«Τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός;» (pic+vid)

γκαλης1

Δευτέρα 28 Μαρτίου 1988. Πριν από ακριβώς 34 χρόνια. Στο «Αλεξάνδρειο» διεξάγονταν ο προημιτελικός κυπέλλου μεταξύ των «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης, αλλά την παράσταση έκλεβε περισσότερο η προσπάθεια του Άρη στο φάιναλ φορ που ακολουθούσε.

Μία εβδομάδα πριν από το μεγάλο ραντεβού του Άρη στη Γάνδη για το πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας του, η Θεσσαλονίκη ζούσε σε ρυθμούς... κυπέλλου. Αρης εναντίον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι που κρατούσε όλη την Ελλάδα στο... πόδι. Το ματς ήταν νοκ-άουτ και ο νικητής θα έπαιρνε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του θεσμού, εκεί όπου είχαν ήδη προκριθεί η ΑΕΚ, το Παγκράτι και ο Πανιώνιος.

Αν και στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι είχε τον χαρακτήρα του ντέρμπι, στο δεύτερο μισό του αγώνα ο Άρης απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και χάρη στο δίδυμο των Γκάλη-Γιαννάκη μπόρεσε να φτάσει στη νίκη και στην πρόκριση στην τετράδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «δράκος» είχε πετύχει 23 από τους 27 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο «γκάνγκστερ» ήταν και πάλι ο πρώτος σκόρερ του Άρη με 36 πόντους.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η κίνηση του Νίκου Γκάλη. Το ματς είχε κριθεί με το σκορ στο 102-91 για λογαριασμό του Άρη και εκείνος προτίμησε να μην κάνει επίθεση, αλλά να... στριφογυρίσει τη μπάλα στο δάχτυλό του. Αμέσως «γεννήθηκε» και το... διαχρονικό σύνθημα «τι την έκανε τη μπάλα ο Θεός» το οποίο συνόδεψε τον καλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα μέχρι το τέλος της καριέρας του...

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Γκάλης 36, Γιαννάκης 27 (5), Φιλίππου 16, Σούμποτιτς 16 (4), Ρωμανίδης 5, Λυπηρίδης 1, Δοξάκης 2.

ΠΑΟΚ (Νιούμαν): Σταυρόπουλος 26 (2), Κόρφας 24 (4), Φασούλας 16, Κατσούλης 6, Μακαράς 11 (1), Χοτοκουρίδης, Καρατζουλίδης 10 (1).

kolaz galis