Σαν σήμερα διεθνής ο Γιαννάκης

Σαν σήμερα (12/9), πριν από 37 χρόνια έκανε το «ντεμπούτο» του στην Εθνική ομάδα ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Στο διεθνές τουρνουά «Δημήτρεια» ο Αμερικανός προπονητής Ρίτσαρντ Ντουξάιρ τον έχρισε διεθνή εναντίον της Τσεχοσλοβακίας (82-71). Παρών στην εξέδρα του Αλεξάνδρειου ήταν και ο πρώτος προπονητής του 17 χρονου πλέι μέικερ στον Ιωνικό Νικαίας, ο Βύρων Κρίθαρης, που περίμενε με αγωνία το «βάπτισμα του πυρός».

Από τότε, στις 12 Σεπτεμβρίου 1976, ξεκίνησε και γράφτηκε μία εκπληκτική πορεία. Και μέχρι τις 2 Αυγούστου 1996 που κρέμασε τη φανέλα με το εθνόσημο, ο Παναγιώτης Γιαννάκης δημιούργησε ένα ακατάρριπτο ρεκόρ. Πρώτος σε συμμετοχές (351, που είναι και παγκόσμιο ρεκόρ) και πρώτος σε πόντους (5301).

Αλλά και ως προπονητής της Εθνικής στη συνέχεια, είναι ο πιο πετυχημένος, αφού με την καθοδήγησή του (αλλά και την ανανέωση που επιχείρησε το 2004), η «επίσημη αγαπημένη» γνώρισε τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Σύμβολο της Εθνικής ομάδας, που της έδωσε ταυτότητα και τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους. Και η ιστορία δεν αλλάζει, ούτε μειώνεται…

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μαζί με τον Μηνά Γκέκο, όταν αγωνίζονταν στην Εθνική παίδων και εφήβων. Η πρώτη φωτογραφία είναι από την τελευταία  βραδιά του τουρνουά στη Θεσσαλονίκη όπου Παναγιώτης Γιαννάκηςξεκίνησε την εκπληκτική πορεία του. Μαζί με τον Δημήτρη Φωσσέ και τον Τάκη Ευσταθίου. Λίγο αργότερα, ο Στιβ Γιατζόγλόυ και ο Χάρης Παπαγεωργίου τον "βάφτισαν" διεθνή στην πισίνα του ξενοδοχείου.