- Ρετρό
- Posted
Το "χαρακίρι" και ο πρώτος τίτλος του Άρη
Ένας αγώνας Ολυμπιακού – Άρη, σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια (25 Νοεμβρίου 1978), έμεινε στην ιστορία, με πρωταγωνιστή τον διαιτητή (και μετέπειτα προπονητή) Γιώργο Προεστό.
Η διακοπή του αγώνα στο γήπεδο του Πειραιώς, που συνοδεύτηκε με μηδενισμό των «ερυθρολεύκων», έδωσε αβαντάζ στον Άρη για να πάρει τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του. με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός στους πρώτους έξι αγώνες του πρωταθλήματος ήταν αήττητος, ενώ ο Άρης είχε γνωρίσει ήττα στην πρεμιέρα από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Κι έφθασε η μεταξύ τους συνάντηση την 7η αγωνιστική ημέρα.
Ο Άρης έδειξε από ην αρχή αποφασισμένος να δημιουργήσει στον Πειραιά την έκπληξη. Προηγήθηκε με 8-0, είχε ζεστό τον χαρισματικό σκόρερ Χάρη Παπαγεωργίου, αλλά και τους Βαγέλη Αλεξανδρή, Βασίλη Παραμανίδη στο πρώτο ημίχρονο να προβληματίζουν τον Κώστα Μουρούζη. Οι διακυμάνσεις ήταν συνεχόμενες και το ημίχρονο έκλεισε ισόπαλο (33-33).
Ο Ολυμπιακός στο ασφυκτικά γεμάτο «Παπαστράτειο» έδειξε στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου, να αλλάζει τη ροή του αγώνα και με τον Παύλο Διάκουλα να κάνει θράση κάτω από το καλάθι του Άρη, να προηγείται σταθερά (25΄ 48-40). Ο Παπαγεωργίου και ο Καλαντίδης μείωσαν σε 54-50, για να ακολουθήσει ένα 8-0 εκ μέρους των φιλοξενούμενων και να πάρουν προβάδισμα τεσσάρων πόντων στο 31΄(54-58). Από τα διαδοχικά φάουλ που κέρδισε ο Άρης, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο έγινε καυτή, ώσπου πυροδοτήθηκε από μία τεχνική ποινή στον Γιώργο Καστρινάκη. Άρχισαν να πέφτουν κέρματα και οι Θεσσαλονικείς διαιτητές Γιώργος Προεστός Λεωνίδας Πανταζής, κατευθύνθηκαν στο τραπέζι της γραμματείας. Μετά από λίγα λεπτά ο πρώτος διαιτητής με ματωμένο το μέτωπό του, αποφάσισε τη διακοπή του αγώνα. Στο φύλο αγώνα αναφέρθηκε (αφήνουμε την διατύπωση όπως έχει με την καθαρεύουσα): «Εις το 11ον λεπτόν του β΄ ημιχρόνου πετάχθησαν κέρματα εναντίον του α΄ διαιτητού. Πηγαίνοντας δε εις την γραμματείαν, εδέχθη πέτρα εις το μέτωπον με αποτέλεσμα να τρέξει αίμα. Κατόπιν τούτου, ο αγών διεκόπει, λόγω αδυναμίας του διαιτητού».
Ανάστατος ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε με δηλώσεις των υπευθύνων και με ανακοινώσεις, ενώ την επόμενη μέρα το «ΦΩΣ» είχε κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Χαρακίρι από τον διαιτητή». Υπήρχαν μαρτυρίες ότι ο Προεστός δεν χτυπήθηκε από πέτρα, αλλά μόνος του αυτοτραυματίστηκε για να διακόψει τον αγώνα.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή, με τους ίδιους διαιτητές ο Άρης έπαιξε στα Πατήσια με τον Σπόρτιγκ, μέσα σε μία φορτισμένη ατμόσφαιρα, αφού στις κερκίδες υπήρχαν και αρκετοί οπαδοί του Ολυμπιακού. Ο Σπόρτιγκ, που πριν από το τζάμπολ είχε υποβάλει ένσταση και ζητούσε την ακύρωση του αγώνα λόγω αντικανονικού ορισμού του β΄ διαιτητή (Πανταζής), επειδή δεν είχε αξιολογηθεί ως περιφερειακός διαιτητής, νίκησε με 74-72 και ο Άρης που κατέθεσε ένσταση για κακή συμμετοχή του Καλιγκάρη, γνώρισε τη δεύτερη ήττα του στο πρωτάθλημα.
Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη δεν είχε άλλη απώλεια μέχρι το τέλος και «μέτρησε» 18 νίκες σερί. Αρκετές απ΄ αυτές ήταν στον πόντο, όπως με την ΑΕΚ στα Πατήσια (83-82), με τον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο (63-62), με τον ΠΑΟΚ (91-90), ενώ νίκησε στη ρεβάνς τον Ολυμπιακό (85-82) και στους δύο τελευταίους αγώνες του στη Θεσσαλονίκη την ΑΕΚ (91-89) και τον Ιωνικό (86-83), για να στεφθεί πρωταθλητής. Ο Ολυμπιακός εκτός από τον μηδενισμό με τον Άρη, γνώρισε άλλες τρεις ήττες (από ΑΕΚ, Ιωνικό, Άρη) και περιορίστηκε στη δεύτερη θέση.
Εκείνη η χρονιά ήταν σταθμός και για τον Χάρη Παπαγεωργίου που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 930 πόντους, έχοντας μ. όρο 37 πόντους και δεύτερο τον Βασίλη Γκούμα (807) και τρίτο τον Μάνθο Κατσούλη με 692. Ο Παπαγεωργίου είχε πέτυχε ρεκόρ πόντων (62) στον αγώνα με τον Σπόρτιγκ (104-76), στις 11 Φεβρουαρίου 1979, που ήταν και η ρεβάνς για την ήττα του α’ γύρου.
Άλλες έξι φορές σημείωσε από 50-59 πόντους.
Δεκατέσσερις παίκτες χρησιμοποίησε σε εκείνο το πρωτάθλημα της περιόδου 1978-79 ο Γιάννης Ιωαννίδης και ήταν οι: Βαγγέλης Αλεξανδρής, Χάρης Παπαγεωργίου, Βασίλης Παραμανίδης, Διονύσης Ανανιάδης, Στράτος Βαμβακούδης, Στέλιοος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Μιχάλης Σπηλιώτης, Τάσος Σπάρταλης, Κώστας Στυλιανού, Δημήτρης Νάστος, Ησαϊας Δεγιρμετντζής, ενώ μία συμμετοχή είχε και ο μετέπειτα διεθνής διαιτητής Λάζαρος Βορεάδης.