Το μοναδικό τρόπαιο του Γκάλη με τον Παναθηναϊκό και ο... Θίους από το Σικάγο! (pics & vids)

4479619 1

Πριν από 27 χρόνια ο Νίκος Γκάλης πανηγύριζε τον έναν και μοναδικό τίτλο του με τον Παναθηναϊκό, στον τελικό του ΣΕΦ απέναντι στην μεγάλη του αγάπη. 

Ήταν 15 Μαΐου 1993. Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στο ΣΕΦ μεταξύ του Άρη που ήταν ο κάτοχος του τροπαίου και του Παναθηναϊκού

Φυσικά ήταν ένας ματς με πολλές ιδιαιτερότητες. Πρώτα απ' όλα λόγω της παρουσίας του Νίκου Γκάλη στους «πράσινους», ο οποίος μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι αποτελούσε τον μεγάλο ηγέτη και τη σημαία του Άρη

Ύστερα λόγω της επιστροφής του Παναθηναϊκού σε έναν τελικό κυπέλλου ύστερα από επτά χρόνια και πιο συγκεκριμένα από την σεζόν 1985-86, όταν και είχε κατακτήσει το τελευταίο του τρόπαιο. 

Και φυσικά λόγω της μεγάλης αναμπουμπούλας που είχε προηγηθεί με τον Ρόι Τάρπλεϊ. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι πριν από τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό είχε «κατεβάσει» 40 κουτάκια μπύρας αλλά παρόλα αυτά είχε πετύχει 23 πόντους και είχε οδηγήσει τους «κίτρινους» στη νίκη και στην πρόκριση στον τελικό.

Όμως στην πορεία οι σχέσεις του με τον Σβι Σερφ δεν ήταν καθόλου καλές με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν από τον Άρη και να επιστρέψει στην Αμερική μόλις λίγες ημέρες πριν από τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου: «Τώρα θα παίζουμε με πέντε και όχι με τέσσερις» είχε πει περιχαρής τότε ο «Σβίκα» ο οποίος φρόντισε να «κλείσει» παίκτη ενόψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Και... τι παίκτη! 

Το όνομά αυτού; Ρέτζι Θίους! Ένας παίκτης με 19.105 πόντους στο ΝΒΑ (μ.ό.18,5), 6.453 ασίστ (6,3), 3.349 ριμπάουντ (3,3) με δύο συμμετοχές σε All Star Game (1981, 1983) και μέλος της Rookie Team του ΝΒΑ το 1979! Μάλιστα, ο Σερφ ήταν τόσο ενθουσιασμένος για την άφιξή του σε σημείο όπου τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο.

Και αποκτήθηκε μόνο και μόνο για να παίξει στον μεγάλο τελικό. Και έτσι έγινε. Αγωνίστηκε κανονικά, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν παίκτης της μίας βραδιάς. Με όλη τη σημασία της λέξεως. Εντός παρκέ δεν έκανε και τίποτε το σπουδαίο έχοντας κάνει μόνο τρεις προπονήσεις στον Άρη, αλλά έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ τα πήγε καλύτερα καθώς διασκέδασε το ίδιο βράδυ με τους... νικητές του Παναθηναϊκού!

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Νίκος Γκάλης με 36 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ του τελικού (96-89), ενώ άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Άριαν Κόμαζετς, ο οποίος πρόσθεσε άλλους 30 πόντους με 4 τρίποντα. Για τον Άρη καλύτερος ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 30 πόντους, ενώ ο Τζέι Τζέι Άντερσον είχε σημειώσει άλλους 23 πόντους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Παβλίσεβιτς): Αλβέρτης 6(1), Σοκ 5(1), Γκάλης 36, Οικονόμου 6, Παπαπέτρου 2, Βράνκοβιτς 7, Κόμαζετς 30(4), Γεωργικόπουλος 2, Μυριούνης 2, Γκέκος

ΑΡΗΣ (Σερφ): Λυπηρίδης 1, Γιαννάκης 30(3), Σούμποτιτς 3(1), Γάσπαρης 2, Άντερσον 23(2), Πετσάρσκι 11, Θίους 9, Βουρτζούμης 5(1), Ιωάννου 5, Γκέκος, Μισούνοφ.