Όταν αποσύρθηκε για πάντα το «13» του Διαμαντίδη! (vids)

1529334 1

Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην παραμυθένια καριέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη και η φανέλα με το νούμερο «13» αποσύρθηκε για πάντα στην οροφή του ΟΑΚΑ! 

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου 2016... Στο ΟΑΚΑ είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Όλη η Ευρώπη μιλούσε για την μεγάλη βραδιά που είχε διοργανώσει η «πράσινη» ΚΑΕ προκειμένου να τιμήσει τον μεγάλο αρχηγό του Παναθηναϊκού. Τον παίκτη με τον οποίο έφτασαν οι «πράσινοι» τρεις (ακόμα) φορές στην κορυφή της EuroLeague. Εκείνον που αποτέλεσε «πιστό στρατιώτη» της ομάδας για 12 συνεχόμενα χρόνια. Έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες όλων των εποχών! 

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά το τέλος της σεζόν 2015-16 και ύστερα από ένα καλοκαίρι δίχως... προετοιμασία, είχε κληθεί να φορέσει για τελευταία φορά τη φανέλα με το νούμερο «13» πριν αποσυρθεί για πάντα στον ουρανό του ΟΑΚΑ, δίπλα από αυτήν του «πράσινου τοτέμ». Του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Το «Diamonds Are Forever» δεν ήταν ένα... απλό τουρνουά επιπέδου EuroLeague με την συμμετοχή -εκτός του Παναθηναϊκού- της Μπαρτσελόνα, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Μακάμπι. Ήταν η υπόκλιση της μπασκετικής Ευρώπης σε έναν πραγματικό θρύλο. Όλοι είχαν και κάποιο μήνυμα να στείλουν στον Διαμαντίδη, είτε με δηλώσεις, είτε μέσω των social media, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Όμως οι 20.000 φίλοι του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ εκείνο το βράδυ, είχαν την τύχη να ζήσουν μια βραδιά την οποία θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή. Όπως θα την θυμάται και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος αποθεώθηκε όσο κανείς άλλος. Ο μεγάλος... πανικός δημιουργήθηκε όταν εμφανίστηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ φορώντας και πάλι, και για τελευταία φορά, τη φανέλα με το νούμερο «13».

O -και τότε προπονητής του Παναθηναϊκού- Αργύρης Πεδουλάκης τον πέρασε στο παρκέ για το «τελευταίο... ξεχωριστό λεπτό» της καριέρας του και πιο συγκεκριμένα 1.08 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου! Μάλιστα πρόλαβε ο αθεόφοβος να μοιράσει και... ασίστ σε αυτό το διάστημα, αλλά με τη λήξη του ημιχρόνου και στην προσπάθειά του να σουτάρει, του έφυγε η μπάλα από τα χέρια, γνωρίζοντας την αποθέωση!

Λίγο νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στα συμβολικά «13» δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ημιχρόνου, τα φώτα στο ΟΑΚΑ... έσβησαν. Το πράσινο λέιζερ με το «13» έκανε τη δική του βόλτα σε όλες στις εξέδρες και λίγο αργότερα όλα τα φώτα στράφηκαν στη φανέλα που ετοιμαζόταν να αποσυρθεί στην οροφή του ΟΑΚΑ.

Η απόλυτη αποθέωση. Το ασταμάτητο χειροκρότημα. Η καθολική αναγνώριση! «Τελικά είναι πιο εύκολο να παίζεις από το να κρατάς μικρόφωνο! Σας ευχαριστω όλους για τη στήριξή σας ολα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τις τρεις τελευταίες μέρες και προσωπικά την οικογένεια Γιαννακόπουλου.  Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπαίκτες που είχα, στους προπονητές. Τον κ. Πιλαφίδη που μου έδειξε τον δρόμο και είναι εδώ κοντά μου. Ευχαριστώ κάποιους ανθρώπους που δεν είναι μπροστά από τις κάμερες. Ευχαριστώ τον κ. Πάρη, τον κ. Νίκο, τον κ. Σάββα... όλους! Σας αγαπώ πολύ, θα είστε πάντα μέσα στην καρδιά μου» είχε πει από το μικρόφωνο του ΟΑΚΑ βουρκωμένος και συγκινημένος για την απίστευτη βραδιά που ζούσε, ενώ λίγο αργότερα δήλωσε στους εκπροσώπου του Τύπου:

«Νομίζω πως είναι τεράστια τιμή. Εύχομαι κάθε αθλητής να ζήσει κάτι τέτοιο. Έχω εισπράξει τόση αγάπη σε αυτή την ομάδα, αλλά το σημερινό ήταν κάτι μοναδικό. Έχω πει πολλές φορές "ευχαριστώ", αλλά αυτή είναι η πιο σωστή λέξη. Για τους αδερφούς Γιαννακόπουλους και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, νιώθω κάτι μοναδικό. Μακάρι να ήταν εδώ και εκείνος. Ξέρω πως έχει υποχρεώσεις, όμως. Τον αγαπώ πάρα πολύ. Είναι ένας άνθρωπος (σσ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος) που συνεχίζει στο τιμόνι της ΚΑΕ και βάζει τα λεφτά του για την αγάπη του για την ομάδα και το μπάσκετ».

Από τις συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος έδωσε ένα αναμνηστικό στον Διαμαντίδη και όπως φάνηκε από την τηλεόραση, του είπε στο αυτί: «Είσαι ο αγαπημένος μου παίκτης...» Ο επίσης αείμνηστος Θανάσης Γιαννακόπουλος έκλεψε την παράσταση καθώς έβγαλε τη γραβάτα που φορούσε και τη φόρεσε στο λαιμό του πάλαι ποτέ αρχηγού του Παναθηναϊκού: «Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν περάσει πολλοί μεγάλοι παίκτες από την ομάδα, αλλά υπάρχουν κάποια πρόσωπα που έχουν αξίες που μεγαλώνουν Παναθηναϊκού! Εγώ θυμάμαι πάντα πάνω από τους τίτλους... αλλά πόσα παιδάκια έκανες Παναθηναϊκούς» ήταν η ατάκα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ύστερα από τη δική του βράβευση στον Διαμαντίδη.

Ήταν μια βραδιά που τα είχε... όλα!