Ο «σούπερμαν» Χαραλαμπόπουλος

 

Κάποτε υπήρχε ένας νόμος που απαγόρευε σ΄ έναν παίκτη κάτω των 18 να αγωνίζεται δύο φορές μέσα σ΄ ένα εικοσιτετράωρο με διαφορετικές ομάδες του συλλόγου του. Κι αυτό για να προστατευθούν από την καταπόνηση, αφού υπήρχαν περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται με την ομάδα των παίδων, με την εφήβων και να ακολουθούν και το πρόγραμμα των ανδρών. Αυτή η απαγόρευση δεν υφίσταται πλέον και ο περιορισμός έγκειται μόνο για υποχρεώσεις μέσα στην ίδια μέρα. Επί της ουσίας τηρείται, αλλά στην πράξη υπάρχει υπερφόρτωση.

Την αφορμή έδωσε η περίπτωση του 16χρονου Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, που «τραβιέται σαν λάστιχο», με τις παράλληλες υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού και της εθνικής παίδων.

Η ηλικία του είναι για να παίζει στο πρωτάθλημα παίδων, η αξία του όμως φαίνεται και με τους μεγαλύτερους. Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα μετά την προπόνηση με την πρώτη ομάδα, έπαιξε με τους έφηβους εναντίον του Φιλαθλητικού. Την επόμενη με τους παίδες, αγωνίστηκε εναντίον του Δούκα και τη Τετάρτη έκανε προπόνηση με την Εθνική Παίδων και «καπάκι» με τον Αργύρη Πεδουλάκη. Ο τελευταίος τον έχει «σταντ μπάι» και για τους αγώνες των πλέι οφ για την ευρωλίγκα κι αυτό στερεί από τον «μικρό» το όνειρο να πάει στην Αμερική την άλλη εβδομάδα για το καμπ- Τζόρνταν, στο οποίο έχει επιλεγεί μαζί με τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Με τον τρελό ρυθμό που ακολουθεί, αφού από τη συμμετοχή του εξαρτάται και η τύχη των παίδων –εφήβων του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, δικαιολογημένα εκφράζονται ανησυχίες για την υπερβολική πίεση που υφίσταται ο Βασίλης. Πάντως ο Αργύρης Πεδουλάκης, που παρακολουθεί την πορεία του, έχει στα χέρια του και τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις, που δείχνουν φυσιολογικούς δείκτες.

Όμως το ερώτημα παραμένει. Θα αντέξει σ’ αυτούς τους ρυθμούς μέχρι τον Αύγουστο, που τον χρειάζεται και η Εθνική Παίδων στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα; Γιατί αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες διάκρισης και ο Χαραλαμπόπουλος είναι ένα από τα βασικά γρανάζια της.

Μπροστά στο βωμό της διάκρισης που, κακά τα ψέματα, ανεβαίνει επίπεδο ο Παναθηναϊκός και μπορεί να φτάσει στους τελικούς, χρειάζεται ίσως μία καλύτερη διαχείριση δυνάμεων. Φυσικά είναι και η ηθική πλευρά που μετράει. Γιατί αν φτάσουν ψηλά οι παίδες και οι έφηβοι θα είναι μία δικαίωση για τον Χαραλαμπόπουλο και όχι γι’ αυτούς που θα βιαστούν να μιλήσουν και να υπερηφανευτούν για την «καλή παραγωγική δουλειά στον Παναθηναϊκό». Ένας παίκτης κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό και γίνεται χαμός με τις αλλαγές των ημερών, προκειμένου να προλαβαίνει τους αγώνες.