Ο πρώτος πυροβολισμός του «γκάγκστερ» (pics)


Δεν είναι καθόλου βαρετό,  να υπενθυμίζεται κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου η «πρώτη» του Νίκου Γκάλη στην Ελλάδα. Το αξίζει στο μέγιστο βαθμό και η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του παραμένει αναλλοίωτη.

Τι κι αν πέρασαν από τότε 35 χρόνια, ο Νίκος Γεωργαλής – Γκάλης, όπως αναγραφόταν αρχικά στο φύλλο αγώνα, πάντα ξυπνάει τις ωραιότερες μπασκετικές στιγμές μας.
Κι ένα «ευχαριστώ για όσα πρόσφερες Νικ», είναι επιβεβλημένο να του λέμε συνέχεια, από τη στιγμή που δεν θεσπίστηκε το «Γκαλόσημο», που ήταν επινόηση του Νίκου Σταυρόπουλου. Φυσικά ο τελευταίος κάθε άλλο δυσφορεί που στο πέρασμα του χρόνου ακούει να οικειοποιούνται άλλοι την έμπνευσή του. Μικρό το κακό…
Το ωραίο είναι ότι την επόμενη ημέρα οι δύο εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, υποδέχτηκαν μουδιασμένα το «ντεμπούτο» του Γκάλη, απέναντι στον Ηρακλή. Ο Άρης νίκησε δύσκολα με 79-78 και ο Νικ με το «καλησπέρα» έγραψε 30 πόντους. Η καλαθομηχανή είχε αρχίσει να δουλεύει και ο Αμερικανός προπονητής των «κίτρινων» Φράνκ Ντέβελι έτριβε τα χέρια του.
Ο «γκάγκστερ» από τότε και μέχρι το 1994 που σταμάτησε, πυροβολούσε ασταμάτητα. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου, που παρακολούθησα όλη την ευρωπαϊκή πορεία του Άρη και την πρώτη εμφάνιση με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας στο προολυμπιακό τουρνουά στο Βεβέ της Ελβετίας.
Από τις φωτογραφίες που ανέσυρα από το αρχείο, βρήκα και μία συμβολική φωτογραφία από ένα ταξίδι με την Εθνική ομάδα στο Ντόρντμουντ το 1984. Ο Νικ, μπροστά σ’  ένα κανόνι που διακοσμούσε το κήπο του ξενοδοχείου.

Ο Άρης του 1983 σε αγώνα στο Βόλο. Γκάλης, Τσιτάκης, Σταμάτης, Ρωμανίδης, Κοκολάκης, Φιλίππου, Παραμανίδης. Κάτω: Γεωργιάδης, Τσαχτάνης, Καραγιώρης, Δοξάκης.

Πανικός για ένα αυτόγραφο

Ο πρώτος αγώνας με την Εθνική ομάδα στο Βεβέ το 1980, εναντίον της Σουηδίας

 

Συμπαίκτης και στην Εθνική ομάδα ο Βαγγέλης Αλεξανδρής

Η πεντάδα με τους τρεις γκαρντ που εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης στο Τσάλλεντζ Ράουντ της Κωνσταντινούπολης το 1981.Κορωναίος, Γκάλης, Γιαννάκης και Κοκολάκης, Καστρινάκης.

Η πρώτη επέτειος του 'Ευρωμπάσκετ '87"  στη Γλυφάδα. Με Παναγιώτη Φασούλα, και Νίκο Φιλίππου

Το τρομερό δίδυμο Γκάλης - Γιαννάκης και ο Γιάννης Ιωαννίδης

Με σπασμένο χέρι εναντίον της Βαρέζε και το φύλλο αγώνα του αγώνα Ιωνικού - Άρης (113-114), με τον Γκάλη να σημειώνει 62 πόντους και τον Γιαννάκη 73

Η αποθέωση, τόσο με τη φανέλα του Άρη, όσο και με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ήταν γνώριμο φαινόμενο. Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πανευτυχείς που έφεραν στον Παναθηναϊκό τον Γκάλη το 1992.

Με τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς, στο Ευρωμπάσκετ του '89 και ασταμάτητος ανάμεσα από Ντίβατς, Πάσπαλι, Ράτζα

Απέναντι και στον Άρβιντας Σαμπόνις. Με τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, θυμούνται τα παλιές καλές μέρες στον Άρη