Άλλο η α’ φάση κι άλλο το «Τοπ-16»

pedoulakis-bartz

 Όσο κοινότυπη κι αν ακούγεται η δήλωση του Γιώργου Μπαρτζώκα «ξεκινάμε από το μηδέν», ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Αυτή η άποψη σίγουρα υιοθετείται και από τους 16 προπονητές που ξεκινούν από σήμερα (27/12) την πιο δύσκολη φάση της διοργάνωσης. Μόνο η πλειοψηφία των φιλάθλων αρέσκεται να οδηγείται σε βιαστικά συμπεράσματα και να καταφεύγει σε προβλέψεις…

 Επειδή η πρώτη φάση δεν στέφει πρωταθλητή Ευρώπης τον Ολυμπιακό, που κατά γενική ομολογία παρουσίασε την καλύτερη ομάδα, ούτε καταδικάζει αυτές που φάνηκαν λιγότερο, καλό είναι να υπάρχει ελεγχόμενος ενθουσιασμός. Γιατί ο δρόμος προς το Λονδίνο, είναι μακρύς και με περισσότερες παγίδες, απ΄ ότι τα τελευταία χρόνια.

 Είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσει τις ομάδες η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος. Δεν είναι μαθημένοι οι παίκτες να βρίσκονται αυτή την εποχή με πατημένο το «γκάζι». Άρα, να, ένας αστάθμητος παράγοντας, που δεν μπορεί να μην υπολογίζεται από τους προπονητές. Οι ομάδες είναι αναγκασμένες, ανάλογα με τους στόχους και τις επιδιώξεις τους, να τεμαχίζουν την προετοιμασία τους. Άλλη για την πρώτη φάση, άλλη για το χρονικό διάστημα του «Τοπ-16», και άλλη για την περίοδο των  πλέει οφ και του φάιναλ φορ. Και όλα αυτά, μέσα σε συμπιεσμένο συνολικά χρόνο, που προβληματίζει και αναμφισβήτητα αυξάνει την πίεση. Περιθώριο χαλάρωσης και ανασύνταξης δεν υπάρχει από εδώ και πέρα.  Ούτε μπορεί να παραβλεφθεί σε μια τόσο επίπονη σειρά, το ενδεχόμενο κάποιου τραυματισμού.

Συνεπώς, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και αναμενόμενο, σύμφωνα με την εικόνα της πρώτης φάσης. Κι αυτό ισχύει, λίγο – πολύ,  για όλες τις ομάδες. Πόσο μάλλον για τον Παναθηναϊκό που ακόμη ψάχνεται και με τις προσθαφαιρέσεις στο δυναμικό του δεν έχει σύμμαχο το χρόνο για να ράψει το κοστούμι που του ταιριάζει καλυτέρα. Μέσα από τους αγώνες θα προσπαθήσει να μονταριστεί. Και η δουλειά του Αργύρη Πεδουλάκη θα είναι πιο δύσκολη τώρα.

 Η φάση του «Τοπ-16» αναμένεται απρόβλεπτη, γεμάτη από πίεση και ένταση για όλες τις ομάδες. Ακόμη και για τον Ολυμπιακό που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η μέχρι τώρα πορεία του τον έχρισε φαβορί. Το ζητούμενο είναι ν’ αποδείξει ότι η ανοδική του πορεία μπορεί να συνεχιστεί και να ξεπεράσει δυσκολότερες δοκιμασίες. Η ουσία όμως είναι ότι όλοι ξεκινούν από μηδενική βάση.