Κέφαλος: «Ο πλέι μέικερ – κομπιούτερ»


Ένας τραυματισμός στη μέση, του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει στο ΝΒΑ, αλλά του πρόσφερε την ευκαιρία να έρθει στην Ελλάδα σε ηλικία 25 ετών και να δώσει άλλη διάσταση στο πρωτάθλημα.

Ο λόγος για τον Χρήστο Κέφαλο, που σαν σήμερα (21 Νοεμβρίου 1970), φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού και εμφανίστηκε στο Αλεξάνδρειο με αντίπαλο τον Ηρακλή. Οι «πράσινοι» νίκησαν με 85-63 και ο νεοφερμένος παίκτης πέτυχε 12 πόντους, έχοντας για συμπαίκτες τους Χρήστο Ιορδανίδη 16, Απόστολο Κόντο 17, Πέτρο Παναγιωταράκο 8, Θανάση Πέππα 16, Ανδρέα Χαϊκάλη 16, Χάρη Παπάζογλου και Δημήτρη Παπαϊωάννου. Μάλιστα ο «γηραιός» και την επομένη μέρα ο ΠΑΟΚ, κατέθεσαν ένσταση υποστηρίζοντας ότι «τυγχάνει επαγγελματίας και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα».
Στο γυμνάσιο ήταν συμπαίκτης του Ερλ Μονρόε και αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης της Φιλαδέλφεια, τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο μπέιζ μπολ. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τεμπλ και το Σίατλ του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο το οποίο αρνήθηκε.
Ο Κώστας Μουρούζης ήταν αυτός που τον εντόπισε σε ένα τουρνουά στη Βοστώνη και τον έπεισε να έρθει στον Παναθηναϊκό. Και η επιλογή του αποδείχθηκε «λίρα εκατό». Έλεγε χαρακτηριστικά ο αείμνηστος προπονητής: «Είναι ένας πλέι μέικερ κομπιούτερ. Σκεφθείτε να έπαιζε  χωρίς την ενισχυμένη ζώνη στη μέση του κι έτσι όπως δένεται μου θυμίζει τον …Ελ Σιντ».
Εγκεφαλικός παίκτης, ανέβασε επίπεδο τον Παναθηναϊκό και με το ομαδικό παιχνίδι του ήταν η χαρά των συμπαικτών του. Ιδιαίτερα όταν έπαιξε με την Εθνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα to 1973 στη Βαρκελώνη, έπρεπε να φροντίζει να «ταΐζει» ισοδύναμα τον Απόστολο Κόντο και τον Βασίλη Γκούμα, που θα είχαν ...παράπονο αν κάποιος από τους δύο έπαιρνε περισσότερες πάσες.
Το χαρακτηριστικό είναι ότι έπαιξε πρώτα στην Εθνική ομάδα (τον Σεπτέμβριο του 1970 στο Βαλκανικό πρωτάθλημα) και δύο μήνες μετά, στον Παναθηναϊκό. Αυτό ήταν άλλωστε και το κίνητρο για να έρθει στην Ελλάδα.
Με τον Παναθηναϊκό  πήρε μέρος σε 174 αγώνες της Α΄ Εθνικής και πέτυχε συνολικά 1755 πόντους. Εναντίον του Ολυμπιακού στις 25 Φεβρουαρίου 1973 πέτυχε και το ατομικό ρεκόρ του (30 πόντοι).
Τελευταία φορά έπαιξε στις 9 Δεκεμβρίου 1978 εναντίον του Αμαρουσίου, αλλά ποτέ δεν έφυγε από την Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Μόλις αποχώρησε από την ενεργό δράση, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ενώ πέρασε και από τον πάγκο των γυναικών.
Με τον συμπαίκτη κλαι φίλο του Τάκη Κορωναίο συνεταιρίστηκαν και επαγγελματικά. Έφεραν στην Ελλάδα τα παπούτσια «All Stars» και στο πρώτο κατάστημα "Κ-Κ"στην Χρυσοσπηλιωτίσης, γινόταν καθημερινή κοσμοσυρροή.

  •  Στη φωτογραφία, η πεντάδα του Παναθηναϊκού το 1970. Από αριστερά: Χρήστος Ιορδανίδης, Θανάσης Πέππας, Γιώργος Κολοκυθάς, Τζέρι Τζένγκινς (αγωνιζόταν στους αγώνες της Ευρώπης) και Χρήστος Κέφαλος.