Όταν ο Τζόρνταν ευστόχησε στο... θρυλικό «The Shot»! (vid)

164687581

Πριν από ακριβώς 31 χρόνια ο Μάικλ Τζόρνταν ευστόχησε σε ένα από τα πιο... χαρακτηριστικά «Clutch Shots» στην ιστορία του ΝΒΑ!

Συγκεκριμένα ήταν 7 Μαΐου 1989 και το 5ο και τελευταίο ματς της Α' φάσης των playoffs στο «Coliseum at Richfield» του Κλίβελαντ, όπου ο νικητής θα έπαιρνε και το εισιτήριο για τα ημιτελικά της Ανατολής!

Το ματς; Δραματικό! Μάλιστα οι Καβαλίερς ήταν τα... απόλυτα αφεντικά εκείνη τη σεζόν αφού είχαν κάνει ένα 6 – 0 κόντρα στους Μπουλς στα παιχνίδια της regular season, ενώ είχαν «αποδράσει» από το «Chicago Stadium» στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι με 108-105 (Νανς 27, Πράις 24 - Τζόρνταν 50, Πίπεν 15). Ουσιαστικά τα πάντα έμοιαζαν να είναι αρνητικά για τον Μάικλ Τζόρνταν και την παρέα του εκείνο το βράδυ. 

Πολλώ δε μάλλον όταν είδε τον Γκρεγκ Ίλο να δίνει προβάδισμα με 100-99 στους Καβαλίερς στην προτελευταία φάση του αγώνα και με τρία δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος του ματς. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή «μίλησε» ο προπονητής Λένι Ουίλκενς, ο οποίος έπιασε στον ύπνο την άμυνα των Μπουλς με το play που είχε ετοιμάσει. Ο Ίλο στην επαναφορά, η μπάλα στα χέρια του Νανς και αμέσως στον Ίλο, ο οποίος έφερνε το Κλίβελαντ πολύ κοντά στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας.

Όμως υπολόγιζαν όλοι χωρίς τον Μάικλ Τζόρνταν. Όπωςείδαμε και στο «Last Dance» ο Ρον Χάρπερ που αγωνιζόταν τότε στους Καβαλίερς, ήταν εκείνος που ζήτησε να επωμιστεί το μαρκάρισμα του «Air» αλλά ο Ουίλκενς εμπιστεύτηκε την ψυχολογία του Ίλο από το τελευταίο σουτ. Λάθος!

Ο Τζόρνταν κατάφερε να ξεμαρκαριστεί από την πίεση του Λάρι Νανς για να πάρει τη μπάλα από την επαναφορά του (πάλαι ποτέ παίκτη του Άρη) Μπραντ Σέλερς και στη συνέχεια να μην πτοηθεί καθόλου από τον ξανθομάλλη γκαρντ. Mε φοβερό σπάσιμο μέσης στον αέρα έστειλε τη μπάλα στο καλάθι των Καβαλίερς και διαμόρφωσε το τελικό 101-100 των Μπουλς χαρίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση.

O πανηγυρισμός του «Air» έμεινε στην ιστορία με τις γροθιές στον αέρα στο ιστορικό «The Shot» του ΝΒΑ!