To θαύμα της Κωνσταντινούπολης! (vid)

885474 0.

Ο Ολυμπιακός, σαν σήμερα, έκανε την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, «πάτησε» την ΤΣΣΚΑ, και πήρε έναν από τους πιο επικούς τίτλους της ιστορίας του.

«Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Κάποιες τις μετανιώνουμε, για κάποιες είμαστε υπερήφανοι, κάποιες θα μας στοιχειώνουν μέχρι το τέλος, αλλά αυτό που μένει είναι τι επιλέγουμε να είμαστε».

Το καλοκαίρι του 2011 η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και οι πρόεδροι της ομάδας έκαναν τις επιλογές τους.

Επιλογές έξω από τα συνηθισμένα, επιλογές που ξένισαν, αλλά επιλογές που τελικά έφεραν νέα νοοτροπία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Επέλεξαν να αλλάξουν την οικονομική φιλοσοφία της ομάδας, να αλλάξουν μοντέλο διαχείρισης, να πιστέψουν τους Έλληνες παίκτες και με αυτούς να πορευτούν.

Αυτές οι επιλογές έβαλαν άμεσα... ταβάνι στις δυνατότητες της ομάδας, σε μια ομάδα που είχε ήδη ένα ευρωπαϊκό κύπελλο και αρκετές παρουσίες σε Final 4.

Σε όλα όσα ακούστηκαν όμως δεν υπάρχουν καλύτερες απαντήσεις από αυτές που φώναξε ο Ολυμπιακός μέσα στο παρκέ.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά. Πολλά ακούστηκαν, η κριτική αυξανόταν και τα άσχημα αποτελέσματα έφεραν τις προσθήκες του Ντόρσεϊ και του Λο.

Προσθήκες που δεν άλλαξαν την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά συμπλήρωσαν ένα σύνολο στα κομμάτια που φάνηκε ότι έλειπαν.

Ο χρόνος κύλησε και ο Ολυμπιακός έφτασε ένα βήμα πριν το Final 4, όπου για να πάρει το αεροπλάνο και να βρεθεί στην Τουρκία έπρεπε να περάσει το εμπόδιο της Σιένα.

Η πρόκριση ήρθε με επικό τρόπο, κόσμος και παίκτες βίωσαν μοναδικές στιγμές και ενώ το εισιτήριο σφραγίστηκε, πάνω του μπήκε, φαρδιά πλατιά, η επιγραφή αουτσάιντερ.

Οι παίκτες και οι προπονητές του Ολυμπιακού είχαν... αποφασίσει να γράψουν την δική τους ιστορία, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί με τον επικό, μοναδικό, ξεχωριστό και μάγκικο τρόπο που είχε σκεφτεί ο πιο αισιόδοξος «ερυθρόλευκος» οπαδός.

Ήταν 13/5 του 2012 όταν ο Ολυμπιακός γίνονταν πρωταθλητής Ευρώπης κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα κάνοντας εκείνη την ημέρα μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις της «ερυθρόλευκης» οικογένειας.

Ο τελικός μετά το δύσκολο ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα έφερε αντιμέτωπους τους παίκτες του Ίβκοβιτς με την ΤΣΣΚΑ.

Το απόλυτο φαβορί του θεσμού είχε απέναντι του τα... πιτσιρίκια του Σέρβου προπονητή που αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία ακόμα και από τους πιο αισιόδοξους.

Με το τζάμπολ η ρώσικη ομάδα... στραγγάλισε τον Ολυμπιακό.

Σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, σε κάθε άμυνα, σε κάθε κατοχή έδειχνε ανώτερη και έμοιαζε να πιστεύει ότι το τρόπαιο γράφει πάνω το όνομα της.

Δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβει κανείς το τι μορφή είχε το παιχνίδι...

Το σκορ στο ημίχρονο έγραφε 34 – 20 και η πίστη για την ανατροπή είχε εξασθενίσει.

Μαχαίρι στην «ερυθρόλευκη» καρδιά αποτέλεσε το lay up του Σβεντ στον αιφνιδιασμό, όταν στο 28' η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 19 πόντους και γράφτηκε το 53 – 34.

Το time out θα... βρει τους δύο πάγκους με εντελώς διαφορετικές ψυχολογίες.

Από τη μία η εικόνα από τα πανηγύρια των παικτών του Καζλάουσκας και από την άλλη ο Ίβκοβιτς να αποσύρει στον πάγκο τα... βαριά χαρτιά και να ρίχνει στο παρκέ το πιο καθαρό μυαλό των πιτσιρικάδων.

Η επιστροφή στο παιχνίδι από αυτή την διακοπή, θα γίνει επιστροφή τίτλου για τους παίκτες του Ολυμπιακού. Τα πάντα άλλαξαν.

Το επιμέρους σκορ ήταν 8 - 28, τα σουτ μπαίνανε και το μεγάλο τρίποντο του Κέσελ θα είναι αυτό που θα σημάνει την ολική επαναφορά του Ολυμπιακού στην διεκδίκηση της κούπας.

Κάθε ένας από τους παίκτες που ήταν στο παρκέ βοήθησε για να γραφτεί αυτή η ιστορία.

Ο τελικός είχε αλλάξει μορφή. Η κούπα που ήταν ήδη στο αεροπλάνο για την Ρωσία, άρχισε να... επιστρέφει.

Το παιχνίδι έχει φτάσει στα τελευταία του δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός πάλευε και μαζί του είχε την πίστη για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ανατροπής στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η εντολή που είχε δοθεί από τον πάγκο, όπως θα αποκαλύψει ο Βαγγέλης Μάντζαρης αργότερα, ήταν να γίνει το φάουλ σε οποιονδήποτε παίκτη εκτός από τον Σισκάουσκας.

Μερικές φορές όμως η μοίρα σου κλείνει το μάτι με τον πιο περίεργο τρόπο.

Ο Σισκάουσκας, τελικά, πήρε την μπάλα και ο Σπανούλης δεν το σκέφτηκε καθόλου κάνοντας του το φάουλ με 9,7 δευτερόλεπτα να παραμένουν στο ρολόι.

Ο Λιθουανός φόργουορντ δεν επέδειξε καμία ψυχραιμία, έκανε το χατήρι σε όλες τις προσευχές που ακούστηκαν εκείνη την ώρα, και έχασε και τις δύο βολές.

Χωρίς περιθώρια παραπάνω σκέψης ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ, την οργάνωση ανέλαβε ο Σπανούλης και το τελευταίο σουτ βρέθηκε στα χέρια του Γιώργου Πρίντεζη, «γράφοντας» το τελικό 61 - 62.

Το «πεταχτάρι» του κατέληξε στο καλάθι και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία...

Μια ιστορία που στις λέξεις ίσως να χάνει την δύναμη της.

Αυτό το αποδεικνύει τα συναισθήματα που κατακλύζουν κάθε οπαδό ή φίλαθλο που βλέποντας το βίντεο του αγώνα και βιώνοντας όλα τα συναισθήματα που μπορεί να σου προσφέρει ένας εξαιρετικός αγώνας μπάσκετ με φόντο ένα τεράστιο τρόπαιο και την κορυφή της Ευρώπης.

Ένα μπασκετικό θαύμα γράφτηκε μέσα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που αντιπροσωπεύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μπάσκετ.

Ταλέντο, δύναμη, αυταπάρνηση, πίστη και τελικά η απόλυτη ευτυχία για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, ήταν όλα όσα έβγαλε στο παρκέ ο Ολυμπιακός σε εκείνο το παιχνίδι.

Η ομάδα του Πειραιά έφτασε για ακόμα μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης, με τον πιο μοναδικό τρόπο, και προσέθεσε στην Ελληνική Ευρωπαϊκή συλλογή άλλο ένα ονειρεμένο βράδυ.

Οι επιλογές εκείνου του καλοκαιριού για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, άλλαξαν την ιστορία και προσέφεραν στο άθλημα λίγη... μαγεία παραπάνω.

Τα δεκάλεπτα10 - 7, 34 - 20, 53 - 40, 61 - 62

ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο.