Μία διαφορετική σειρά

mpartzokas ataman

Η ώρα των τελικών έφτασε και η σειρά μεταξύ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, δέκα μέρες μετά από τη συμμετοχή των «αιωνίων» στο «φάιναλ φορ» του Βερολίνου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Και οι δύο θέλουν να κλείσουν τη χρονιά με τον εγχώριο τίτλο. Από τη μία, οι «πράσινοι» έχουν την ψυχολογία στα ύψη και από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα εντός συνόρων.

Αν και η «ευρωπαϊκή κούπα» ενισχύει το προφίλ του Παναθηναϊκού, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν παρατηρήθηκε αγωνιστικό «άδειασμα» μιας ομάδας μετά από μία μεγάλη επιτυχία. 

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι πρωταθλητές Ευρώπης παραμένουν «πεινασμένοι» για μία ακόμη διάκριση και πέρα από την καλή ψυχολογία που αναφέραμε, προστίθεται και το πλεονέκτημα της έδρας.

Υπάρχει όμως και μία σημαντική παράμετρος σ’  αυτό το «γαϊτανάκι» των αντιπάλων, που αυτόματα διαφοροποιεί τα πλάνα των προπονητών. Αναφερόμαστε στην απουσία του Μουσταφά Φαλ απ΄ όλους τους αγώνες, λόγω του τραυματισμού του. Εκεί που ο Ολυμπιακός υπερηφανευόταν για την πανίσχυρη «φρόντ λάιν» του και ήταν σημείο αναφορά, αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του και να πάρει όσα περισσότερα μπορεί πλέον από τον Μιλουτίνοφ. Από την άλλη πλευρά, η απουσία αυτή, αποτελεί έναν λιγότερο πονοκέφαλο για τον Εργκίν Αταμάν.

Ήδη στους αγώνες της ημιτελικής φάσης και οι δύο προπονητές έδειξαν ότι κάτι ετοιμάζουν για τις μεταξύ τους μονομαχίες.

Ο Αταμάν εναντίον του Άρη έδειξε να εμπιστεύεται περισσότερο τον Μπαλτσερόφσκι και να τον προορίζει για τον ρόλο - κλειδί στον περιορισμό του Μιλουτίνοφ και στην προσπάθεια να μην έχει ο Ολυμπιακός εύκολο ριμπάουντ.

Διαφορετικούς προσανατολισμούς στους αγώνες με το Περιστέρι είχε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που θέλει να ελέγξει τα ριμπάουντ έτσι ώστε να τρέξει η ομάδα του και να χτυπήσει μία καλή άμυνα προτού οργανωθεί.

Λένε ότι «μια ζημιά σε κάνει καλύτερο» και το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι, με τις υπάρχουσες συνθήκες, να βρει τρόπους για ν’  αντιδράσει.

Γι’  αυτό και οι αγώνες των τελικών, απόντος ενός τόσο καθοριστικού παίκτη όπως ο Φαλ, προβλέπεται να είναι διαφορετικοί από πλευράς τακτικής σε σχέση με τους εφτά προηγούμενους της χρονιάς (4-3 ο Ολυμπιακός).

mpartzokas ataman esake