Η «ευλογημένη» Μόσχα του Δημήτρη Ιτούδη

itoudis cska 2015

Το basketnews θυμάται το ντεμπούτο του Έλληνα τεχνικού στην Μόσχα με τον ΠΑΟΚ και την “ευλογία” του Αλεξάντερ Γκομέλσκι μετά το ματς του Δικεφάλου με την Ντιναμό το 1995

Του ΘΟΔΩΡΗ ΦΕΛΑΝΗ

11 Δεκεμβρίου του 1995, 21 χρόνια πριν η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ πραγματοποιεί την τελευταία της προπόνηση στο γήπεδο της ΤΣΣΚΑ(το παλιό της γήπεδο) πριν από το ματς με την Ντιναμό. Το κλίμα είναι βαρύ στο στρατόπεδο του Δικεφάλου καθώς λίγες ημέρες μόλις πριν είχε προηγηθεί αναστάτωση με την παραίτηση του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου. Η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΟΚ είναι να κοουτσάρει την ομάδα στο παιχνίδι με την Ντιναμό για το Ευρωπαϊκό κύπελλο(πρώην Κυπελλούχων)ο νεαρός συνεργάτης του “κόουτς Κ”. Ο Δημήτρης Ιτούδης.

 Ο 25χρονος τεχνικός την επόμενη μέρα , στις 12 Δεκεμβρίου έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής στην Μόσχα στο κλειστό της ΤΣΣΚΑ... Ποιος να το περίμενε ότι η Μόσχα και η ΤΣΣΚΑ  μια 20αετία μετά θα γίνονταν για τον ίδιο η...γη της επαγγελίας. Ας δούμε όμως τι μεσολάβησε σε εκείνη την “τρελή” για τον ΠΑΟΚ χρονιά μέχρι να φτάσουμε στο βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στην καριέρα του Δημήτρη Ιτούδη.

 Η παραίτηση του Κιουμουρτζόγλου για τα πρόστιμα και η πρόσληψη Λούκαιτς

Μετά την αποχώρηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο ΠΑΟΚ άλλαζε προπονητές σα τα πουκάμισα (Μαρκόπουλος, Σάκοτα, Λάιος). Η σεζόν 1995-96 ξεκίνησε με τον Αλεξανδρή τον οποίο διαδέχθηκε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου. Η σχέση του τελευταίου ήταν με την διοίκηση του ΠΑΟΚ θυελλώδης... “Πιστεύω ότι όταν υπάρχουν αποφάσεις του προπονητή (που παίρνονται σε συνεργασία με τη διοίκηση) στην αρχή του Νοέμβρη και δεν τηρούνται στο τέλος του Νοέμβρη τότε ο προπονητής δεν έχει καμία δύναμη επιβολής στους παίκτες. Θεωρώ τον ΠΑΟΚ μεγάλη υπόθεση για να μην προσέχουμε τις λεπτομέρειες. Ξέρω ότι από εδώ και πέρα θα μου γίνει ένας μεγάλος πόλεμος λασπολογίας, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κιουμουρτζόγλου που παραιτείται με αφορμή το γεγονός πως η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν τήρησε πρόστιμο που είχε ο ίδιος εισηγηθεί προς τους παίκτες. “Για δεύτερη φορά μέσα σε 22 μέρες ο κ. Κιουμουρτζόγλου, ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική του αιφνιδιασμού, υπέβαλε την παραίτησή του. Ειλικρινά αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη συλλογιστική του...”, του απαντά ο γενικός γραμματέας του ΤΑΚ ΠΑΟΚ (και μετέπειτα πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ)Βασίλης Οικονομίδης.

 Τα εγκώμια του Αλεξάντερ Γκομέλσκι

 Η διοίκηση του ΠΑΟΚ τα βρίσκει με τον Ζέλικο Λούκαιτς ο οποίος όμως δεν προλαβαίνει να έρθει άμεσα από την Σερβία και έτσι καλείται ο Δημήτρης Ιτούδης να αναλάβει τα ηνία της ομάδας στο δύσκολο ματς της Μόσχας. Ο ΠΑΟΚ καταφθάνει στην ρωσική πρωτεύουσα την παραμονή του αγώνα με πτήση τσάρτερ( περασμένα μεγαλεία), συνοδευόμενος από 30-40 φιλάθλους του. Την αποστολή του ΠΑΟΚ αποτελούν οι: Μπουντούρης, Πρέλεβιτς, Στογιάκοβιτς, Ρεντζιάς, Γκάρετ ,Μπαλογιάννης, Γιαννούλης, Νικολαϊδης, Τσέκος, Μπαλογιάννης και Χρήστου. Ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει και τον Φάντεμπεργκ όμως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς αγώνες ενώ ο Μαματζιόλας είναι τραυματίας. Ο ΠΑΟΚ είναι ανταγωνιστικός, παλεύει το ματς μέχρι το τέλος αλλά χάνει με 65-62. Οι Θεσσαλονικείς δημοσιογράφοι μετά το τέλος του αγώνα ζητούν από τον αείμνηστο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, που είναι παρών στο παιχνίδι μια δήλωση κι αυτός εκπλήσσει τους πάντες μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον ΠΑΟΚ, τον νεαρό προπονητή του και την έμπνευση του να παίξει άμυνα ζώνης 1-3-1 η οποία δυσκόλεψε τους Ρώσους που έχουν μεταξύ άλλων στο ρόστερ τους και τον Σεργκέι Μπαζάρεβιτς.

Η φυγή του Γκάρετ και η πρώτη κόντρα Μαρκόπουλου -Ιτούδη σε ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ

Η χρονιά εκείνη όμως, επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις στον νεαρό τότε Δημήτρη Ιτούδη καθώς ούτε ο Ζέλικο Λούκαιτς μακροημερεύει στην ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή του ΠΑΟΚ. Τέσσερις μήνες μετά, αποτελεί παρελθόν και ο Ιτούδης παίρνει ξανά την σκυτάλη ενόψει των πλέι οφ του πρωταθλήματος. “Είναι ώρα για έργα και όχι για λόγια αφού όλα θα κριθούν από εδώ και πέρα", δηλώνει πριν από το πρώτο ματς των πλέι οφ με την Λάρισα. Ο Ιτούδης βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς ενημερώνεται πριν από την συγκεκριμένη αναμέτρηση πως ο Ντιν Γκάρετ(που είχε κληθεί σε απολογία για κακή εξωγηπεδική ζωή) το έχει...σκάσει για την Αμερική! Λίγες εβδομάδες μετά, στις 5 Απριλίου του 1996 ο Ιτούδης γνωρίζει για πρώτη φορά την αποθέωση από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Με τον ίδιο στον πάγκο σε θέση πρώτου προπονητή κερδίζει τον Άρη (στις 17/04) στα πλέι οφ με 102-70 με τους Πρέλιεβιτς (29π. 6τρ.), Στογιάκοβιτς (27π.), Φάντεμπεργκ (22π.) να οργιάζουν. Στον πάγκο του Άρη κάθονταν τότε ο νυν τεχνικός του Δικεφάλου , Σούλης Μαρκόπουλος!  Η χρονιά τελειώνει με τον Ιτούδη να αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις, όμως οι νέες αλλαγές στο τεχνικό τιμ τον οδηγούν αρχικά στον Πανιώνιο, στην συνέχεια στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης και την ΜΕΝΤ λίγο πριν την σημαντικότερη συνεργασία της καριέρας του, αυτή με τον Παναθηναϊκό και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.