Ξέρει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα

Καλό είναι να μην αρχίσουν τώρα τα παραληρήματα περί σιγουριάς για το πλεονέκτημα στα πλέι οφ της ευρωλίγκας.

Ναι, την εκτός έδρας νίκη τη χρειαζόταν ο Ολυμπιακός για να «ρεφάρει» το στραβοπάτημα με τη Σιένα στο ΣΕΦ, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί –περισσότερο και από τη βαθμολογική σημασία της νίκης στη Μόσχα – είναι η δυνατότητα του Ολυμπιακού να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του μετά από έναν αγώνα. Να μην αφήνει τον ενθουσιασμό ή την απογοήτευση να τον επηρεάσουν στην επόμενη αγωνιστική υποχρέωσή του. Ο Ολυμπιακός για μία ακόμη φορά έδειξε ότι διαθέτει πραγματική σύσταση της ΟΜΑΔΑΣ. Μπορεί να χάσει, να πληγωθεί, αλλά παραμένει ενωμένος, μέσα κι έξω από το γήπεδο. Αυτό το φιλικό και οικογενειακό κλίμα, βγαίνει προς τα έξω και αναγνωρίζεται.

Πραγματική ομάδα είναι αυτή που σκέφτεται ομαδικά και ο Ολυμπιακός υπερέχει σ΄ αυτό τον τομέα. Είναι το γνώρισμα – μέταλλο που είχε για χρόνια ο Παναθηναϊκός και αποτελούσε το μεγάλο του προτέρημα.

Πριν από την έναρξη του «Τοπ -16», επισημαίναμε ότι η φάση αυτή δεν θα είναι προβλέψιμη και θα κρύβει πολλές παγίδες. Η πρωτόγνωρη διάρκειά της για τους παίκτες, οι διαφορετικοί τρόποι προετοιμασίας, λόγω της αλλαγής του συστήματος, μαζί με αστάθμητους παράγοντες, δεν θέλει και πολύ για να διαφοροποιήσουν τους στόχους των ομάδων. Και ειδικά αν προκύψει ένας τραυματισμός βασικού παίκτη. Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός, γνώρισαν τέτοιες ατυχίες (Διαμαντίδης, Σχορτσανίτης, Μάντζαρης) και, τέλος, καμία ομάδα δεν μπορεί να πηγαίνει «τρένο» σ΄ αυτό τον μαραθώνιο. Όπως και καμία ομάδα δεν μπορεί να παίζει για 40 λεπτά, χωρίς μεταπτώσεις στην απόδοσή της και αυτό να αναδεικνύεται ως ανησυχητικό φαινόμενο.

Οι ήττες, όπως και τα άσχημα διαστήματα σ΄ έναν αγώνα, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και μέσα απ΄ αυτά φαίνεται η ομάδα που ξέρει να αντιδρά σωστά και να βρίσκει γρήγορα τον προσανατολισμό της.