Μήπως δεν φταίει μόνο ο Κουφός;

koufos ethn

Καθώς άρχισαν οι επαφές με τους διεθνείς παίκτες ενόψει της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας, η πρώτη «κρυάδα» ήρθε από το «όχι» του Κώστα Κουφού. Και ξαφνικά ο νεαρός παίκτης έγινε το «κόκκινο πανί» για την Ομοσπονδία. Όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια με τον Μαυροκεφαλίδη, όπως συνέβη πέρυσι με τον  Βουγιούκα.

Το λάθος από την πλευρά του Κουφού είναι ότι δεν ανακοίνωσε προσωπικά ο ίδιος στους υπευθύνους της ΕΟΚ τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση και την μετέφερε μέσω του μάνατζέρ του. Αλλά μέχρι εκεί.  Ποιος ο λόγος κάθε φορά να ξεσπά κόντρα και να εκτοξεύονται βέλη από την πλευρά της Ομοσπονδίας σε κάθε άρνηση παίκτη; Η ευαισθησία μας για την Εθνική ομάδα είναι (και πρέπει) μεγάλη, αλλά κανένας δεν καλείται με το ζόρι. Αυτό μόνο σε αντίθετα αποτελέσματα οδηγεί και διαταράσσει τοις σχέσεις.  

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Κώστας Κουφός, παρότι δεν ανήκει στην ελληνική παραγωγική διαδικασία, εντούτοις  έχει «μπολιαστεί» από την οικογένειά  του με την αγάπη για την Ελλάδα και την επιθυμία να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Από την Ελληνίδα μητέρα του και τους συγγενείς της ξεκίνησαν και οι προσπάθειες (συμβολή είχε και ο Γιώργος Κόνιαρης, για να τα λέμε όλα), ώστε να παίξει στην Εθνική Εφήβων, όταν παλαιότερα για τον Τσακαλίδη (!) μέσα σε λίγες μέρες  είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής.

Στον Κώστα Κουφό αρέσει να παίζει για την Ελλάδα, έστω κι αν μέχρι τώρα έτυχε ψυχρής αντιμετώπισης. Γιατί ούτε ο Καζλάουσκας, ούτε και ο Ζούρος, στα δύο Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα που πήρε μέρος, έδειξαν να τον υπολογίζουν τόσο, όσο να του κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον. Όχι πως με την τωρινή του άρνηση… εκδικείται κατά κάποιον τρόπο, αλλά στη ζυγαριά όλα πρέπει να μπαίνουν και να λαμβάνονται υπόψη. Γιατί υπάρχει και το ανθρώπινο, το ηθικό στοιχείο, που στην περίπτωση του νεαρού σέντερ, είναι ανεπτυγμένο.

Το μέλλον του Κουφού, κακά τα ψέματα,  είναι στο ΝΒΑ. Ούτε από την Εθνική ομάδα θα φτιάξει το όνομά του, όπως συμβαίνει συνήθως με τους περισσότερους παίκτες, ούτε πλούσιος θα γίνει απ' αυτή. Αυτό μάλλον δεν το κατανοούν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και έσπευσαν δια στόματος Δημήτρη Παπανικολάου να τον στηλιτεύσουν.

Το μεγάλο συμβόλαιο που περιμένει να υπογράψει του χρόνου με το Ντένβερ, οφείλεται στη δική του δουλειά και στο καλό πρωτάθλημα που έκανε φέτος. Και οι Νάγκετς δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και θέλουν να επενδύσουν πάνω του, με το να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι. Τον ενδιαφέρει η βελτίωσή του και η διατήρηση των καλών εντυπώσεων που άφησε φέτος. Στην Ευρώπη δεν πάει ως σταρ, όπως ο Νοβίτσκι,  ο Πάρκερ, ο Γκασόλ. Σ' ένα κομβικό σημείο για την καριέρα του, ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ΝΒΑ μία απλή συμμετοχή στην Εθνική ομάδα. Όλα αυτά πρέπει να σταθμίζονται και η κριτική που ασκείται να μην είναι μονόπλευρη. Ένας βελτιωμένος Κουφός, θα είναι πολύ πιο υπολογίσιμος του χρόνου και οι «κορώνες» δεν ωφελούν. Ας κάνει και η Ομοσπονδία μία αυτοκριτική (δεν βλάπτει) που θυμάται τους διεθνείς λίγο πριν από κάθε υποχρέωση της Εθνικής ομάδας. Δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς;