Χαρές μόνο το μπάσκετ προσφέρει

Ούτε από κρίση, ούτε (κ. υπουργέ) από περικοπές καταλαβαίνει το μπάσκετ. Είναι το μόνο υγιές πράγμα μέσα σ’ αυτή τη μιζέρια και τη ζοφερή κατάσταση που προσφέρει ακόμη χαρές και χαμόγελα στον κόσμο. Ο Παναθηναϊκός υποχρέωσε πάλι την Ευρώπη να υποκλιθεί μπροστά του και απέναντί του δεν ήταν μία ομάδα της σειράς. Ήταν το φαβορί της διοργάνωσης, ήταν η Μπαρτσελόνα, ήταν η ομάδα με την βαριά φανέλα και την μεγάλη ιστορία.

 Όμως και το μέταλλο του Παναθηναϊκού είναι μοναδικό. Για μία καινούργια ομάδα που χτίζεται τώρα, τα μέχρι τώρα επιτεύγματά της είναι αξιοθαύμαστα. Κι αν μέχρι τώρα η προ διετίας νίκη, πάλι στον δεύτερο αγώνα των πλέι οφ στη Βαρκελώνη, ήταν σημείο αναφοράς, η σημερινή την ξεπερνά σε αξία. Ανήμερα μάλιστα και της επετείου της κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός γίνεται ο εφιάλτης της Μπαρτσελόνα.

Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι ότι σφυρηλατείται με σωστό τρόπο και αρχές, μία καινούργια ομάδα.  Δεν στεκόμαστε ούτε στο άστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη και τις άστοχες βολές του Γκιστ στον πρώτο αγώνα, ούτε στο εύστοχο τρίποντο σήμερα του αρχηγού των «πρασίνων». Όταν ένα ματς κρίνεται σ΄ ένα σουτ, σ΄ ένα ριμπάουντ, σ΄ ένα λάθος, χρειάζεται και η τύχη. Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, είναι ότι έδειξε και στους δύο αγώνες στοιχεία μαχητικότητας, αποφασιστικότητας και πίστης για τη νίκη στο «σπίτι» της Μπαρτσελόνα.  

Διαχειρίστηκε σωστά τα συναισθήματα που του άφησε η συνάντηση της Τρίτης και δεν παρασύρθηκε από τις «κορώνες» για τη διαιτησία, αλλά και την αδικία που ένιωσε. Δεν αναζήτησε άλλοθι και εμφανίστηκε σήμερα με καθαρό μυαλό και με άριστη ψυχολογία. Με συνέπεια στην άμυνα, η οποία «χάλασε το μυαλό της Μπαρτσελόνα», όπως έλεγε ο προπονητής του και ανάγκασε τους Καταναλανούς  στο γήπεδό τους να ρίξουν κατά πολύ την επιθετική τους παραγωγικότητα. Σε αγώνα με παράταση με το ζόρι έφτασαν τους 72 πόντους και σήμερα έμειναν στους 66.

Όπως δεν πρόκειται να αναλωθεί και ο Αργύρης Πεδουλάκης  με αναφορές στην αμφισβήτηση που δεχόταν. Μιλάει η δουλειά του που δίνει αποστομωτικές απαντήσεις και δεν επιτρέπει στους επικριτές του να υποστηρίζουν πλέον αστήρικτες αιτιάσεις περί «διάλυσης», περί «ανυπόληπτης ομάδας», επειδή το μπάτζετ ήταν περιορισμένο σε σχέση με τα παχυλά συμβόλαια που διαχειριζόταν ο Ομπράντοβιτς.

Το επιμύθιο «ότι δώσεις παίρνεις», που συνόδευε τις πρώτες εμφανίσεις της περιόδου, έχει μετατραπεί σε διθυράμβους, για τον Λάσμε, τον Μπράμο, τον Γκιστ, τον Ματσιούλις. Ο Παναθηναϊκός έκανε το «μπρέικ», μετέφερε το πλεονέκτημα στην Αθήνα, αλλά τίποτα δεν τελείωσε. Πρέπει να παραμείνει προσγειωμένος, να μην παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό και το κυριότερο να μη νιώσει την πίεση της εξέδρας στο ΟΑΚΑ. Ας θεωρεί ότι παραμένει η Μπαρτσελόνα το φαβορί και αυτός το αουτσάιντερ. Δεν θα είναι εύκολα τα ματς στην Αθήνα και σε μία τέτοια σειρά, τα αποθέματα δυνάμεων παίζουν μεγάλο ρόλο. Οι Διαμαντίδης, Ούκιτς  χρειάζονται ανάσες και ίσως είναι και η ώρα του Μπανκς, που πέρασε ξεκούραστο τριήμερο στη Βαρκελώνη, να δώσει κάποιες βοήθειες. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε με κομμένη ανάσα δύο συγκλονιστικούς αγώνες στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι μπορεί να κάνει την μεγάλη υπέρβαση.