Ο Σούλης, οι "Διόσκουροι" και ο "Σπόρος"

Να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να θυμίσουμε σε τέσσερις Θεσσαλονικείς με μεγάλη καριέρα στο μπάσκετ, ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή γι’ αυτούς.

Είναι η επέτειος του πρώτου αγώνα τους στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής και αυτές οι όμορφες αναμνήσεις πρέπει να διατηρούνται στο πέρασμα των δεκαετιών.
Σαν σήμερα λοιπόν, πριν από 43 χρόνια (23 Οκτωβρίου 1971), στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο Χάρης Παπαγεωργίου, ο Σωτήρης Σακελλαρίου και ο Σούλης Μαρκόπουλος, φόρεσαν την φανέλα του Άρη (οι δύο πρώτοι), του Ηρακλή και του Δημόκριτου, αντίστοιχα.
Συμπαίκτες στην Αναγέννηση Θεσσαλονίκης και αδελφικοί φίλοι μέχρι σήμερα, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και ο Χάρης Παπαγεωργίου, συνέχισαν μαζί και στον Άρη.
Εκείνο το Σαββατοκύριακο λοιπόν, ο αείμνηστος προπονητής των «κίτρινων» Ανέστης Πεταλίδης, συμπεριέλαβε στην αποστολή για τους δύο αγώνες στην Αθήνα,τους νεοαποκτηθέντες «Διόσκουρους» από την Αναγέννηση. Ο Άρης το Σάββατο έπαιξε με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο του Σπόρτιγκ και νίκησε με 58-43 και την Κυριακή στη Γλυφάδα με την ΑΕΚ, από την οποία έχασε με 67-56.
Ο 20χρονος Αλεξανδρής αγωνίστηκε εναντίον των «ερυθρολεύκων», πέτυχε έξι πόντους και από τη δεκάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Παπαγεωργίου, Μπουσβάρος, που έπαιξαν την επόμενη μέρα (24 Οκτωβρίου) στη Γλυφάδα.

Ο 18χρονος Παπαγεωργίου με αντίπαλο την ΑΕΚ σημείωσε τους πρώτους τέσσερις πόντους της καριέρας του και ο Αλεξανδρής τελείωσε με 16 πόντους. Συμπαίκτες τους ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Θέμης Κατριός, ο Γιώργος Αντωνακόπουλος, ο Κώστας Καλούδης, ο  Γιώργος Τσιτούρας, ο Στέργιος Μπουσβάρος, ο Δημήτρης Δαρνάκας και ο Κώστας Χατζησταύρου. Προπονητής στον Ολυμπιακό ήταν ο Νίκος Μήλας και στην ΑΕΚ ο Δημοσθένης Πασχαλίδης.

Είκοσι μέρες προτού συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, έκανε το «ντεμπούτο» του με τον Ηρακλή στην Α΄Εθνική και ο διεθνής πλέι μέικερ Σωτήρης Σακελλαρίου. Στις 23 και 24 Οκτωβρίου 1971 έπαιξε στο ανοικτό γήπεδο της ΧΑΝΘ με τον Πανελλήνιο και το Μαρούσι. Ο «γηραιός» με προπονητή τον Βαγγέλη Παπακυριακού, νίκησε την ομάδα της Κυψέλης 88-53, που είχε προπονητή τον Αριστείδη Ρουμπάνη και ο «Σπόρος», όπως ήταν το προσωνύμιο του Σακελλαρίου, «έγραψε» τους τέσσερις πρώτους πόντους στην καριέρα του. Την επόμενη μέρα ο Ηρακλής έχασε από το Μαρούσι με 55-53 και ο Σακελλαρίου πέτυχε δύο πόντους. Συμπαίκτες του στον Ηρακλή τότε ήταν ο Αρίστος Μούμογλου, ο Τάσος Βλαχόπουλος, ο Κώστας Μπογατσιώτης, ο Τάκης Μανώλας, ο Κώστας Γραβάνης, ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, ο Χρυσόστομος Μαγιόπουλος, ο Γιώργος Κατσάλης, ο Νίκος Μανιαδάκης και ο Στέλιος Μπουντοβίνος.

Πρόσωπο της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος, ο οποίος πρωτόπαιξε στην Α΄ Εθνική στις 23 Οκτωβρίου 1971,  με αντίπαλο το Παγκράτι του Φαίδωνα Ματθαίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 88-69 και ο Μαρκόπουλος πέτυχε 10 πόντους. Την επόμενη μέρα στο ίδιο γήπεδο εναντίον του Ολυμπιακού, ο Δημόκριτος (προπονητής ο Νίκος Βογιατζής) ήταν ανταγωνιστικός μέχρι το τέλος. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 90-85 και ο Σούλης Μαρκόπουλος στον δεύτερο αγώνα της καριέρας του πέτυχε 32 πόντους (26 ο Γιώργος Τσίσκαρης), που είναι και το ατομικό του ρεκόρ.
Ο σημερινός προπονητής του ΠΑΟΚ έπαιξε σε τρία πρωταθλήματα (1971-72, ’74-’75, ’76-77) με τον Δημόκριτο και συνολικά στην Α΄ Εθνική έχει 57 αγώνες και 683 πόντους (μ. όρος 11 π.).
Με την προπονητική του καριέρα να ξεκινάει στο Δημόκριτο στις 4 Νοεμβρίου 1978 και στους «πάγκους» να συμπληρώνει 36 χρόνια, ο Σούλης Μαρκόπουλος βρίσκεται συνολικά 43 χρόνια μέσα στα γήπεδα.