Η άλλη όψη από το ντεμπούτο του "monsieur basket"

galis veve

Η χαραυγή της δεκαετίας του ’80, που έμελε να γίνει ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, δεν ήταν η προσδοκώμενη για την Εθνική ομάδα.

Στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση της χρονιάς, γνώρισε την αποτυχία στο προολυμπιακό τουρνουά που έγινε στο Βεβέ της Ελβετίας και τα όνειρά της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, βυθίστηκαν στην όμορφη λίμνη της πόλης.

Σαν σήμερα, 6 Μαΐου 1980, στην πρεμιέρα του ομίλου γνώρισε αναπάντεχη ήττα από τη Σουηδία (79-71), η οποία αποδείχτηκε καταδικαστική για τη συνέχεια. Αυτός ο αγώνας μένει στην ιστορία και για έναν ακόμη πιο σπουδαίο λόγο. Σηματοδοτήθηκε από την πρώτη συμμετοχή του Νίκου Γεωργαλή – Γκάλη στην Εθνική ομάδα.

Το ταλέντο του έλαμψε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση και αναδείχθηκε ΜVP, αλλά και πρώτος σκόρερ του ομίλου με 80 πόντους. Εκεί κατέθεσε τα αρχικά διαπιστευτήρια για το τι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μία ελβετική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της είχε φωτό τον 23χρονο τότε παίκτη με την αφάνα και τίτλο «Μεσιέ μπάσκετ, σε ευχαριστούμε για το θέαμα που μας πρόσφερες».

Ωστόσο, η απογοήτευση ήταν μεγάλη για τον αποκλεισμό της ομάδας από τη δεύτερη φάση. Σήμανε και τέλος μίας προσπάθειας που είχε αρχίσει το 1976 με τη δεύτερη θητεία του Ρίτσαρντ Ντουξάιρ στην Εθνική ομάδα. Από την αναδίφηση στο αρχείο, ανακάλυψα και τις προγραμματικές δηλώσεις σε βάθος τετραετίας, που έγιναν τότε από την Ομοσπονδία σε συνέντευξη Τύπου. Ο σχεδιασμός είχε στόχο την Ολυμπιάδα της Μόσχας, αλλά συνέπεια σε λίγα πράγματα παρατηρήθηκε.

Μετά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ’79 στην Ιταλία και την 9η θέση, άρχισε η σταδιακή ανανέωση. Εκεί έκλεισε, για παράδειγμα, ο κύκλος μια μακρόχρονης παρουσίας για τον αρχηγό Μιχάλη Γιαννουζάκο και μεταξύ των δύο ρόστερ, στο Βεβέ υπήρχαν πέντε νέα ονόματα (Γκάλης, Πετρόπουλος, Βίδας, Ανδρίτσος, Ζώης).
Α, με την ευκαιρία και μιας και αναφερθήκαμε στο Ευρωμπάσκετ του ’79, η διοργάνωση αυτή ήταν και το βάπτισμα του πυρός στις μεταδόσεις από τον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο. Ήταν μαζί με τον Τάσο Σωτηρίου (υπεύθυνος γραφείου Τύπου της ΕΟΚ), οι δημοσιογράφοι που συνόδεψαν την Εθνική ομάδα και η ΕΡΤ που ανέλαβε την κάλυψη των αγώνων την τελευταία στιγμή, αποτάθηκε στον Συρίγο για το σπικάζ. Έτσι άρχισε η συνεργασία… και κλείνει εδώ η παρένθεση.

Ήρθαν, το καλοκαίρι του ’79, τα δύο «χρυσά» σε Μεσογειακούς και Βαλκανικό πρωτάθλημα με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία και η ευφορία ήταν διάχυτη στο ελληνικό μπάσκετ. Με την εμφάνιση μάλιστα των Στεργάκου, Γκάλη, Καλιγκάρη, Ραμπίδη στο ελληνικό πρωτάθλημα και το κάλεσμά τους στις προπονήσεις των διεθνών, καλλιεργήθηκε ένα αισιόδοξο κλίμα γύρω από τη δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας.

Η προσμονή και η όλη κινητικότητα γύρω από την ενσωμάτωσή τους, κάπου χάλασε τον αρχικό σχεδιασμό. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν όλοι κι όλοι τέσσερις φιλικοί αγώνες (στην Ουγγαρία) πριν από το προολυμπιακό, ενώ σε άλλα δύο τουρνουά στην Ισπανία και τη Βουλγαρία, δεν πήγαμε.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έτυχε και ο τραυματισμός του Τάκη Κορωναίου στην ωμοπλάτη, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την ομάδα. Μεγάλη απουσία, αφού ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα, κάνοντας ένα σούπερ πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό.

Χωρίς να έχει παίξει σε κανένα τεστ προετοιμασίας, ο Νίκος Γκάλης, συστήθηκε ουσιαστικά στους συμπαίκτες του στον αγώνα με τη Σουηδία. Λογικό ήταν να παρατηρηθεί ένα μπέρδεμα και ένας εκνευρισμός στο αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας. Μέχρι να συγχρονιστούν οι παίκτες με τον Γκάλη και ο Γκάλης μαζί τους, τα «καναρίνια» (όπως αποκαλούσε ο συνάδελφος Θοδωρής Κοτσώνης τους Σουηδούς λόγω του κίτρινου χρώματος στις εμφανίσεις τους), είχαν πιστέψει ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν την έκπληξη. Και έγινε.

Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού, τα 18 φάουλ στο α΄ ημίχρονο και τα τέσσερα του Παναγιώτη Γιαννάκη. Τρία λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα αποχώρησε με πέντε και τον ακολούθησε ο Σακελλαρίου, ενώ στο όριο ήταν Βίδας, Κοκολάκης. Συνολικά η Εθνική υπέπεσε σε 30 φάουλ, ενώ είχε 31 /64 στα σουτ και 9/11 βολές, με τον Γκάλη (25 π, 12/24) να παίζει και στα 40 λεπτά. Διαφορά υπήρχε και στα ρμπάουντ (17-28), με τον Φελντρέιχ να κάνει την μεγαλύτερη ζημιά.

Παραμονή του αγώνα είχε προκύψει θέμα με τη συμμετοχή του Νίκου Γκάλη, όταν ο Ισπανός προπονητής της Ελβετίας, Μοσάλβε, εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν να εκδόθηκε δελτίο σε έναν παίκτη, ο οποίος πρότινος αποτελούσε μεταγραφικό στόχο των Σέλτικς. Πήρε όμως την απάντηση από τον αρχηγό αποστολής, Άγη Κυνηγόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι ο Γκάλης γεννήθηκε στην Ελλάδα και οι γονείς του είναι Έλληνες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν υπάρχουν υπόνοιες, η ελληνική πλευρά δέχεται να μην τον χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελβετίας. Ο Ισπανός διευκρίνισε ότι τα λόγια του απηχούν προσωπική άποψη και το θέμα έληξε εκεί.

Η υπέρμετρη αισιοδοξία για πρόκριση στην οκτάδα, στοίχισε ακριβά στην εθνική ομάδα με την άσχημη εμφάνιση στην πρεμιέρα. Πάντως και στη Γενεύη να πήγαινε για την τελική φάση, τα πράγματα για πρόκριση στην Ολυμπιάδα θα ήταν πολύ δύσκολα. Το εισιτήριο θα έπαιρναν τρεις ομάδες και θα το διεκδικούσαν με αξιώσεις οι: Ισπανία, Τσεχοσλοβάκία (αήττητες), Ιταλία, Γαλλία. Ήταν οι επικεφαλής των τεσσάρων ομίλων και οι νίκες μετρούσαν στην τελική φάση,

Έλα όμως που το «κάζο» της πρεμιέρας δεν θα το θυμόμασταν τόσο έντονα, αν δεν προέκυπτε η συγκυρία με το μποϋκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και για να καλυφθούν οι θέσεις, μπήκε από το παράθυρο η Σουηδία και ουσιαστικά μέτρησε η νίκη της επί της Ελλάδας. Έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

Πέσαμε σε τοίχο…για να θυμηθούμε και το θρυλικό «The wall» των Pink Floyd, που κυκλοφόρησε τότε και το ακούγαμε συνεχώς παντού, όπου κι αν βρισκόμασταν.

VEVE TA copy

Αναμνήσεις πριν από 40 χρόνια στο Βεβέ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Σωτήρη Σακελλαρίου και δεξια μια βόλτα στη λίμνη με το Χάρη Παπαγεωργίου

VEVE 1980

Οι έξι Έλληνες δημοσιογράφοι που κάλψαν το Προολυμπιακό τουρνουά του 1980 (Σωτήρης Καραμπέρης, Θόδωρος Μπαλφούσιας, Σπύρος Μήτσης,  Θοδωρής Κοτσώνης, Σωτήρης Θεολογίδης, Τάκης Ευσταθίου), με τα μέλη του γραφείου Τύπου, του  οποίου επικεφαλής ήταν ο Έλληνας συνθέτης και μόνιμος κάτοικος στο Βεβέ Γιώργος Χωραφάς

galis takis veve