Παράσημο για Ολυμπιακό, η διαχείριση συναισθημάτων

sfairo tsaviΗ σύσταση και η συνοχή μιας ομάδας φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα συναισθήματα, τα οποία, μάλιστα, εναλλάσσονται ταχύτατα.

Ο Ολυμπιακός έχει όλα αυτά τα απαραίτητα συστατικά για να ξεπερνά γρήγορα χαρές, απογοητεύσεις, ατυχίες, κακοτοπιές. Συμπεριφέρεται ως πραγματική ΟΜΑΔΑ και (το κυριότερο) ξέρει τι θέλει και τι κυνηγάει. Ο Ολυμπιακός είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο που ξεκάθαρα τον ενδιαφέρει πρωτίστως η ευρωπαϊκή διάκριση και μετά το πρωτάθλημα.

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό και ο αποκλεισμός του από το κύπελλο ξεχάστηκε την επόμενη μέρα και παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο απέναντι στην δυνατή Μπασκόνια.  Ίχνος επηρεασμού δεν παρατηρήθηκε στην απόδοσή του από το άσχημο αποτέλεσμα της περασμένης Δευτέρας στο γήπεδό του. Αντίθετα, έπαιξε ένα ολοκληρωτικό μπάσκετ με αξιοθαύμαστη διάρκεια που έκανε τους Βάσκους να πελαγοδρομούν, να γνωρίσουν την πιο βαριά ήττα τους και με το ζόρι να ξεπεράσουν τους 60 πόντους.

Μία εμφάνιση που σκόρπησε ενθουσιασμό, αλλά κι αυτό το συναίσθημα θα κρατήσει μέχρι τη σημερινή προπόνηση για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που θέλει να κοιτάει μπροστά και να μην επηρεάζεται από το κάθε αποτέλεσμα ξεχωριστά.Και μέχρι τώρα οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν σκληράδα, χωρίς να πτοούνται από τραυματισμούς και απουσίες. 

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός που άλωσε το ΣΕΦ, έμεινε στα πανηγύρια της πρόκρισης και στα σχέδια για τον τελικό με τον Άρη. Ενώ λογικά αναμενόταν η νίκη αυτή να τον ανεβάσει ψυχολογικά, απεναντίας τον «άδειασε» και στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάστηκε το φάντασμά του. Τώρα, την αντίδραση των «πράσινων» περιμένει ο κόσμος τους να τη δει στην «διαβολοεβδομάδα» που έρχεται και περιλαμβάνει δύο …τελικούς. Με την Μπαρτσελόνα την Τρίτη στο ΟΑΚΑ (καίγεται κι αυτή για τη νίκη) και με τον Ερ. Αστέρα την Πέμπτη στο Βελιγράδι. Πολλά θα κριθούν για τη συνέχεια, από αυτούς τους δύο αγώνες.

Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ένας έμπειρος προπονητής, που έχει μάθει να θέτει στόχους και να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις με εναλλαγές συναισθημάτων, όσο κι αν η πίεση στην Ελλάδα για τη νίκη και μάλιστα όταν απέναντί είναι ο «αιώνιος», χαλάει το μυαλό.