγμιότυπο, διακρίνονται ο υποφαίνόμενος και ο νεοσσός τοτε της δημοσιογραφίας Νίκος Παπαδογιάννης, για την κάλυψη του ρεπορτάζ

Όσο για τον Στεργάκο, που ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 22 ετών, έδωσε το κάτι πρωτόγνωρο στη θέση «4». Δεν είχαμε ξαναδεί παίκτη με τόσο άριστη τεχνική κατάρτιση και πρόσφερε πολλά στο ελληνικό μπάσκετ. Για την εποχή, ήταν το καλύτερο και πιο μοντέρνο «τεσσάρι». Και εκτός από την πληρότητα που είχε ως παίκτης μέσα κι έξω από τη ρακέτα, με τις πλαστικές κινήσεις του, , ήταν και αθλητής κόσμημα, ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο.

stergakos1

Το αριστερό αρχοντικό σουτ του Ντ. Στεργάκου, δεν ξεχνιέται...

ΥΓ.  Με αφορμή τη χθεσινή βράβευση και με τις ανέσεις που παρέχει πλέον το ΟΑΚΑ, μία ιδέα θα ήταν να παραχωρήσει η ΚΑΕ θέσεις στο γήπεδο που θα προορίζονται στους κορυφαίους παίκτες του παρελθόντος, ώστε να παρακολουθούν τους αγώνες της ομάδας. Κάτι ανάλογο που έχει κάνει η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Θα είναι κάτι ξεχωριστό για τον Παναθηναϊκό, αναγνωρίζοντας την προσφορά σπουδαίων παικτών.