To... 13άρι του «Μάτζικ» και το 8ο πρωτάθλημα των Λέικερς! (pics & vid)

lakers2

Πέρασαν 35 χρόνια από την εποχή που οι Λέικερς ξεκινούσαν το... showtime στο ΝΒΑ! 

Στις 8 Ιουνίου 1982 το «Forum» στο Ίνγκλγουντ της Καλιφόρνια άνοιγε τις πύλες του για να υποδεχθεί τον 6ο τελικό του ΝΒΑ!

Οι Λέικερς είχαν το προβάδισμα με 3-2 νίκες μετά το «break» που είχαν κάνει στο πρώτο ματς της σειράς στο «Spectrum» της Φιλαδέλφεια και χρειάζονταν άλλη μία νίκη για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τίτλου! Του... 8ου στην μέχρι τότε ιστορία τους!

Ο Τζαμάλ Ουίλκς αποτελούσε το «βαρύ» πυροβολικό των «Λιμνανθρώπων» σε αυτούς τους τελικούς με 19,7 πόντους κατά μέσο όρο, την ώρα που τον ακολουθούσαν οι Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (18π.), Νορμ Νίξον (17,7π.), Μπομπ ΜάκΑντου (16,3π.) και «Μάτζικ» Τζόνσον (16,2π.)

Αυτή τη φορά ο «Μάτζικ» δεν χρειάστηκε να εκτελέσει χρέη... σέντερ μετά τους τελικούς του '80 και τον τραυματισμό του Καρίμ, αλλά παίζοντας στη φυσική του θέση κατάφερε να κάνει τη διαφορά στο Game 6 και να οδηγήσει τους Λέικερς στη νίκη με 114-104 και στην κατάκτηση του τίτλου. Το λεγόμενο και «13άρι» του Τζόνσον, αφού είχε τελειώσει το ματς με «triple double» έχοντας 13 πόντους, 13 ριμπάουντ και... 13 ασίστ! 

Ο Τζαμάλ Ουίλκς συνέχισε το... βιολί του με 27 πόντους και 11/27 εντός παιδιάς, ενώ ο Τζαμπάρ πρόσθεσε στον τελικό άλλους 18 πόντους με 6/13 σουτ και 11 ριμπάουντ. Για τους Σίξερς, ο Τζούλιους Έρβινγκ έκανε τα πάντα για να ξαναστείλει τη σειρά στη Φιλαδέλφεια με 30 πόντους (11/24 σουτ, 8/10 βολές), 8 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, ενώ ο εξαιρετικός  Άντριου Τόνεϊ σημείωνε 29 πόντους με 13/23 εντός παιδιάς.

Στα αξιοσημείωτα ότι και οι δύο ομάδες είχαν στα ρόστερ τους παίκτες οι οποίοι πέρασαν από τα ελληνικά παρκέ τα επόμενα χρόνια. Οι μεν Λέικερς τον Μαρκ Λάντσμπεργκερ ο οποίος αγωνίστηκε στον Πανιώνιο, οι δε Σίξερς τον Κλιντ Ρίτσαρτσον ο οποίος πέρασε από την ΑΕΚ! Φυσικά στους «Λιμνανθρώπους» υπήρχε και ο Κερτ Ράμπις, ο οποίος είχε κατακτήσει δύο χρόνια νωρίτερα το κύπελλο στην Ελλάδα με τα «κιτρινόμαυρα» της Ένωσης!