Όταν ο Γκάλης χαρακτηρίστηκε «λευκός σωσίας του Τζόρνταν» (vid)

224108

Πριν από ακριβώς 28 χρόνια και βαδίζοντας στο 37ο έτος της ηλικίας του, ο Νίκος Γκάλης αποδείκνυε στην Μπολόνια ποιος παρέμενε ο καλύτερος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας. 

Κάθε φράση, κάθε ευφυολόγημα, οτιδήποτε έχει ειπωθεί και έχει μείνει διαχρονικό, διαθέτει τη δική του αξία.

Οπότε δεν ήταν καθόλου τυχαίοι οι τίτλοι των εφημερίδων της 7ης Ιανουαρίου 1994 (σ.σ. το διαδίκτυο ήταν ακόμα... άγνωστη λέξη) για τον Νίκο Γκάλη: «Σαν το παλιό κρασί». Ο λόγος; Το παιχνίδι που είχε προηγηθεί το αμέσως προηγούμενο βράδυ (6/1/1994) στην «Piazza Azzarita» της Μπολόνια.

Ο Παναθηναϊκός του 37χρονου -τότε- «γκάνγκστερ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ είχε ταξιδέψει στην Μπολόνια για την 7η αγωνιστική του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης (σ.σ. νυν EuroLeague) προκειμένου να αντιμετωπίσει την Βίρτους (σ.σ. πιο γνωστή ως Μπάκλερ τότε λόγω του χορηγού) του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς.

Οι «πράσινοι» είχαν 5-1 ρεκόρ (με νίκες κόντρα σε Μπενφίκα, Τσιμπόνα, Μπανταλόνα, Καντού, Ορτέζ και εντός έδρας ήττα από την Εφές Πίλσεν) ενώ αντίστοιχα η ιταλική ομάδα του Αλμπέρτο Μπούτσι μετρούσε ρεκόρ 4-2. Αυτομάτως ο νικητής της αναμέτρησης θα έπαιρνε και μεγάλο προβάδισμα όσον αφορά την τελική κατάταξη καθώς το εισιτήριο των προημιτελικών έπαιρναν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του ομίλου ενώ όποιες τερμάτιζαν στην 1η και στην 2η θέση θα είχαν και το πλεονέκτημα της έδρας.

Μετά και την έλευση του αείμνηστου Κώστα Πολίτη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς στο ξεκίνημα της σεζόν και ύστερα από την εντός έδρας ήττα από την Εφές, ο Παναθηναϊκός είχε βρει ρυθμό και βάδιζε από νίκη σε νίκη. Αν μη τι άλλο είχε ταξιδέψει στην Μπολόνια με την ψυχολογία στα ύψη αν και απουσίαζε ο Νίκος Οικονόμου. Βέβαια και η Μπάκλερ είχε απουσίες καθώς είχαν τεθεί εκτός αγώνα οι Κλιφ Λέβινγκστον και Ρομπέρτο Μπρουναμόντι.

Παρόλα αυτά το άστοχο και νευρικό ξεκίνημα της ελληνικής ομάδας (3/14 εντός παιδιάς), έφερε εύκολα καλάθια στους γηπεδούχους με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 19-8 μόλις στο πρώτο εξάλεπτο του αγώνα. Έκτοτε ανέλαβε δράση ο Νίκος Γκάλης ο οποίος πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό και φρόντισε να «σιγήσει» τους 6.000 φίλους της Βίρτους Μπολόνια. Μάλιστα είχε ηγηθεί για το προβάδισμα με +11 πόντους (27-38) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (34-42) όπου το «τριφύλλι» είχε γίνει το απόλυτο αφεντικό του αγώνα.

Και αυτό χάρη στον έναν και μοναδικό Γκάλη, ο οποίος συνέχισε το βιολί του και στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας παράλληλα τη συμπαράσταση των Βολκόφ, Αλβέρτη και Βράνκοβιτς. Μάλιστα οι «πράσινοι» έβγαλαν χαρακτήρα μετά την ανατροπή και το προβάδισμα των γηπεδούχων με 54-53 και με συνεχόμενους πόντους «Νικ» πραγματοποίησαν σερί 9-0 για το 54-62 και ουσιαστικά για τους... τίτλους τέλους του αγώνα για το τελικό 85-72 των «πρασίνων» οι οποίοι είχαν στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή του ομίλου με 6-1 ρεκόρ.

Άπαντες υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του «γκανγκστερ» ο οποίος είχε υπενθυμίσει στην Ευρώπη ποιος ήταν και παρέμενε ο κορυφαίος όλων. «Βαδίζοντας» στο 37ο έτος της ηλικίας του, ο Νίκος Γκάλης είχε πετύχει 32 πόντους με 12/18 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/7 βολές, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 ριμπάουντ και μόλις 2 λάθη έχοντας παίξει και στα 40 λεπτά του αγώνα!! Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο της Gazzetta dello Sport την επόμενη ημέρα του αγώνα, καθώς είχε χαρακτηρίσει τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα ως «λευκό σωσία του Μάικλ Τζόρνταν»!

Το φύλλο αγώνα

Μπάκλερ Μπολόνια - Παναθηναϊκός 72-85

Ημίχρονο: 34-42

Μπάκλερ Μπολόνια (Αλ. Μπούτσι): Ντανίλοβιτς 19 (2), Κολντεμπέλα 20 (2), Σάβιο 2, Μορέτι 10 (2), Μπινέλι 14, Μοραντότι 7, Καρέρα.

Παναθηναϊκός (Κ. Πολίτης): Αλβέρτης 13 (3), Γκάλης 32 (1), Παταβούκας 10, Βολκόφ 16 (1), Βράνκοβιτς 12 (13ριμπ.), Παπαγιάννης, Μυριούνης 2.