- Ρετρό
- Posted
Η Εθνική ομάδα του 1981
Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ως κουίζ στη σελίδα του site στο «facebook», είναι από την αναχώρηση της αποστολής της Εθνικής ομάδας Ανδρών, Πρωτομαγιά του 1981, για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί όπου πήρε μέρος στην προκριματική φάση (Τσάλλεντζ Ράουντ) του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος και τερμάτισε αήττητη σε οκτώ αγώνες.
Στην πρώτη σειρά λοιπόν ο κύριος με το κοστούμι και τη γραβάτα είναι ο Άγης Κυνηγόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΟΚ και αρχηγός των Εθνικών ομάδων. Δίπλα του ο …«φυτοφάγος» φυσιοθεραπευτής Βασίλης Βασιακώστας. Ο αγαπητός «Μπίλυ» ήταν η ψυχή της ομάδας, ο άνθρωπος που εμψύχωνε με μοναδικό τρόπο τους παίκτες στα αποδυτήρια και κάθε πρωί ξυπνούσε χαράματα για να πάει και να προσκυνήσει στην Αγιά Σοφιά.
Οι τρεις κύριοι με τα γυαλιά, αν δεν τους γνωρίσατε, είναι οι προπονητές Λάκης Τσάβας, Γιάννης Ιωαννίδης και ο μόνιμα πρώτος σκόρερ του Άρη Χάρης Παπαγεωργίου, που το συμπαίκτη του Γιάννη Ιωαννίδη, τον είχε στο τέλος της καριέρας του και ως προπονητή. Δίπλα του, ο Δημήτρης Καρατζουλίδης (Ηρακλής), ο Γιώργος Καστρινάκης (Ολυμπιακός), ο Τάκης Κορωναίος (ΠΑΟ), ο Παναγιώτης Γιαννάκης (Ιωνικός Νικ.), ο Κυριάκος Βίδας (ΠΑΟ), ο Κώστας Πετρόπουλος (Απόλλων Π.), ο Νίκος Γκάλης (Άρης), ο Άρης Ζώης (Γ.Σ Λάρισας), ο Μάνθος Κατσούλης (ΠΑΟΚ), ο Τάκης Ευσταθίου (δημοσιογράφος), ο Λιβέρης Ανδρίτσος (Έσπερος Καλ.).
Ο Γιάννης Ιωαννίδης σ΄ αυτό το τουρνουά κατάφερε να προσαρμόσει στην ίδια πεντάδα τους τρεις «κοντούς» (Κορωναίος, Γκάλης, Γιαννάκης στη θέση «3»), έτσι ώστε να μη …διαταραχτούν οι ισορροπίες. Αν και το σχήμα αυτό στην Κωνσταντινούπολη έκανε θραύση, δεκαπέντε μέρες αργότερα που άρχιζε η τελική φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Μπρατισλάβα , απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους, εγκλωβίστηκε.
Πάντως το ταξίδι αυτό στην Κωνσταντινούπολη (τι είχε τραβήξει και ο σχολιαστής της ΕΡΤ Θοδωρής Κοτσώνης, που του απαγόρευαν να αναφέρει την ονομασία Κωνσταντινούπολη και του υποδείκνυαν να την αποκαλεί Ιστανμπούλ), ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία για όλους, Και η διοργάνωση αυτή αποτελεί έναν από τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία της Εθνικής ομάδας. Έγινε σε μία πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο, με την Τουρκία κάτω από στρατιωτικό καθεστώς. Μόλις εφτά μήνες είχαν περάσει από το πραξικόπημα του Εβρέν. Φόβος και τρόμος παντού. Και σ΄ ένα γήπεδο, το θρυλικό «Σπορ βε Σεργκέι Σαραγε Παλάς», που κόχλαζε από φανατισμένους οπαδούς.
Γι΄ αυτό και η αήττητη πορεία της ομάδας μέσα σ΄ ένα εχθρικό περιβάλλον, έκανε μεγάλη αίσθηση στην Ελλάδα και με την επιστροφή της αγκαλιάστηκε για την προσπάθειά της αυτή. Μέχρι και ύμνος (…Εθνική του μπάσκετ να σαι πάντα πρώτη, να σε καμαρώνει όλη η Ευρώπη….), ηχογραφήθηκε σε κασέτες.