Ολυμπιακός... με σήμα το τριφύλλι!

Ανήμερα των Φώτων πριν από 36 χρόνια συνέβη κάτι που σήμερα φαντάζει αδιανόητο. Ο Ολυμπιακός έδωσε αγώνα πρωταθλήματος ως γηπεδούχος στον «Τάφο του Ινδού» φορώντας τις πράσινες φανέλες του Παναθηναϊκού! Σαν κι αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία…

Άλλες εποχές τότε. Όσοι τις έζησαν λένε πως ήταν πιο όμορφες, πιο ρομαντικές, πιο αγνές. Σίγουρα πάντως ήταν διαφορετικές και πιο… ερασιτεχνικές. Κι αυτή ακριβώς η έλλειψη επαγγελματικής οργάνωσης σε όλες τις ομάδες που μετείχαν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της ήταν υπεύθυνη για ευτράπελα γεγονότα, όπως αυτό που συνέβη ανήμερα των Φώτων του 1979.

Ο Ολυμπιακός του Κώστα Μουρούζη και των Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Διάκουλα και των άλλων παιδιών, που την προηγούμενη χρονιά είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας και προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα σκήπτρα του, υποδεχόταν τον Πανιώνιο του Δενδρινού, του Μίσσα, του Λαζαρίδη και του προπονητή Αντώνη Λάνθιμου. Ο αγώνας δεν γινόταν στη φυσική έδρα των «ερυθρολεύκων», το Παπαστράτειο, αλλά στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου τους, Παναθηναϊκού! Στον «Τάφο του Ινδού»!

Ο Ολυμπιακός είχε τιμωρηθεί για τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα του με τον Αρη στα τέλη του προηγούμενου Νοεμβρίου και ήταν υποχρεωμένος να δώσει κάποια από τα εντός έδρας παιχνίδια του σε ουδέτερο γήπεδο εντός Λεκανοπεδίου. Το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν ένα από αυτά. Άλλοι κανονισμοί τότε…

Αν κρίνουμε από τα όσα ανέγραψαν στο φύλλο αγώνα εκείνης της αναμέτρησης οι δύο διαιτητές, Μουζακιώτης και Κόσσυβας, πριν από το τζάμπολ δημιουργήθηκε θέμα με τις εμφανίσεις των δύο ομάδων. Γι’ αυτό και αμφότερες έκαναν ένσταση κατά της άλλης! Διαβάζουμε από το φύλλο αγώνα:

«Ο Ολυμπιακός ενίσταται διότι ο Πανιώνιος ΓΣ κατήλθε με λευκές εμφανίσεις. Ο Ολυμπιακός αμφιβάλει εάν οι άσπρες φανέλες είναι δηλωμένες στην Ομοσπονδία. Ο Πανιώνιος ενίσταται διότι ο Ολυμπιακός κατήλθε στον αγώνα με πράσινες φανέλες φέρουσες το σήμα της  FINA. Ο Πανιώνιος αμφιβάλει εάν ο Ολυμπιακός έχει δηλώσει στην Ομοσπονδία το πράσινο χρώμα».

Μετά την υποβολή των ενστάσεων ο αγώνας διεξήχθη κανονικά. Και ο Ολυμπιακός νίκησε με 69-66 αγωνιζόμενος με αυτές τις «πράσινες φανέλες φέρουσες το σήμα της FINA», που αναφέρει το φύλλο αγώνα και δεν είναι άλλες από τις φανέλες του Παναθηναϊκού! Τις βλέπετε και στη φωτογραφία από άλλον αγώνα που δημοσιεύουμε και προέρχεται από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Τάκη Ευσταθίου! Η FINA είναι μια εταιρεία πετρελαιοειδών, η οποία ήταν τότε χορηγός του Παναθηναϊκού.

Γιατί συνέβη αυτό; Το Basketnews επικοινώνησε με τον Κίμωνα Κοκορόγιαννη, που τότε αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, κι εκείνος ξεδιάλυνε το μυστήριο. Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας αμφότερες λευκές εμφανίσεις! Έπρεπε, λοιπόν, ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος να αλλάξει, αλλά δεν είχε μαζί του σκούρα εμφάνιση. Προ του αδιεξόδου κι επειδή δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια, οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, που κρατούσαν το υλικό της ομάδας σε κάποια αποθήκη του γηπέδου, να τους κάνουν μια μικρή εξυπηρέτηση. Κι εκείνοι την έκαναν. Είπαμε, άλλες εποχές τότε, οι ομάδες είχαν διαφορές μόνο μέσα στο γήπεδο, έξω από αυτό ήταν όλοι φίλοι…

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, πάντως, νεύριασαν, γι’ αυτό έκαναν πρώτοι ένσταση κατά του Πανιωνίου, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δηλώσει τις λευκές εμφανίσεις στην ομοσπονδία! Οι «κυανέρυθροι» απάντησαν κι έτσι διασώθηκε ως τις μέρες μας αυτό το… ιστορικό γεγονός. Ένα γεγονός που έκανε αίσθηση κι εκείνες τις μέρες, αν κρίνει κανείς από το ότι την επομένη ο αθλητικός Τύπος της εποχής αντιμετώπισε με αρκετή διάθεση για πλάκα το πάθημα του Ολυμπιακού να αγωνιστεί φορώντας τις φανέλες του «αιώνιου» αντιπάλου του. Οσο για τις ενστάσεις; Δεν είχαν καμία τύχη…

Για την ιστορία, τους πόντους σε εκείνον τον αγώνα είχαν σημειώσει οι:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μουρούζης): Γιατζόγλου 22, Διάκουλας 8, Καστρινάκης 10, Ραφτόπουλος, Μπαρλάς 10, Σισμανίδης, Κοκορόγιαννης 4, Μελίνι 15.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Λάνθιμος): Δενδρινός 8, Μίσσας 14, Λαζαρίδης 10, Παπαδάκης 18, Παύλου, Ράππις 16.