Με συνοπτικές διαδικασίες το... 15ο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΤΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Η έκπληξη στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου δεν έγινε ποτέ, ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τον τίτλο του φαβορί και επικράτησε με χαρακτηριστική ευκολία του Άρη στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηράκλειου (90-53) κατακτώντας για 15η φορά το τρόπαιο.

Ο τελικός μόνο στο πρώτο ημίχρονο χρίζει κριτικής. Το διάστημα που ο Άρης άντεξε βάζοντας... προβληματισμούς στον Πεδουλάκη. Μέχρι εκεί. Η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στον Παναθηναϊκό που επέβαλε ολοκληρωτικά το ρυθμό του στο ματς. Βέβαια σε αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα η κούραση και η απειρία των «κιτρινόμαυρων» οι οποίοι δεν θύμισαν ούτε στο ελάχιστο την ομάδα του πρώτου ημιχρόνου.

Το 40-40 προϋπόθετε κάτι...καλό στην επανάληψη, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τους ξενοδόχους. Ήτοι στους παίκτες του Παναθηναϊκού (εκτός έμεινε τελικά ο Γκιστ) οι οποίοι με ένα επιμέρους 35-7 στην τρίτη περίοδο έριξαν... πρόωρα τους τίτλους τέλους του τελικού. Κάρι και Φώτσης ήταν εκείνοι που «καθάρισαν» την μπουγάδα στο τρίτο δεκάλεπτο, με το +37 να είναι η 3η καλύτερη διαφορά στην ιστορία των τελικών!

Σε αυτόν τον τελικό ο Δημήτρης Διαμαντίδης έγραψε τη δική του ιστορία αφού έγινε ο πρώτος παίκτης με 10 συμμετοχές σε τελικό, ενώ ο Μάικ Μπατίστ ισοφάρισε τους Τσαρτσαρή και Αλβέρτη οι οποίοι μετρούν από εννέα παιχνίδια.

Διάθεση για επίθεση, όχι για... άμυνα!
Το ξεκίνημα του τελικού δεν θύμισε ούτε στο ελάχιστο δύο ομάδες που έχουν άγχος για το τελικό αποτέλεσμα. Και ας κρίνονταν ένας τίτλος. Με περίσσια διάθεση στην επίθεση (όχι όμως και στην...άμυνα), Παναθηναϊκός και Άρης παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα εύστοχοι, με τους «κιτρινόμαυρους» να κάνουν την έκπληξη και να παίζουν πολύ καλύτερα απ' όσο θα περίμεναν και οι ίδιοι οι παίκτες! Ο Λευτέρης Μποχωρίδης ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα με οκτώ προσωπικούς πόντους, με τον Παναθηναϊκό να έχει να παρουσιάσει την ευστοχία του Μάικ Μπράμου. Ουσιαστικά ο Άρης έπαιζε χωρίς κλασσικό «πεντάρι» ωστόσο μπόρεσε να κρατήσει τους «πράσινους» μακριά από τη ρακέτα και να τους αναγκάσει σε μακριά σουτ. Με την είσοδο και του Κάρι ο Παναθηναϊκός έφτασε και στο +7 (25-18) αλλά ο Άρης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Μποχωρίδης, Βεζένκοφ και Πελεκάνος
Οι «κιτρινόμαυροι» βρήκαν τρόπους να «ανοίξουν» την άμυνα των νταμπλούχων, χάρη στους Μποχωρίδη, Βεζένκοφ και Πελεκάνο οι οποίοι δεν δίστασαν να επιχειρήσουν μακρινά σουτ, ακόμα και σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Στον αντίποδα, όσο ο Παναθηναϊκός δεν πέρναγε τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» (παρά την υπεροχή του με Μπατίστ, Λάσμε και Μαυροκεφαλίδη) μείωνε τις πιθανότητες να «καθαρίσει» τον τελικό από νωρίς. Φυσικά οι παίκτες του Μίλαν Μίνιτς δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και με ένα επιμέρους 20-8 (!) πήραν διαφορά πέντε πόντων (33-38) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Μόνο που στην επανάληψη τίποτε δεν θύμιζε το πρώτο μισό του τελικού.

«Πράσινο» σερί και... τέλος του τελικού
Οι «πράσινοι» είχαν μπει στο παρκέ με έναν και μόνο στόχο. Να «καθαρίσουν» την υπόθεση της νίκης και να κατακτήσουν... πρόωρα το 15ο κύπελλο στην ιστορία τους. Όπερ και εγένετο. Με τους Κάρι και Φώτση να δίνουν το σύνθημα, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ένα σερί 15-0 (!!) και μετέτρεψε το 40-40 του πρώτου μέρους σε 55-40 μέσα σε τρία λεπτά. Αυτό ήταν. Έκτοτε όχι μόνο δεν κινδύνεψε αλλά άρχισε να εκτοξεύει τη διαφορά σε αστρονομικά νούμερα με αποκορύφωμα το 75-47 με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ το επιμέρους σκορ της τρίτης περιόδου ήταν 35-7!!! Ό,τι κι αν έκαναν οι παίκτες του Πεδουλάκη έβρισκε στόχο φτάνοντας στο 74% στα δίποντα (14/19) στο 55% στα τρίποντα (12/22) και στο 85% στις βολές (11/13). Μέσα σε όλα είχε και 20 ασίστ, εννέα περισσότερες από αυτές του Άρη. Φυσικά η τελευταία περίοδος είχε... διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους πράσινους να φτάνουν στον 55ο τίτλο (συνολικά) στην ιστορία τους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 8(2), Κάρι 17(3), Μπατίστ 4, Φώτσης 11(3), Ούκιτς 6, Λάσμε 7, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 7(1), Παππάς 7(1), Γιάνκοβιτς 6, Ματσιούλις 13(3).

ΑΡΗΣ (Μίνιτς): Μποχωρίδης 12(2), Χαντ, Πελεκάνος 9(1), Γκίκας 1, Τσακαλέρης 7, Ασημακόπουλος, Χαρίσης, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ 9(1), Μούρτος 5, Αθηναίου 10(1).