Η βραδιά που ο Μουρούζης έγινε «η αλεπού των πάγκων»!

203541

Στις 9 Δεκεμβρίου 1971, στα... επίσημα εγκαίνια του «Γιαντ Ελιάου» στο Ισραήλ, ο Κώστας Μουρούζης απειλούσε με χρηματικό πρόστιμο τον Κέφαλο να αστοχήσει σε δύο βολές προκειμένου να... χάσει ο Παναθηναϊκός από τη Μακάμπι! 

 Πέρασαν ήδη 49 χρόνια από το αλήστου μνήμης παιχνίδι για το κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης μεταξύ Μακάπι και Παναθηναϊκού στο -τότε- νεόκτιστο «Γιαντ Ελιάου».

Το ματς που ο ισχυρός άνδρας της FIBA Ουίλιαμς Τζόουνς (σ.σ. ναι πρόκειται για εκείνον που είχε αποφασίσει τρεις φορές να επαναληφθεί η τελευταία φάση των τριών δευτερολέπτων στον περίφημο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972 μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης – ΗΠΑ και ο οποίος κρίθηκε υπέρ των Σοβιετικών με το καλάθι του Μπέλοφ στην εκπνοή) να... αλλάξει τους κανονισμούς για χάρη του αείμνηστου Κώστα Μουρούζη!

«Πονηρέ Γκρέκο. Τους χάλασες της γιορτή και εμένα με έβαλες σε σκέψεις να αλλάξω τους κανονισμούς» του είχε πει μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι με 81-80. Μια ήττα... ανώδυνη, αφού οι «πράσινοι» είχαν πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στο πρώτο ματς που είχε διεξαχθεί στον «Τάφο του Ινδού» είχαν κερδίσει με 81-73 και μπόρεσαν να υπερασπιστούν το +8 μέσα στον... χαλασμό από 10.000 Ισραηλινούς που είχαν σπεύσει να υποστηρίξουν τη Μακάμπι στα εγκαίνια του θρυλικού «Γιαντ Ελιάου». Ήταν το πρώτο ματς που φιλοξένησε το ιστορικό γήπεδο και το οποίο παραδόθηκε στην ομάδα του Τελ Αβίβ, μόλις λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ!

Τι είχε κάνει λοιπόν ο Κώστας Μουρούζης; Με το σκορ στο 81-80 υπέρ της Μακάμπι, ο Κρις Κέφαλος είχε κερδίσει το δικαίωμα για δύο βολές: «Θα τις χάσεις αλλιώς θα φας πρόστιμο 100.000 δραχμές! Δεν θα τις βάλεις! Και μόλις αστοχήσεις, στη συνέχεια καθίστε.... στρατιωτάκια ακούνητα και αφήστε τους Ισραηλινούς να κάνουν ότι θέλουν» ήταν η οδηγία που είχε δώσει στο τάιμ άουτ.

Ο Κέφαλος αστόχησε, ο Παναθηναϊκός έχασε, ωστόσο πήρε τη πρόκριση για την επόμενη φάση. Απλούστατα σε περίπτωση που ευστοχούσε σε μία μόνο βολή και το ματς πήγαινε στην παράταση, υπήρχε ο κίνδυνος να χάσει ο Παναθηναϊκός το ματς με περισσότερους από οκτώ πόντους και να αποκλειστεί! Από αυτήν την ενέργεια, ο Κώστας Μουρούζης πήρε το παρατσούκλι «αλεπού των πάγκων» αναγκάζοντας τη FIBA να αλλάξει τελικά τον κανονισμό, αφού καθιερώθηκε και η... ισοπαλία στις διπλές αναμετρήσεις!